Bobų vasara dar džiugins kelias dienas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Spalį trumpam užsuka vasara.
Savaitgalį džiaugėmės saulėtais atšilusiais orais, kas mėgavosi pasivaikščiojimu parkuose, kas grybavo miške. Ar su spalio pradžia atėjo bobų vasara?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji klimatologė Viktorija MAČIULYTĖ „Šiaulių kraštui“ patvirtina, kad tikrai jos sulaukėme, o ateina bobų vasarą pas mus visada nuo Azorų salų.

Su Azorų anticiklonu

„Kai nuo medžių pradeda kristi rudeninėmis spalvomis nusidažę lapai, o dirvos paviršių ima kandžioti pirmosios šalnos, dažnai sulaukiame orų atšilimo. Liaudiškai šį atšilimą vadiname bobų vasara, – sako klimatologė Viktorija Mačiulytė. – Tačiau šis reiškinys nėra susijęs tik su aukštesnės oro temperatūros grįžimu – svarbus rodiklis yra tam tikra atmosferos cirkuliacija.“

Ji vaizdžiai pasakoja, jog bobų vasarą mums atneša nutįsęs anticiklono gūbrys nuo Azorų salų. Virš šių salų, esančių Atlanto vandenyno centrinėje dalyje apie 1500 km į vakarus nuo Portugalijos, įprastai yra anticikloninė (aukšto atmosferos slėgio) sritis.

„Kai rudenį šio anticiklono šiaurinis gūbrys nusitęsia tiek, kad pasiekia didžiąją Europos dalį, o tuo pačiu ir Lietuvą, iš pietų tuomet plūsta pas mus šiltesnis oras ir vėl pasitaiko proga pasimėgauti giedrais ir ramiais orais, tik nebūtinai jie būna visiškai giedri, – sako klimatologė. – Tada ir sakome: „užsuko vasara“, kuri Lietuvoje įgijusi liaudišką „bobų vasaros“ pavadinimą. Kitur ji dar vadinama „indėnų“, „barchatiniu sezonu“.

Jos žodžiais, visi ženklai dabar rodo, kad atėjo bobų vasara. Jos preliudija buvo praeitą savaitę, o savaitgalį pagal atmosferos cirkuliavimo požymius ji jau karaliavo Lietuvoje.

Sinoptikų prognozėmis, 14–16 laipsnių, o kai kur ir iki 18–19 laipsnių, šiluma dienomis laikysis ir antradienį, trečiadienį. Naktimis bus 6–11 laipsnių šilumos. Nuo ketvirtadienio orai ims vėsti: ketvirtadienį dieną 11–16 laipsnių, penktadienį, šeštadienį – 11–12 laipsnių, naktimis 1–6 laipsnių, dirvos paviršiuje būtų ir šalnų iki 1–5 laipsnių šalčio. Bet bus sausa, lietaus galime sulaukti tik spalio 12 dieną.

V. Mačiulytė sako, jog įprastai bobų vasara ateina po atvėsimo ir pirmų šalnų. Tačiau atskirais metais ji būna ne tuo pačiu metu, gali trukti kelias dienas ar net kelias savaites. Be to, ji gali būti ne kiekvienais metais. Vidutiniškai trunka 3–4 dienas.

Klimatologai laiko, kad ne mažesnis nei 1015 hPa atmosferos slėgis ir maksimali oro temperatūra, pakylanti iki 15 laipsnių ir aukščiau, yra bobų vasaros požymiai.

„Remiantis atmosferos slėgio vidurkiu dažniausiai bobų vasara Lietuvoje pasitaiko rugsėjo 18–spalio 10 dienomis, – komentuoja V. Mačiulytė. – Dažniausiai ji aplanko Lietuvą rugsėjo trečiąjį dešimtadienį. Šiemet bobų vasarai būdingas atšilimas prasidėjo rugsėjo 25 dieną. Tačiau atmosferos cirkuliacija tada dar nebuvo tipinė šiam reiškiniui ir oficialiai bobų vasaros skelbti negalima. Šis atšilimas tada buvo susijęs ne su Azorų anticiklono gūbriu, o su šiaurės rytinėje Europos dalyje esančiu anticiklonu.“

Koks bus spalis?

Klimatologės įžvalgomis, spalio pirmoji pusė būtų šiek tiek šiltesnė, nei daugiametės vidutinės šio mėnesio reikšmės – šilčiau būtų maždaug vienu laipsniu.

„Sunku pasakyti, kiek tęsis bobų vasaros situacija, bet tikėtina, kad artimiausias kelias dienas dar laikysis. Kitų spalio savaičių orai mažai skirsis nuo daugiamečių reikšmių“, – prognozuoja V. Mačiulytė.

Vidutinė daugiametė spalio mėnesio temperatūra yra 7,3 laipsnio, kritulių vidutinis kiekis per mėnesį – 68 mm.

„Rugsėjį, pavyzdžiui, buvo iškritę 48 mm kritulių arba tik 80 procentų įprasto mėnesio kiekio ir rugsėjis buvo 1,5 laipsnio vėsesnis, nei įprasta. Rugsėjo mėnesio vidutinė daugiametė temperatūra yra 12,8 laipsnio, o buvo tik 11,3 laipsnio, ir tai jautėme“, – sako V. Mačiulytė.