Kalėdų eglutė miestelyje šviečia aistromis

Socialinio tinklo nuotr.
Pagrindinė Gruzdžių miestelio eglė vieniems kelia šventinę nuotaiką, o kitus erzina savo girliandomis.
Miestai ir miesteliai šiuo gyvena Kalėdų nuotaikomis: įvairiaspalvėmis lemputėmis sužybsi gyventojų namų langai ir balkonai, gatves apšviečia šventiniai žibintai, aikštėse žiebiamos gražuolės eglutės – nuotaika garantuota. Tik štai daliai Šiaulių rajono Gruzdžių miestelio gyventojų kažkodėl nelinksma, sako, kad jų eglutė, šios savaitės trečiadienį įžiebta centrinėje aikštėje, negraži. Tuo pačiu atsirado tokių, kuriems jų žaliaskarė – pati gražiausia.

Vieniems gražu, kiti baisisi

Pirmiausia už akių užkliuvo Gruzdžių Švč. Trejybės parapijos klebono kunigo Donato Klimašausko „postas“ feisbuke.

„Kiek metų iš eilės mūsų miestelis lipa ant to paties grėblio? Beskonybės, nesupratimo, tinginystės ir apsileidimo top'uose galime imti pirmą vietą. Ačiū už „besmegenių“ ir komunalininkų meniškumo šedevrus“. „Viskas čia ne apie eglę, bet apie požiūrį į savo darbą. Moteris seniūnė, pavaduotoja moteris, bet skonio nerasta... Joms pačioms gražu? Negėda įžiebti tokį Kalėdų simbolį?“

Kunigo išsakyta nuomonė apie Gruzdžių miestelio pagrindinėje Nepriklausomybės aikštėje įžiebtą Kalėdų medelį sukėlė tikrą komentatorių audrą. Vieni atkakliai gynė puošybą ir puošėjus: „Kalėdos – ne madų ieškojimas, kažkodėl žmonės pamiršo Kalėdų prasmę“, „Aš manau, kad gražiau papuošta eglutė yra didesnis džiaugsmas akims, bet kažin ar gražesnė eglutė padarys mus labiau laimingesniais, draugiškesniais, geranoriškesniais“.

Kiti ironizavo: „O man primena vaikystę, tetuką, kuris mėšlinas grįždavo iš darbuko. Nusiprausdavo ir susisodinęs mus tris į roges, veždavosi prie eglės, pasigrožėt... Nebuvo to grožio ir tada, bet prisiminimai fainūs: pavėpus eglė ir šiltas tėtukas. Ačiū Gruzdžių eglutei už sugrąžinimą į tada, kai kaimynai sveikindavosi ne lietuviškai“.

Didžiausia dalis komentatorių vis tik laikėsi priešiškos pozicijos: „Niekaip nesuprantu, kodėl miestelio eglutė tokia baisi, ir ne pirmi jau metai“, „Eglutės grožis be priekaištų. Medį užaugino gamta tobulą, dabar tik žmogaus rankų reikia jo grožį išryškinti, o ne sumenkinti“, „Negraži ta eglutė ir man, kaip girto traktoristo puošta“, „Įžvalgos negailestingos. Bet visiškai teisingos. Realiai tai yra pasityčiojimas iš Kalėdų. Nekalbant jau apie kainos ir kokybės santykį“, „Tikrai senamadiška puošyba. Ne ką brangiau būtų kainavę tiesiog masyvūs burbulai ar kažkas panašaus. Girliandų tokių jau kokie 5 metai niekur nebesimato. Viešos eglės, skirtos miestelių gyventojams ir jų svečiams. Čia tiesiog kūrybos klaida! Ko gero, ruošiantis kitų metų viešos eglės puošybai, užtektų padaryti dailės ir technologijos dalykų mokytojų susirinkimą, bent jau... Ir kitiems metams miestelių eglės sužibėtų visiškai kitaip. Turime eiti į naujumą“ ir t.t.

Žmonės Gruzdžių eglutę lygino su pastatytomis kitose Šiaulių rajono seniūnijose, labiausiai su Šakynos – nieko įmantraus, bet skoninga.

Gruzdžių gyventojai ne tik apie Kalėdų eglutės papuošimą audrinosi, kai kurie pastebėję ir techninių klaidų – antai dalis naujųjų šventinių žibintų rekonstruotoje Gruzdžių S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje buvo pakabinti „žemyn galvomis“. Esą įspėta seniūnė tik ranka numojusi – „bus ir taip gerai“, esą tik vėliau pakėlusi telefono ragelį ir paraginusi žibintus apvertusius komunalininkus „improvizaciją“ pataisyti, esą klaida buvo pataisyta, bet ne už „ačiū“.

Emocijų lavina Gruzdžiuose darsyk užvirė „Šiaulių kraštui“ tiesiogiai pasiteiravus, ką gruzdiškiai mano apie šiųmetinį kalėdinį medelį.

Anot vietos gyventojo, senoviškai papuošta eglutė tikra gėda visam miesteliui.

„Pro Gruzdžius važiuoja autobusas Vilnius – Akmenė. Vietoje, kad grožėtųsi, keleiviai tik šypsosi. Tragiškai atrodo. Ką mano seniūnė, ką galvoja kultūros darbuotojai? Sovietinis stilius šviečia iš tolo“.

Anot žmogaus, kurio pavardė redakcijai žinoma, vietos bendruomenės žmonės kažkada buvo išreiškę mintį šventinės žaliaskarės puošyba užsiimti patys. Tačiau vietos valdžia paskelbusi verdiktą: „Iš kitų atimti darbą, taigi ir algas nevalia!“

Gruzdiškis patvirtino, kad S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje sumontuoti šventiniai žibintai pradžioje išties buvo sukabinti „atbulai“. Dar smagu, kad „atbulas“ darbas buvo pataisytas ir žibintai įgavo teisingą formą.

Besmegenių idėja

Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Gruzdžių filialo renginių organizatorius Gintaras Kiura sako turintis savo nuomonę, bet dėl suprantamų priežasčių kalbėti garsiai nenori.

„Nelabai graži. Eglei trūksta papuošimų, dabar tie keli burbulai... Trūksta šviesų, trūksta šilumos, dar aiškiau sakant, kai kam meilės darbui trūksta. Bet čia, Gruzdžiuose, sudėtingi dalykai. Esam apie tai užsiminę rajono merui. Bet kol kas Gruzdžių eglė yra tokia, kokia yra“.

Pasak G. Kiuros, į aikštę atgabenta žaliaskarė buvo išties labai dailus medis – savo akimis matė, kai ji buvo vežama. Eglaitės grožį, anot pašnekovo, pagadino „puošmenos“.

„Gražesnė buvo, kai buvo nepapuošta“, – ironizavo jis.

Kultūros darbuotojas sako, šiais metais aplankęs seniūnijoje veikiančias įmones, ūkininkus, pasiūlęs centrinę miestelio aikštę papuošti besmegeniais. Pernai buvo nykštukų metai, anksčiau – snaigių.

Ar besmegeniai aplink kalėdinę eglutę Gruzdžiuose pritinka, anot G. Kiuros, spręsti gyventojams.

Tuo tarpu gruzdiškiai įsitikinę, kad „besmegenių idėja“ – būdas pasiteisinti, kad atlyginimą žmogus gauna ne už dyką.

Bendruomenės atstovių pozicija

Gruzdžių bendruomenės pirmininkė Deimantė Radžvilė nuo platesnio komentaro „Šiaulių kraštui“ nusprendė susilaikyti ir apibendrino trumpai: „Kažkas įdėjo darbo, kažkas neįdėjo. Visada galima geriau“.

Bendruomenės vadovės nuomone, papuošimo paslaugos teikėjai, Kuršėnų komunalinio ūkio vyrai, prieš užsiimdami tokiu darbu, gal galėtų bent šiek pasidomėti puošybos elementais.

„Kažkoks šešėlis Gruzdžiuose sklando. Nežinau, koks, bet sklando neleidžiantis bendruomenės aktyviausiems žmonėms veikti“, – sakė D. Radžvilė, užsimindama jau kitais metais su bendruomene inicijuosianti miestelio kalėdinę puošybą.

O S. Dariaus ir S. Girėno gatvės seniūnaitė Jekaterina Vrublevskaja sako pagrindinės Gruzdžių eglutės nemačiusi, o žibintų toje pačioje S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje pakabinimo problemos negirdėjusi.

„Žmonėms nepatinka, negražu? Jei nepatinka, gali patys prisidėti. Yra kuriems gražu. Papuošti eglutę nėra taip paprasta, nėra tiek lėšų, kiek reikėtų. Čia ne Vilnius, ne Kaunas“, – sakė seniūnaitė.

Seniūnė pažadėjo „pokalbius“

„Eglutė kaip eglutė. Atrodo normaliai. Kaimiška. Gyva. Miškininkų padovanota. Dizainerių nėra. Papuošimai – kaip pernai. Kitąmet žiūrėsim. Kalbėsime. Turim pamoką, gal bandysime karkasinę eglę pastatyti, gal bendruomenė kokį projektą parašys. Žodžiu, bus pokalbių“, – sakė Gruzdžių seniūnė Nijolė Bagdonavičienė.

Ji patvirtino, kad su gatvės žibintais tikrai buvo įvykis: šeši iš dvylikos pakabinti galvomis į žemę.

„Pavaduotoja pastebėjo. Sako, seniūne, reikia pakeisti. Paskambinau, vyrai pakeitė“, – pasakoja seniūnė.

Šventiniai gatvėse žibintai pernai buvo įsigyti už 2 400 eurų. Dėl pateisinamos priežasties praėjusiais metais nepakabinti, pragulėjo seniūnijos salėje.

Šiemet jų kabintojams iš sutaupytų lėšų seniūnija sumokėjusi 800 eurų, esą už perkabinimą suklydus – nė euro.

Kiek Gruzdžių seniūnijai kainuos miestelio pasididžiavimo – Kalėdų eglės šiųmetis papuošimas – N. Bagdonavičienė pasakyti dar negali – negavo sąskaitos.

Pernai dviejų analogiškų eglių Gruzdžiuose ir Šiupyliuose papuošimas ir nupuošimas seniūnijai kainavo apie 600 eurų.