Venclauskių namuose-muziejuje lankytojų lauks nauja paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Vyresnioji skautė Augustė Labenskytė.
Liepos 7 dieną Šiauliuose, Venclauskių namų muziejuje, duris lankytojams atvėrė paroda „Kartą skautas – visad skautas: skautų judėjimas Šiauliuose ir pasaulyje“.

Parodoje, veiksiančioje iki šių metų lapkričio 6 dienos, lankytojai galės susipažinti su skautų istorija, esminiais šios veiklos principais, bruožais, išskirtinėmis subtilybėmis ir pagrindinėmis veiklomis. Dalis parodos eksponatų priklauso muziejams, o kiti, surinkti pačių skautų, pasakoja asmenines istorijas ir atspindi skautijos atstovų patirtis.

Šiaulių skautai renginio metu atliko skautiškas dainas, susirinkusiesiems papasakojo apie skautų veiklą. Žodį renginio metu tarė ir skautijos senbuviai, knygos „Lietuviškoji skautija 1986–2018“ sudarytoja Nomeda Bepirštytė bei viena iš pagrindinių parodos rengėjų Augustė Labenskytė.

Parodos koncepciją, kuruojami muziejininkų, parengė būrelis skautų. Jie surinko ir susistemino eksponuojamą medžiagą, sukūrė savitą parodos dizainą.

Gražbylės Venclauskaitės 110-osioms gimimo metinėms paminėti skirtos parodos atidaryme dalyvavo ir Venclauskių šeimos globotinio sūnus kunigas bei skautas Antanas Saulaitis, asmeniškai pažinojęs G. Venclauskaitę, turėjusią reikšmingos įtakos ne tik skautijos veiklai tarpukariu, bet ir jos atgaivinimui laisvoje Lietuvoje.

Parodą organizuoja Šiaulių „Aušros“ muziejus, rengia Šiaulių skautai.