Pristatyta mažiesiems skirta „Kronika“

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Kronika. Slaptos knygos istorija.
Antradienį Šiauliuose, Venclauskių namų muziejuje, pristatyta vaikams skirta knyga „Kronika. Slaptos knygos istorija“ apie „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ leidybą ir platinimą.

Renginyje dalyvavo knygos rengėjos: autorė Danguolė Gervytė, dailininkė Jūratė Tamošiūnaitė-Karašauskienė, „Kronikos“ platintoja vienuolė Regina Teresiūtė. Knygos išleidimą inicijavo Diana Adomaitienė, labdaros ir paramos fondo „Bažnyčios kronikos“ direktorė.

Iliustruotame leidinyje aprašomos ,,Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ rašymo, redagavimo bei slėpimo detalės, minimi realūs įvykiai ir veikėjai, disidentų aukos. Istorija pateikiama taip, kad būtų suprantama mažiausiems skaitytojams: knygelėje gausu iliustracijų, įdomių užduočių.

Knygos pristatymo metu rengėjos smulkiai papasakojo leidinio rengimo procesą, sunkumus, su kuriais susidūrė, linksmas istorijas, kurias išgirdo iš leidinį padėjusių rengti žmonių.

Autorė, prisiminusi pirmąjį knygos pristatymą „Litexpo“ rūmuose, pasidalijo mintimi, jog ši knyga yra ne tik padėka už laisvę kovojusiems, bet ir pamoka pasauliui, ant kurio šiuo metu krenta rūstus karo šešėlis.

Sesuo Regina Teresiūtė, reali leidinio veikėja, nestokodama humoro ir šypsenos, dalijosi savo prisiminimais apie Kronikos rengimo subtilybes, pasakojo, kaip tekdavo maskuotis, slėptis ar apgaudinėti saugumiečius, platinant vieną svarbiausių to meto pogrindinių leidinių.

Leidinio pristatymą užbaigė Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio padėka.