Šiaulių „Aušros“ muziejus atidarė lauko galeriją

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Arkoje į Fotografijos muziejaus ir Tilžės g. 164 namo kiemą praeivius žvilgsniu palydi žydų šeimą vaizduojanti neofreska.
Šiaulių „Aušros“ muziejus jau ruošiasi įkūrimo šimtmečiui, kuris bus minimas kitų metų kovo 11 dieną: arkoje į Fotografijos muziejaus kiemą sukurta neofreska. Ši freska įprasmina naują meninę erdvę mieste – gatvės galeriją.

 

Neofreska sukurta pagal Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkiniuose saugomą nežinomo autoriaus fotografiją, vaizduojančią žydų šeimą Tilžės gatvėje Šiauliuose apie 1935 metus. Kūrinys skirtas Šiauliuose iki II pasaulinio karo gyvavusiai gausiai žydų bendruomenei atminti.

Neofreską sukūrė šiaulietiškų šaknų turinti dailininkė monumentalistė Lina Šlipavičiūtė-Černiauskienė. Ant sienos perkėlė kartu su metalo dailininke Lauryna Kiškyte.

Muziejininkai tikisi, kad arkoje į Fotografijos muziejaus ir Tilžės g. 164 namo kiemą sukurta galerija praeivius kvies pažinti miesto ir jį kūrusių žmonių istoriją per meną, atkreips dėmesį į istorinę architektūrą, skatins gyventojų ir miesto svečių domėjimąsi praeitimi, diskusijas, pažinimą, o mieste kuriantiems menininkams atsivers nauja erdvė kūrybinių sumanymų, interpretuojančių miesto istorijos ir tapatumo temas, erdvė.

Muziejus – viena iš seniausių Šiaulių kultūros institucijų. Šimtmečiui paminėti skiriamos veiklos įvairiai pristatys miesto savastį, kultūrą, dvasią bei patį muziejų ir jo vietą miesto istorijoje. Muziejininkai užsibrėžė tikslą aktualizuoti miesto istorinį ir kultūrinį tapatumą, gaivinti gyventojų savitapatybę formuojančią istorinę atmintį, stiprinti Šiaulių, kaip istorinio miesto, įvaizdį ir prestižą, miestiečių paveldosaugines nuostatas, kurti estetišką ir kūrybišką miesto gatvių aplinką, atskleisti senamiesčio dvasią bei savitumą.