Dailininkus subūrė jubiliejinė paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių dailininkų paroda miesto kūrėjus subūrė 60-ąjį kartą.
Ketvirtadienį Šiaulių dailės galerija kvietė į meno šventę – atidaryta jubiliejinė, 60-oji, Šiaulių dailininkų paroda. Parodoje įvairių žanrų kūrinius eksponuoja apie 50 autorių. Šiauliai vieninteliai Lietuvoje išsaugojo ilgametę tradiciją kasmet „ataskaitinei“ parodai suburti miesto kūrėjus.

Kasmetinė šventė

Šiaulių dailės galerija ketvirtadienį sulaukė daugybės lankytojų: į Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių dailininkų skyrius organizuotą jubiliejinės parodos atidarymą atvyko ir autoriai, ir jų kūrybos gerbėjai.

„Turime šventę, nes niekas niekur Lietuvoje tokios tradicijos neišsaugojo. Šios parodos visada turėjo tam tikrų pakilimų, tam tikrų nuopolių, buvo bandoma visaip jas rengti, kviesti iš kitų miestų autorius. Manau, kad ši paroda išsiskiria tuo, kad yra daugiau jaunų dalyvaujančių žmonių, jie turi potencijos ir noro daryti“, – sakė Šiaulių dailės galerijos direktorė Ernesta Šimkienė.

Parodoje apie 50 menininkų pristato įvairių žanrų kūrinius: tapybą, grafiką, skulptūrą, asambliažą, fotografiją, videodarbus.

„Paroda, kaip visada, yra marga, kaip visada yra daug visko. Ko nori žiūrovas? Atrasti kažkokį netikėtumą. Kitas dalykas – paroda metinė, kasmet proga susitikti su mylimais autoriais. Svarbu ir pačiai meno bendruomenei susiburti į kasmetinę šventę. Dabar jau kaip unikumą reikia tą tradiciją išsaugoti“, – sakė E. Šimkienė.

Pasak menotyrininkės, vis nustebina Kazys Bimba, Alvidas Paškauskas, „gaivią tapybą“ pateikė Antanas Šeronas.

Antanas Šeronas kasmetinėse Šiaulių dailininkų parodose dalyvauja nuo 2013 metų. Šių metų parodoje jis eksponuoja keturis paveikslus: „Kriauklės kronikos“ (I–II), „Žemės kraujagyslės“, „Žiemos atspindžiai“.

Pasak dailininko, parodoje turėjo būti eksponuojama kita kolekcija, bet „sugriuvo“, nes vienas paveikslas pakliuvo į „Jūros bienalę“ Latvijoje, tad per porą mėnesių teko nutapyti keturis paveikslus.

„Visi keičiamės, negali tiražuoti – žmogus ne spausdintuvas, – apie savo kūrinius sakė A. Šeronas. – Tapau, kas man įdomu, kas vyksta aplinkui. Žmonės keičiasi, „kovidas“ šiek tiek ir gyvenimus griauna, keičia įpročius. Svarbiausia yra nepasiduoti visiems sunkiems dalykams, nes visada yra šviesa tunelio gale. Tokiu laikotarpiu pradedi labai mąstyti, galvoti, atrinkti. Kai tokios dėkingos erdvės, apšvietimas, puiki galimybė į kūrinius pažiūrėti iš šono, nes namuose ar studijoje nepamatysi visų niuansų.“

Dėkojo ir sveikino

Jubiliejinės parodos atidaryme dalyvavusi Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Eglė Ganda Bogdanienė Lietuvos dailininkų sąjungos vardu už ilgametę kūrybinę veiklą įteikė padėkas parodos autoriams Aldonai Visockienei, Antanui Visockiui, Sigitui Prancuičiui, Rimantui Tomui Buivydui.

E. G. Bogdanienė pasveikino naująjį Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus vadovą Bronių Rudį bei dėkojo buvusiam skyriaus vadovui Dainiui Trumpiui už įkurtą jaukią galeriją.

„Noriu pasidžiaugti paroda, kuri yra labai plačios apimties pagal žanrus, mes matome ir tapybą, ir skaitmeninį meną, ir video, fotografijas, ir keramiką, stiklą, tekstilę – ta vėduoklė demonstruoja platų Šiauliuose gyvenančių menininkų, kūrėjų diapazoną“, – sakė E. G. Bogdanienė.

„Noriu padėkoti tiems keturiems, kuriems padėkojo Eglė, ir dar dviems senjorams, sau ir Ričardui“, – papildė Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas B. Rudys. Jis apdovanojo jauniausius parodos dalyvius – Karoliną Kovalevskają ir Luką Vigelį.

B. Rudys pasidžiaugė, kad skyrius pasipildė trimis nariais: į dailininkų sąjungą įstojo Tomas Andrijauskas, Andrius Grigalaitis ir Jolita Puleikytė.

Parodos dalyvius pasveikino ir Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyrius vadovas Tomas Rudokas, Alytaus miesto dailės galerijos vadovas Evaldas Grinius.

Šiaulių dailininkų paroda bus eksponuojama iki liepos 3 dienos.