Dėl „savos“ gimnazijos – užvestas buldozeris

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Miesto valdžia kuria įvairius planus, kaip „prižebravoti“ „Saulėtekio“ gimnazijai mokinių.
Šiauliuose yra viena unikali mokykla – „Saulėtekio“ gimnazija. Tai vienintelė nespecializuota gimnazija, kuri nesurenka 300 mokinių, tuo tarpu kai kitose gimnazijose mokosi po 600–700 gimnazistų. Tačiau šioje mokykloje dirba net trys miesto Tarybos nariai – valdančiosios koalicijos atstovai. Greičiausiai dėl to Savivaldybėje gimsta įvairios idėjos, kaip gelbėti šią mokyklą kitų švietimo įstaigų sąskaita. „Saulėtekio“ gimnazija ne tik tampa „saulėlydžiu“ Suaugusiųjų mokyklai, bet ir kelia nerimą Rėkyvos progimnazijos bendruomenei.

„Saulėtekis“ neša „saulėlydį“

Gruodžio 2 dieną vyks Šiaulių miesto tarybos posėdis, kuriame bus tvirtinamas ketverių metų miesto mokyklų tinklo pertvarkos planas. Tų pertvarkų ne tiek jau ir daug: kai kurie darželiai taps progimnazijų skyriais, Normundo Valterio jaunimo mokyklos neliks išvis, o Suaugusiųjų mokykla taps „Saulėtekio“ gimnazijos skyriumi.

Normundo Valterio mokykloje šįmet mokosi apie 40 moksleivių, kurie nepritampa bendrojo lavinimo mokyklose. Aiškinama, kad ją likvidavus, 9–12 klasių mokiniai pereis mokytis į Profesinio rengimo centrą, o jaunesni pasuks į miesto progimnazijas.

Suaugusiųjų mokykla su 219 suaugusių žmonių, norinčių įsigyti vidurinį išsilavinimą, taps gimnazijos skyriumi. Tiksliau – dviem skyriais. Suaugusiųjų mokyklai priklauso ir Šiaulių tardymo izoliatoriuje besimokantys suaugusieji. Jie taps atskiru gimnazijos skyriumi. Nors gimnazijoje vyksta tik 9–12 klasių ugdymas, o Suaugusiųjų mokykloje mokymas gali vykti nuo pradinių klasių iki paskutiniųjų, švietimo funkcionieriams čia atrodo viskas gerai.

Šis pertvarkos planas pirmadienį buvo svarstomas Finansų ir ekonomikos komitete. Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė iš pradžių aiškino, kad reikia racionaliai naudoti lėšas, todėl Suaugusiųjų mokyklą reikia perkelti į gimnaziją. Esą švietimo sistemai reikalingas mokyklos pastatas. Kiek vėliau ji jau tikino, kad reorganizacijos priežastis nėra finansai, o tik ugdymo kokybė. Tačiau čia pat komentavo, kad suaugusių žmonių ugdymas vyksta kitaip, didelė jo dalis gali vykti nuotoliniu būdu.

Dar vasaros pradžioje miesto valdžios atstovai teigė, kad suaugusieji moksleiviai galės naudotis moderniais „Saulėtekio“ gimnazijos aikštynais, robotikos klasėmis, laboratorijomis ir tai kels ugdymo kokybę.

„Pandemija parodo, kad šitai asmenų grupei labai palankus yra nuotolinis mokymas. Klausimas kiek reikia fizinės aplinkos, gal labiau pritaikyti nuotolinį mokymą“, – jau priešingai kalbėjo Švietimo skyriaus vedėja, pabrėžusi, jog Suaugusiųjų mokyklos mokiniai tarnauja kariuomenėje, augina vaikus, slaugo neįgaliuosius ir panašiai, todėl jiems patogiau mokytis nekontaktiniu būdu.

Nors iki rugsėjo 9 mokyklos bendruomenė galėjo teikti Savivaldybei savo argumentus dėl mokyklų sujungimo, panašu, kad jų argumentai liko neišgirsti.

Finansų ir ekonomikos komitete Švietimo skyriaus vedėja aiškino, kad Suaugusiųjų mokykloje dauguma mokytojų turi mažus darbo krūvius, todėl priversti dirbti keliose mokyklose. Štai fizikos mokytojas turi tik vieną savaitinę pamoką, o kitas važinėja dirbti net į Kazlų Rūdą (Marijampolės apskrityje).

Reaguojant į šiuos žodžius feisbuke atsirado Suaugusiųjų mokyklos kvietimas atsiliepti tokius pedagogus, nes pati mokykla tokių nežino.

„Ieškome! Atsiliepkite! Esate rimtas argumentas mokyklos reorganizacijai!“ – rašoma skelbime.

„Aš manau, kad mūsų, administracijos sprendimas yra išmintingas“, – tvirtino komiteto posėdyje E. Minkuvienė, pabrėždama, kad jį atidėliojant Suaugusiųjų mokyklai pavyktų išlošti dvejus – trejus metus, bet ne daugiau.

Tačiau kiek be šių sprendimų pavyktų pralošti „Saulėtekio“ gimnazijos administracijai, vedėja nepasakė.

Baigei Rėkyvos progimnaziją – į „Saulėtekį“

Tą pačią gruodžio 2-ąją miesto politikai svarstys ir kitą sprendimą – keičiamos mokyklų aptarnaujamos miesto teritorijos. Čia numatomos permainos taip pat stebino politikus.

Pavyzdžiui, Kviečių gatvėje gyvenantiems vaikams arčiau yra „Romuvos“ gimnazija, tačiau ši gatvė priskirta Lieporių gimnazijai. Švietimo skyriaus patarėja Živilė Nakčiūnienė aiškino, jog teritorijos skirstytos pagal gyventojų tankumą, o ne atstumus iki mokyklų.

Tačiau didžiausią nerimą gresiančios permainos sukėlė Rėkyvos progimnazijos vaikų tėvams. Iki šiol progimnaziją baigę moksleiviai galėjo toliau mokytis keliose miesto gimnazijose – S. Šalkauskio, S. Daukanto, Šiaulių universitetinėje ir „Saulėtekio“. Tačiau sprendimo projekte Rėkyvos progimnazijos teritorija priskiriama vienintelei „Saulėtekio“ gimnazijai.

Į redakciją paskambinę žmonės aiškino, kad dažniausiai rėkyviškiai važinėja į S. Šalkauskio arba S. Daukanto gimnazijas, o „Saulėtekio“ gimnazijos nesirinkdavo niekas, nes ji toli ir nepatogus susisiekimas – reikia važiuoti dviem autobusais ir dar paėjėti pėsčiomis. Gimnazistams į mokyklą tektų vykti beveik valandą.

Naujame Tarybos sprendimo projekte Rėkyvoje gyvenantiems vaikams paliekamas vienintelis pasirinkimas – „Saulėtekio“ gimnazija. Ž. Nakčiūnienė komitete politikus tikino, kad jau derimasi su „Busturu“ dėl patogesnio vaikams autobuso maršruto.

Kalbinti rėkyviškiai piktinosi, kad jų vaikai nukreipti į galimai prasčiausią miesto gimnaziją. Ji niekaip nesurenka normalaus mokinių skaičiaus, todėl šią skylę bandoma kamšyti jų vaikais. Žmonės mano, kad teritorijos suskirstytos neteisingai.

„Kodėl vieni vaikai turi privilegiją mokytis Didždvario gimnazijoje, ją dvejus metus jaukintis ir praėjus konkursą toliau mokytis tarptautinio bakalaureato klasėje. Kodėl mūsų vaikai porą metų turi mokytis vienoje gimnazijoje, po to porą metų – kitoje. Kodėl iš mūsų vaikų atimta teisė rinktis“, – piktinosi viena mama.

Ji pasakojo, kad dukra gerai mokosi, turi tikslų siekti gero išsilavinimo, ketina stoti į tarptautinio bakalaureato klasę ir nerimauja, kad „Saulėtekyje“ ji „nusimokys“. Moteris pasakojo, kad kai kurie tėvai perka miesto centre bendrabučių kambarius, kad galėtų ten priregistruoti vaikus, o šie patektų mokytis į centro gimnazijas. Bet ne visi turi tokias galimybes.

Tiesa, lieka dar viena viltis – laukti, kol centro gimnazijos priims visus joms priskirtų rajonų vaikus ir tikėtis, kad pateks į likusias laisvas vietas. Tačiau tokia galimybė rizikinga.

Netiki „Saulėtekio“ ateitimi

Netiki „Saulėtekio“ gimnazijos šviesia ateitimi ir kiti tėvai. Socialiniuose tinkluose pasipylė diskusijos:

„Jei dabar bus priimtas toks sprendimas, tai tokių sulaužytų mūsų vaikų likimų bus daug. Kur mūsų meras, kuris šaukia, kad Šiauliai – ateities miestas. Kokia ateitis mūsų laukia su tokiais nelogiškais sprendimais?“

„Lai skirsto iš pietinio progimnazijų, o neima progimnazijos iš kito miesto galo – visiškai nelogiškas sprendimas. Na, čia tikrai kvepia politika“.

Tėvai sakė nesuprantantys, kodėl į gimnaziją, kurios nesirenka dalis net šalia gyvenančių vaikų, yra nukreipiami vaikai iš Rėkyvos.

Tėvai išklausė valdžios monologo

Antradienio vakarą vyko Švietimo skyriaus atstovų nuotolinis susitikimas su Rėkyvos bendruomene, kurį jos nariai pavadino ne dialogu, o monologu. Bendruomenė sužinojo, kad Rėkyva priklauso pietiniam rajonui ir esą „Saulėtekio“ gimnazija artimiausia geografiškai.

„Pamatavo atstumą nuo Rėkyvos iki „Saulėtekio“ gimnazijos tiesiai per ežerą ir nusprendė, kad tinka. Bet važiuojama ten tai kitaip“, – stebėjosi mama, kurios vaikai lanko progimnaziją, Kristina Černova.

Ji aiškino, kad tėvai nenori leisti savo vaikų į gimnaziją, kurioje dar mokysis ir suaugusieji, o gimnazijos dalimi taps klasės Tardymo izoliatoriuje.

Švietimo skyriaus vedėja žadėjo, kad suaugę mokiniai su gimnazistais nesusitiks, nes į pamokas rinksis tik 17 valandą ir baigsis 22 valandą. Dabar šiems moksleiviams pamokos prasideda beveik valandą anksčiau.

Žmonės stebėjosi, kad siekiant gelbėti „Saulėtekio“ gimnazija, galima net autobusų maršrutą keisti, kad tik atvažiuotų rėkyviškiai.

„Ne taip viskas vyksta, ne taip turi būti“, – kalbėjo K. Černova, nusistebėjusi, kad mokinių tėvų nuomonės niekas net nepaklausė.

Politinių interesų skersvėjai

Negalima sakyti, kad tėvai neteisūs, kalbėdami, jog šie mokyklų pokyčiai yra politizuoti. „Saulėtekio“ gimnazija tapo valdančiosios mero A. Visocko frakcijos politikų prieglobsčiu.

Šioje mokykloje dirba net trys šios frakcijos „Dirbame miestui“ nariai: Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Malik Agamalijev yra ir šios gimnazijos direktorės pavaduotojas ugdymui. Čia taip pat dirba ir Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininkė Rima Juškienė bei Gediminas Beržinis Beržinskas.

Jau esame rašę, kad mokyklos administracijos vadovų atlyginimai priklauso nuo moksleivių skaičiaus. Prijungus prie gimnazijos suaugusiųjų mokyklą, nukreipus ten gimnazistus iš Rėkyvos, galima tikėtis, kad „Saulėtekio“ moksleivių skaičius viršys 500, o tada jau pavaduotojas ugdymui M. Agamalijev, kaip ir kiti administracijos vadovai, gaus didesnį darbo užmokestį. Be to, oponentai nebegalės purkštauti, kad ši mokykla pustuštė.

Kai apie tai paskelbėme dar vasaros pradžioje, Suaugusiųjų mokyklos pedagogai sulaukė priekaištų iš Šveitimo skyriaus vedėjos, kad jie esą viešai apjuodino dorą žmogų. Panašu, kad vedėja pripažįsta, kad minėti faktai tikrai nedaro garbės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkui.

Atleistas direktorius – pirmas žingsnis

Prieš imantis visų šių permainų pirmiausiai buvo atleistas ilgametis Rėkyvos progimnazijos direktorius Romas Senkus. Nurodyta priežastis – vadovas netinkamai naudojo finansinius resursus. Centralizuojant buhalteriją, jis atleido iš darbo finansininką, išmokėjo jam kompensaciją, o po to jį ir vėl priėmė į mokyklą, tik į kitas pareigas. Meras Artūras Visockas pareiškė nepasitikėjimą direktoriumi ir jį atleido.

Mokyklos bendruomenei šis mero Artūro Visocko sprendimas atleisti direktorių sukėlė šoką. Vaikų tėvai inicijavo peticiją, palaikančią vadovą, parengė situacijos paaiškinimą, surinko keliasdešimt parašų ir rugsėjo pabaigoje pateikė Savivaldybei. Iki šiol bendruomenė jokios žinios iš Savivaldybės negavo.

Kai pradėjome aiškintis, kodėl bendruomenė nesulaukė jokio Savivaldybės dėmesio, paaiškėjo, kad toks dokumentas ten neregistruotas.

Po pokalbio su mero patarėja Virginija Mickavičiene ji ėmė aiškintis situaciją. Pasirodo, kad bendruomenė peticiją siuntė per elektroninę platformą „peticija.lt“, kuri ryšio su Savivaldybe neturi.

Dar tėvai aiškino, kad „popierinį' dokumentą įmetė į dėžutę prie Šiaulių miesto savivaldybės priimamojo įėjimo, nes durys buvo dėl pandemijos užrakintos, tačiau Savivaldybėje tikina dokumentų negavę.

Mero patarėja susisiekė su bendruomenės atstovais, susitarė, kad atsiųs dokumentus iš naujo, tačiau vargu, ar tai turės įtakos, nes jau yra pasibaigę sprendimo apskundimo terminai. Be to, dar rugsėjo 29 dieną Savivaldybė paskelbė naują konkursą į Rėkyvos progimnazijos direktoriaus pareigas.

Viena iš peticijos iniciatorių K. Černova teigė, kad vadovo atleidimas yra visiškai neteisingas. Direktorius buvo gerbiamas ir mylimas ne tik besimokančių, bet ir mokyklą baigusių mokinių bei jų tėvų. Kaip pavyzdį moteris pateikė faktą, kad tiek buvęs direktorius, tiek pavaduotoja į pamokas važinėjo viešuoju transportu, mokykla neturi transporto priemonės ir nereikalauja iš tėvų sumesti pinigų tokioms išlaidoms.

„Apie jokią korupciją ten ir kalbos būti negali“, – tvirtino mama.

Bendruomenė nariai svarstė, kad galbūt jų interesus gynęs vadovas nebūtų sutikęs su gimnazistų nukreipimu į „Saulėtekio“ gimnaziją, todėl pirmiausiai reikėjo jį atleisti iš pareigų.