„Vyšyvanka“ kvietė ir Žagarėje

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Žagarės kultūros centro darbuotojai, saviveiklininkai bei ukrainietės Aliona Artemenko ir Katiucha Motrečko atliko ir „Eurovizijoje“ pirmą vietą užėmusią Ukrainos dainos „Stefanija“ posmą.
Gegužės 19-osios pavakare Žagarės (Joniškio r.) dvaro rūmų terasa švytėjo siuvinėtais raštais, baltais drabužiais, mėlyna ir geltona spalvų akcentais, Lietuvos ir Ukrainos vėliavėlėmis. Žagarės kultūros centras kartu su Žagarės regioninio parko direkcija ir nuo karo prisiglaudusiomis ukrainietėmis pakvietė į tradicinę ukrainiečių šventę „Vyšyvanką“, kurioje apsilankė ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis palaimino tądien „Rotary“ klubo bei regioninio parko direkcijos organizuotos stovyklos ukrainiečių vaikams kryžių, kuris bus vežamas į Kryžių kalną.

Ir paroda, ir koncertas

Kasmet trečiąjį gegužės ketvirtadienį ukrainiečiai su bičiuliais visame pasaulyje puošiasi tradiciniais raštais išmargintais marškiniais ir mini „Vyšyvankos“ (Vyshyvanka) dieną. Šiemet visoje Lietuvoje buvo kviečiama paminėti ją kartu, pagerbiant su Rusijos karine agresija kovojančios Ukrainos tradicijas. Žagarės kultūros centras kartu su regioninio parko direkcija taip pat pakvietė į „Vyšyvanką“ po atviru dangumi dvaro rūmų terasoje. Žmonės, apsirengę, kaip buvo kviesta, baltais arba siuvinėtais drabužiais, atėję galėjo pasigrožėti lietuvių auksarankių – žagarietės Svetlanos Klimovos ir kirnaitiškės, šviesaus atminimo Genovaitės Katilienės siuvinėtais paveikslais.

Čia pat visų laukė ilgas baltas stalas su užkandžiais, puoštas geltonų ir mėlynų gėlių puokštėmis, Lietuvos ir Ukrainos vėliavėlėmis, prie kurio susėdus prasidėjo „Vyšivankos“ šventė, o ją dviem kalbomis vedė Gabrielė Mitrikaitė ir Andrius Petkauskas.

Susirinkusiems ukrainietiškas dainas atliko Žagarėje gyvenančios ukrainietės Aliona Artemenko ir Katiucha Motrečko, Irma Janušienė, Aistė Tuminaitė-Orlauskė, kai kurioms jų akompanavo Jonas Gricius. Prie jų dviem dainomis, iš kurių viena taip pat ukrainietiška, prisijungė Joniškio kultūros centro Skaistgirio filialo atstovai Edita Burbienė ir Marius Vitkauskas. Įspūdingu ukrainietišku šokiu „Gopakas“ nustebino A. Artemenko sūnus Vania. O programos pabaigoje ukrainiečiai ir Žagarės kultūros centro darbuotojai, meno mėgėjai atliko ir posmą „Euroviziją“ laimėjusios Ukrainos dainos „Stefanija“.

Pašventino stovyklos kryžių

Į visus ukrainietiškai kreipėsi Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius. O išskirtiniu to vakaro svečiu tapo Šiaulių vyskupas JE Eugenijus Bartulis, jis atvyko į Sutvirtinimo sakramento šventę Žagarės parapijoje, bet užsuko ir į „Vyšivanką“. Vėliau Šiaulių vyskupas bažnyčioje pašventino tądien Joniškio „Rotary“ klubo remiamos Žagarės regioninio parko direkcijoje prasidėjusios kelių dienų stovyklos ukrainiečių vaikams medinį kryžių, kurį dalyviai su vadovais veš į Kryžių kalną ir pastatys ten, prašydami karo baigties. Savo rankomis pagamintą kryžių dovanojo žagarietis tautodailininkas Dalius Udrakis.

Joniškio „Rotary“ vadovas Jonas Pidkova išreiškė viltį, kad karas baigsis ir šeimos grįš į Ukrainą, bet vaikai galės išsivežti gražius prisiminimus apie Lietuvą, turėję progos ir šiek tiek mūsų kraštą pažinti šioje stovykloje.

Pasak rotarietės vicemerės Vaidos Aleknavičienės, stovykloje dalyvauja 26 Joniškio rajone gyvenančių ukrainiečių vaikai nuo 6 iki 17 metų. „Rotary“ klubas finansuoja maitinimą, nakvynę, daugumą veiklų, taip pat prisideda Žagarės regioninio parko direkcija.

Paskutinę birželio mėnesio savaitę planuojama dar viena rotariečių finansuojama stovykla, į kurią tikimasi atsivežti Novoselicos savivaldybėje, su kuria bendradarbiauja Joniškio rajono savivaldybė, šiuo metu prisiglaudusius nuo karo siaubo Mariupolyje vaikus.