Virtualios galerijos suteikia galimybę pažinti meną per nuotolį

Fotografijos muziejaus nuotr.
Virtualios galerijos fragmentas.
Šiaulių Fotografijos muziejaus, UAB „SneakyBox“ ir kūrybinės studijos „OKTA“ sukūrė inovatyvų virtualios 3D/VR galerijos įrankį, jis suteikia galimybę virtualiai apsilankyti parodų salėje ir kūrinius ar kitus eksponatus, naudojant virtualios realybės akinius, apžiūrėti tarsi tikroje ekspozicijoje, pajusti parodos erdvę, kompoziciją.

Kuriant virtualias galerijas, konsultuotasi su architektais, dizaineriais.

Virtualioms 3D/VR galerijoms yra sukurtos 3D aplinkos, po kurias galima judėti naudojant kompiuterio pelę arba klaviatūrą. Eksponatai gali būti dviejų tipų: 2D (kabinami ant sienos), 3D (tūriniai objektai). Galerijos gali būti peržiūrimos naršyklėje, naudojant nuorodą arba būti įterptos į bet kokį puslapį. VR naudotojas gali „vaikščioti“ po parodą pats – imituojamas realistiškas vizitas galerijoje. Galerija pritaikyta naujausiems VR akiniams „OCULUS Quest 2“, jie yra visiškai autonomiški, nereikia kompiuterio ar kitų įrenginių, todėl galima nevaržomai vaikštinėti ir žvalgytis virtualioje erdvėje atsidarius naršyklę.

Sukurtos dvi skirtingos virtualios parodinės erdvės, kiekviena su savita architektūra ir aplinka ir funkcinėmis eksponavimo galimybėmis.

Virtualių galerijų kūrimo įrankis jau padėjo įgyvendinti kelis muziejaus komandos kūrybinius sumanymus. Liepos 13 d. – spalio 3 d. Fotografijos muziejuje veikė paroda „Grafo Tiškevičiaus fotografijos studija. Epochų inscenizacijos“, pagrindinę ekspoziciją papildė virtualios realybės paroda „Gyvųjų paveikslų fotografija. Po šimtmečio“. Pasibaigus fizinei ekspozicijai, ši VR galerija tęsia savo misiją kaip savarankiška paroda ir yra pasiekiama bet kuriam lankytojui.

Dar anksčiau sukurta pirmoji virtuali galerija „Susitikimai. Šiauliečiai menininkai“.

Virtualios galerijos publikuojamos oficialiose muziejaus interneto svetainėse, Fotografijos muziejaus sukurtoje virtualių pasakojimų svetainėje „Muziejus Tau“.