Parodoje – šiauliečio užfiksuoti rakursai

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Vilijus Žagrakalys pristatė parodą „Rakursai“ – platininiu spausdinimo metodu sukurtas ir ant medvilninio popieriaus atspaustas nuotraukas.
Ketvirtadienį Fotografijos muziejuje Šiauliuose atidaryta šiauliečio fotomenininko Vilijaus Žagrakalio darbų paroda „Rakursai“ – platininiu spausdinimo metodu sukurtos ir ant medvilninio popieriaus atspaustos nuotraukos. Jose įamžinti autoriaus vaizdiniai pastebėjimai, klaidžiojant įvairių pasaulio miestų gatvėmis.

„Mane žavi statinių geometrinės formos, linijų žaismas ir kaita šalia esančių objektų fone. Gatvės ritmika, jų kompozicijos tiesiose ir gracingai besisukančiose gatvėse paneria mane į miesto perspektyvas bei jų fiksavimą fotoaparatu. Šviesotamsos kaita ir tonų įvairovė, sustabdant tolstantį ar artimą reginį, skatina ieškoti analizuojamoje miesto erdvėje atspirties taško, kuris tolsta dydžiais, spalvų tonais horizontaliojoje perspektyvoje. Dar didesnis iššūkis – sustabdyti vertikaliąją perspektyvą, kurią studijuoju žiūrėdamas į dangų: stovėdamas šalia aukštų pastatų matau kiek kitokį architektūros linijų reginį, nei žiūrėdamas į objekto fasadą“, – apie fotografijų ciklą sako autorius.

V. Žagrakalys – fotomeno entuziastas, tyrinėtojas ir eksperimentuotojas. Parodoje „Rakursai“, po ilgo eksperimentavimo, V. Žagrakalys pristato platinos-paladžio metodu sukurtas fotografijas. Autorius pasakoja, kad „platinos spaudiniai, dar vadinami platinotipija, yra fotografiniai spaudiniai, pagaminti monochrominio spausdinimo proceso metu, naudojant platinos junginius ir yra patvariausi iš visų fotografijos technika sukurtų. Platinotipija pasižymi labai subtiliais atspalviais, jai būdingas didelis tonų diapazonas. Reikalingas chemines medžiagas fotografai siunčiasi iš užsienio, nes Lietuvoje jų įsigyti nėra galimybės. Brangiausios nuotraukos, galinčios išlikti net 200 metų, gaminamos su platina“.

Paroda Fotografijos muziejuje veiks iki lapkričio 6 dienos.