Prisikėlimo aikštėje – paroda Lenkijos ir Lietuvos istorijai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Parodos „Lenkija ir Lietuva – kartu vardan laisvės“ stenduose vaizduojamas įvairių Lenkijos ir Lietuvos opozicijos bei nepriklausomybės atkūrimo bendruomenių bendradarbiavimas.
Prisikėlimo aikštės skvere atidaryta ekspozicija „Lenkija ir Lietuva – kartu vardan laisvės“. Ji primins kelių dešimtmečių senumo įvykius, kaip vyko Lietuvos ir Lenkijos išsivadavimas iš sovietinės priespaudos. Parodą atidarė Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska ir Šiaulių meras Artūras Visockas.

„Rengdami šią parodą norėjome prisiminti tas dienas ir tų įvykių herojus, daugelio jų jau nėra tarp mūsų. Bendra išsivadavimo iš Sovietų Sąjungos patirtis labai suartino mūsų tautas, užsimezgė disidentinių judėjimų bendradarbiavimas. Lūžio metais „Solidarumo“ ir Sąjūdžio lyderiai sugebėjo suformuoti vieningą frontą ir pasipriešinti Maskvos diktatui, tai buvo mūsų šalių dvišalių santykių atkūrimo laikotarpis“, – sakė Lenkijos ambasadorė.

Parodos „Lenkija ir Lietuva – kartu vardan laisvės“ stenduose vaizduojamas įvairių Lenkijos ir Lietuvos opozicijos bei nepriklausomybės atkūrimo bendruomenių, visų pirma didžiausių laisvės siekusių judėjimų ‒„Solidarumo“ („Solidarność“) ir Sąjūdžio ‒ bendradarbiavimas. Be to, rodomas Lenkijos ir Lietuvos ryšių atkūrimas valstybiniu lygiu po SSRS žlugimo bei tarpusavio santykių plėtojimas Vakarų politinėse struktūrose: NATO ir Europos Sąjungoje.

Renginyje dalyvavo Lenkijos karinio kontingento kariai ir Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės štabo viršininkas Aleksiejus Bojevikas.Parodą „Lenkija ir Lietuva ‒ kartu vardan laisvės” organizavo Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje ir Lenkijos istorijos muziejus, padėjo Šiaulių miesto savivaldybė.