Venclauskių namuose eiles skaitė poetai

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Eiles skaito 46-osios Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premijos už geriausią praėjusių metų poezijos debiutą laureatas poetas, redaktorius Dominykas Norkūnas.
Šiauliuose, Venclauskių namuose-muziejuje, vyko tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2022“ renginys „Poezijos pavasaris Šiauliuose“. Lietuvos rašytojų sąjungos, Rašytojų klubo ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus organizuotame renginyje dalyvavo poeto Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premijos laureatas Dominykas Norkūnas, poetai Greta Ambrazaitė, Aistis Žekevičius, Kerry Shawn Keys (JAV) ir Alan Berecka (JAV).

Renginį vedė poetė Marija Mažulė, grojo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos pedagogės Marytės Markevičienės vadovaujami akordeonininkai.

58-asis tarptautinis festivalis „Poezijos pavasaris“, atslūgus pandemijai, vėl buvo rengiamas įprastu metų laiku.

„Aušros“ muziejus, jau 13-ą kartą įtrauktas į festivalio programą, pakvietė į popietę „Poezijos pavasaris Šiauliuose“. Kūrėjų grupė, kaip ir kasmet, atvyko iš Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Naisių filialo, kur buvo įteikta jau 46-oji Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus (1894–1912) premija už geriausią praėjusių metų poezijos debiutą. Ji teko poetui, redaktoriui D. Norkūnui už pirmąją eilių knygą „Tamsa yra aštuonkojis“, išsiskiriančią konceptualumu, darnia tekstine kompozicija. Laureatas yra vienas iš produktyviausių jaunųjų vertėjų, už vertimo debiutą apdovanotas Dominyko Urbo premija.

Laureatą į Šiaulius lydėjo žmona, poetė ir vertėja G. Ambrazaitė, jos pirmoji knyga „Trapūs daiktai“ tapo 2018-ųjų metų knyga, pelniusi jai Jaunojo jotvingio bei Lietuvos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijas.

„Poezijos pavasario Šiauliuose“ dalyvis A. Žekevičius 2019 metais išleido pirmąją eilių knygą „Maratonas“, kurioje tradicinės vertybės apmąstomos kontroversiškai, stebina netikėti požiūrio rakursai ir poezijos daiktiškumas. Poeto, vertėjo, redaktoriaus eilėraščiai publikuoti kultūrinėje spaudoje, versti į anglų ir lenkų kalbas.

Pirmą kartą Šiauliuose viešėjo du „Poezijos pavasario“ svečiai iš JAV. Poetas, prozininkas, vertėjas Kerry Shawn Keys baigė anglų literatūros studijas Pensilvanijos ir Indianos universitetuose. 1974–1978 metais gyveno Rio de Žaneire (Brazilija), mokytojavo, vertėjavo. Pagrindinės jo veiklos ir tyrimų sritys: poezija, anglų literatūra, vertimas ir vertimo teorija. Pirmą kartą Lietuvoje apsilankė 1996 metais „Poezijos pavasario“ kvietimu. Nuo 1998 metų gyvena Vilniuje.

Poetas Alan Berecka mokėsi keliuose Teksaso universitetuose. Jo kūryba publikuota JAV periodinėje spaudoje, 2004–2013 metais autorius išleido 5 kūrybos knygas.