Kavinės griebiasi šiaudo

Asmeninė nuotr.
Radviliškio rajone, Velžių kaime, veikianti klientų mėgiama smuklė „Žarija“ dėl koronaviruso sukeltos situacijos laikinai užveria duris.
Pirmadienį Lietuvoje įsigaliojus karantinui, be kitų įstaigų, duris užvėrė ir viešojo maitinimosi įstaigos, kavinės, barai.
Dirbti leista tik toms įstaigoms, kurios maistą gamina išsinešimui arba jį klientams pristato kitais būdais. Ne viena iš jų pamėgino griebtis nors tokio šiaudo.

Maistas išsinešimui – septyniolikoje įstaigų

Radviliškio rajono Savivaldybė paskelbė maistą išsinešimui gaminančių maitinimo įstaigų sąrašą. Jame – septyniolika rajono kavinių, užkandinių, arbatinių bei restoranų. Atsiradus naujų maisto tiekėjų, sąrašas nuolat papildomas.

Tarp keliolikos sąraše esančių maitinimo įstaigų – tik kelios, kuriose maistas išsinešimui ir iki karantino sudarė nemenką gaminamos produkcijos dalį.

Tarp pastarųjų – greito maisto užkandinės, picerijos. Kitos, tenkindamos klientų norus, sudarydavo galimybę patiekalus išsinešti, tačiau didžiąją jų dalį sudarydavo vietoje valgomas bei išankstiniams užsakymams gaminamas maistas.

Kai kurie viešojo maitinimo sektoriaus atstovai neslepia: pradėję gaminti išsinešimui skirtą maistą, tokiu būdu mėgins nors kiek sušvelninti susidariusią situaciją.

Darbo laiką maitinimo įstaigos pasirinko įvairiai. Vienos iš jų, kaip ir anksčiau, dirbs kiekvieną dieną, kitos – tik darbo dienomis, trečios pasiskelbė kol kas stebinčios poreikį ir darbo laiką reguliuosiančios priklausomai nuo jo.

Ar pajėgs išsilaikyti, dirbdamos naujuoju režimu, įmonės kol kas nespėlioja. Ne viena pripažįsta: toks sprendimas atitinka tą situaciją, kai skęstantysis, norėdamas nenuskęsti, griebiasi ir šiaudo.

Baisogalos kavinė: „Ne gyvename, o tik egzistuojame„

Savivaldybės paviešintame viešojo maitinimo įstaigų, kurios tieks patiekalus išsinešimui, sąraše yra kavinė „Pas Zitą“.

Baisogaloje įsikūrusią kavinę „Pas Zitą“ žino ne tik baisogaliečiai. Jos darbuotojai ruošia ir išvežioja patiekalus konferencijoms, renginiams, pobūviams.

Čia jau ne vienerius metus vyksta „Protų mūšiai“, pritraukiantys šio žaidimo mėgėjų iš įvairiausių kampelių.

O kavinėje dirbančio virtuvės šefo Edvardo Šimkevičiaus gaminami tortai ir saldumynai jau seniausiai peržengė rajono ribas.

Neseniai E. Šimkevičius sukūrė naujos receptūros ruginę duoną, kurios bus galima paragauti Pakiršinio etninės kultūros ir amatų dvare bei pačioje kavinėje.

Deja, kaip ir visose kitose viešojo maitinimo įstaigose, kavinėje „Pas Zitą“ darbinis gyvenimas šiomis dienomis apmirė.

Kavinės savininkės Zitos Šimkevičienės marti Lina „Šiaulių kraštui“ liūdnai konstatavo: „Nebe gyvename, o tik egzistuojame. Kas rytą susirinkę vienas kitą padrąsiname, pasiguodžiame. Dabar dirbame tik tam, kad dirbti ir neužsidaryti“.

Pasak L. Šimkevičienės, kavinėje iš viso dirba septyni darbuotojai.

„Viena darbuotoja šiuo metu išėjo prižiūrėti mažamečius vaikučius, kitas dvi bandome išlaikyti, bet jei ir toliau bus tokia situacija, net nežinome, kaip reikės dirbti. Labai labai pasijautė pokyčiai.

Šiemet kaip niekada turėjome daug išankstinių užsakymų savaitgaliams, pobūviams, konferencijoms mūsų kultūros centre. Dienos pietūs pas mus sudarydavo menką užsakymų dalį. Dabar to nebeliko.

Nemanau, kad namuose priversti būti baisogaliečiai puls maistą sakytis kavinėje – daugelis jį gaminsis namuose, nebent retkarčiais užsisakys.

Labai sunku ir ką nors planuoti. Būna, kad pasiskambina dėl užsakymo iš anksto, bet šiaip dabar pamatome žmogų ir apsidžiaugiam. Kartais užsisako pravažiuojantys žmonės – greit pasiima, atsisėda į mašiną ir valgo“, – sako ponia Lina.

Dėl žaliavos tiekimo, anot L. Šimkevičienės, problemų kol kas nebuvo. Kartą buvo sunkiau užsisakyti norimos vištienos. Kiaulienos tiekimas yra normalus, kadangi jos perka iš šalia esančios Jadvimpolio skerdyklos.

„Žarija“ užveria duris

Pakeliui į Radviliškį esančią smuklę „Žarija“ galima vadinti viena populiariausių rajono viešojo maitinimo įstaigų. Netoli Arimaičių ežero esančią smuklę mėgo ne tik pailsėti prie ežero atvykdavę radviliškiečiai. Jos prieigos nuolat būdavo apgultos automobilių.

Ši įstaiga taip pat atsirado Savivaldybės paskelbtame maistą išsinešimui gaminančių įstaigų sąraše, nors šalia ir buvo pastaba – „stebima paklausa“.

Deja, trečiadienį susiskambinus su smuklės savininku Vidmantu Mikučiu, jis informavo: „Nuo rytojaus užsidarome“.

Pasak V. Mikučio, padirbę dvi karantino dienas, jie suprato, kad maistas išsinešimui jų kavinė neišgelbės.

„Vakar per dieną suprekiavome vos 20 eurų. Turime per 30 darbuotojų, kuriems reikia mokėti algas, reiktų užsisakinėti ir žaliavas, kurios genda. Negalime to sau leisti.

Nesame mieste dirbanti įstaiga, kuri gali tikėtis užsukančių vietinių klientų. Visi išankstiniai užsakymai yra atšaukti – žmonės bijojo rinktis į pobūvius net kai nebuvo paskelbtas karantinas.

Išmokėsiu savo darbuotojams atlyginimus, nors teks juos mokėti ir iš savo kišenės. Mes gyvename tarsi vienoje šeimoje, ir tai jau bus mano bėda. Šiuo momentu ne tai yra svarbiausia. Vis tiek kažkada visa tai baigsis“, – optimizmo bandė neprarasti ponas Vidmantas.

Vyriausybei patvirtinus 2,5 milijardo eurų pagalbos verslui planą, darbo vietas besistengiantys išlaikyti verslininkai tikisi sulaukti nors kokios paramos, kad galėtų padengti bent dalį patiriamų išlaidų.

Tikisi jos ir radviliškiečiai verslininkai.