Gyventojai skiepams nuo COVID-19 jau gali registruotis patys

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Gyventojai gali patys registruotis skiepams nuo COVID-19, per kelias savaites etapais pereinama prie masinės vakcinacijos.
Nuo pirmadienio visoje Lietuvoje pradėjo veikti ilgai laukta vieninga visoje šalyje informacinė sistema, per kurią gyventojai patys galės registruotis skiepams nuo COVID-19. Kartu prasidėjo visuomenės etapinė vakcinacija. Kiekvieną savaitę skiepijimas bus atveriamas naujai amžiaus grupei. Prioritetinių grupių sąraše esantys, bet dar nevakcinuoti gyventojai, kviečiami skiepytis bet kuriuo metu.

Spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad šią savaitę registruotis bendroje sistemoje gali asmenys, vyresni nei 65 metų, taip pat jaunesni gyventojai, tačiau turintys lėtinių ligų, ir asmenys nuo 55 iki 64 metų.

Kiekvieną savaitę bus pridedama nauja amžiaus grupė: nuo gegužės 17 dienos – 45–54 metų, nuo gegužės 24 dienos – 35–44 metų, o nuo gegužės 31 dienos – 16–34 metų gyventojai. Anot vedėjos, prijungus paskutinę amžiaus grupę, praktiškai prasidės masinė vakcinacija.

Planus galėtų pakeisti tik tai, jei gamintojai pakeistų vakcinų pristatymo grafikus.

Šiauliečiai, norėdami prisiregistruoti vakcinacijai, prisijungimą prie sistemos gali rasti ir svetainėje siauliai.lt. Įėjus į nuorodą, matyti, kiek visoje šalyje yra kokio gamintojo vakcinos. Identifikavus savo asmenybę reikia pasirinkti savivaldybę, kurioje nori skiepytis, ir tada pasirodys pagal atskirų gamintojų vakcinas laisvi skiepams laikai. Pasirinkus laiką ir užsiregistravus, į telefoną žmogui bus išsiųstas SMS apie sėkmingą registraciją. Likus dienai iki vakcinacijos, jam dar kartą bus išsiųsta priminimo SMS.

„Kadangi ši savaitė yra pereinamoji, tai 65 metų bei vyresni žmonės gali pildyti ir registracijos formas, kurios yra paskelbtos Savivaldybės interneto svetainėje. Nuo kitos savaitės visi turės registruotis per bendrą sistemą“, – sakė V. Palčiauskienė.

Vedėja perspėjo, kad jei lėtinių ligų prioritetui priklausančiam žmogui bandant registruotis ekrane rodoma, kad jis nėra įtrauktas į vakcinuojamų asmenų sąrašą, jam būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Taip gali atsitikti dėl to, kad ne visi įrašai apie žmogaus sveikatą yra sistemoje e-sveikata.

Besiregistruojančius pagal amžiaus grupes bendroji registracijos sistema atpažins iš asmens kodo, o lėtinių ligų turinčios prioritetinės grupės duomenys imami iš Registrų centro e-sveikatoje pateiktus duomenis.

Nuo gegužės 17 dienos registruotis vakcinacijai bus galima ir Karštosios linijos telefonu 1808.

Šią savaitę ir dar kurį laiką, kol nusistovės vieninga tvarka, pavieniai gyventojai gali sulaukti ir registratorių skambučių, tačiau ateityje turės registruotis patys arba užregistruoti savo artimuosius.

V. Palčiauskienė perspėjo, kad tiems gyventojams, kurie jau yra paskiepyti pirmąja doze, vakcinancijai antrąja vakcinos doze registruotis per bendrą sistemą nereikia.

Gydytoja aiškino, kad sistemoje vakcinacijai skelbiamos laisvos vietos, iš anksto žinant kada, kiek ir kokios vakcinos dozių bus gauta. Jei kartais kokia vakcinos siunta Šiaulių nepasiektų, užsiregistravę skiepams gyventojai bus informuoti apie atšauktą vakcinacijos laiką telefonine žinute.

Skyriaus vedėja informavo, kad šią savaitę Šiauliai turėtų gauti 3666 dozes „Pfizer“ gamintojo vakcinos. Taip pat bus pradėta skiepyti vakcina „Moderna“, kurios 1500 dozių Šiaulius pasiekė tik praėjusį penktadienį po pietų. „AstraZeneca“ gamintojo vakcinos šią savaitę miestas negaus, bus naudojami tik jos likučiai.