„Fringe“ diena Žagarėje viliojo kelių šalių menininkų darbais

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Joniškietė jauna menininkė Gabija Gaidjurgytė (dešinėje) kvietė į dirbtuves socialiniam eksperimentui pasidalinti tos akimirkos emocijomis.
Tarptautinis „Fringe“ (lietuviškai „paribys“) festivalis Žagarėje (Joniškio rajonas) po dvejus metus užsitęsusios pandemijos šįkart susitraukė iki vienos dienos renginių serijos. Visi jie vyko savanoriškai prisijungus vietos jauniesiems menininkams, kraštiečiams ir svečiams iš užsienio.

 

Kvietė net keturios parodos

Nuo pat ryto norintieji pravėdinti galvą po savaitės darbų ar mokslų pagrindinės „Fringe“ festivalio sumanytojos Sarah Mitrikės buvo pakviesti į žygį praeiti per Žagarė ir apylinkes tarpusavyje bendraujant ir užmezgant ryšį – juk niekas taip nesuartina, kaip veiklos ir išbandymai kartu. Vėliau norintieji galėjo pasivaišinti virėjo Gedimino Bielskio verdamu išskirtinio skonio plovu.

Atidarytos dvi vizualiųjų menų parodos: joniškiečio menininko Egidijaus Godliausko tapybos paroda „Paviršius“, kurios abstrakcijos nebetilpo parodoje Šiauliuose, o jose autorius ekspresyviai išlieja emocijas, ir Nastios Nordlund (Šarauskienės), Aldo Šarausko fotografijų paroda „(P)laukti“, kurios jau pavadinime užkoduotos dvi priešingos viena kitai būsenos – statiškumas ir judėjimas, tarsi liudijantys apie žmogaus gyvenimo bei vidinio pasaulio nepastovumą arba sufleruojantis pasirinkimų galimybę, o visa tai buvo išreikšta per aktus.

„Tai – pirmoji Nastios paroda, debiutas. Pamačiau jos darbus instagrame ir pasiūliau dalyvauti“, – sakė E. Godliauskas.

Parodų būta ir daugiau: Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Žagarės filiale buvo galima susipažinti su dabartinių studentų darbais, o Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus filiale susipažinti su Lietuvos romų persekiojimu nacistinės okupacijos metais (1941–1944).

Muzika ir filmas

Joniškietė jauna menininkė Gabija Gaidjurgytė kvietė į dirbtuves socialiniam eksperimentui pasidalinti tos akimirkos emocijomis, nuomonėmis apie skaitytas ant lapelių užrašytas anoniminių žmonių mintis įvairiomis temomis.

Koncertinę programą ukrainiečių pasipriešinimo himnu tapusia daina „Ой у лузі червона калина“ pradėjo Žagarėje su artimaisiais nuo karo Ukrainoje prisiglaudusi Katiucha Motrečko su kultūros centro direktore Aiste Tuminaite-Orlauske. Jas keitė „Жыве Беларусь!“ patriotinės dainos, malda, kurias atliko Lietuvoje gyvenanti baltarusė Marharyta Krasikava su iš Žagarės kilusia gitariste Klaudija Indriliūnaite. Klaudija pasirodė ir dar dviejose programose. Duetu su kolege gitara grojančia Ina Kovaliova nukėlė į psichodelinę muzikos garsų kelionę, o prisijungus Viliui Tarasevičiui jau pavadinimu „Basement project“ atliko gyvai hiphopo kūrinius.

Jau ne pirmą sykį į Žagarę atvykstanti Gemma Riggs iš Didžiosios Britanijos parodė filmą. O visai vakarop susirinkusieji vakarojo prie laužo, kepdami bulves ir bendraudami.

Viskas padaryta savanorių jėgomis

„Fringe“ festivalių tradiciją buvo pradėta Škotijoje, kai aštuonios teatro grupės liko nepakviestos pasirodyti Edinburgo tarptautiniame meno festivalyje. Nors netapo festivalio oficialiosios programos dalimi, atlikėjai vis tiek surengė savo pasirodymus. Su kiekvienais metais jų pasekėjų daugėjo, susiformavo fringe‘rių judėjimas. Dabar „Fringe“ festivaliai vyksta Europoje ir visame pasaulyje, o Žagarės „Fringe“ festivalis pristato jų dvasią Lietuvoje.

Jo idėją Žagarei atnešė čia daug metų gyvenanti, šeimą sukūrusi Sarah Mitrikė iš Anglijos. Ji priminė, kad pirmas festivalis vyko 2015-aisiais, po to 2017 ir 2019 metais. 2021-aisiais sutrukdė pandemija. Šiemet nebuvo gauta projektinio finansavimo, tad pasirinkta daryti tik vieną renginių dieną, kurioje visi dalyviai pasirodė nemokamai, savanoriškai. Be to, S. Mitrikė pasidžiaugė, kad Žagarėje šis festivalis tikrai tarptautinis, ne tik dalyviai iš kelių šalių, bet ir tarp žiūrovų susirinko čia gyvenantys anglai, suomiai, italas, ukrainiečiai ir, be abejo, lietuviai.