Aktas – trijų Baltijos miestų menininkų parodoje

Audronės GUIGAITĖS nuotr.
Atidarymo momentas. Parodos autoriams skamba sveikinimo žodžiai.
Šiaulių dailės galerija per miesto gimtadienio šventę atidarė tradicinę Baltijos šalių draugaujančių miestų – Pärnu, Jelgavos ir Šiaulių – menininkų kūrybos parodą. Parodos tradicija tęsiama 25 metus, o šiųmetinė jos tema „AKT/AKTS/AKTAS“

Visa galerijos erdvė atiduota nuogo žmogaus kūno interpretacijai tapyboje, fotografijoje. Šeši autoriai pristato savo kūrinius.

Per atidarymą Dailės galerijos direktorė Ernesta Šimkienė intriguojančią temą grindė žodžiais, jog „kūną turime visi ir jo paneigti negalime“. O per miesto šventę pasirinkta tokia tema, nes „miestas – taip pat kūnas, gyvas, pulsuojantis.“

Parodos atidaryme dalyvavo ir galerijos tarptautiniu renginiu pasidžiaugė Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Eglė Ganda Bogdanienė. Ji į Šiaulius atvyko kartu su dailininkais iš Islandijos, Lenkijos ir Ukrainos.

Parodos autorių pristatyme pabrėžta, jog Parnu menininkai Marko Toomast, Indrek Aija, Andres Adamson, Alar Raudoja daug metų savo įvairiapusėje kūryboje gilinasi į menines akto galimybes. Pärnu miestas yra žinomas kaip meninė radikalių performansų ir provokuojančio nuogumo sostinė.

Latvijos menininkams parodoje atstovaujantis Jelgavos fotografas Eduards Kapsa savo kūryboje nuosekliai puoselėja klasikinio akto meno galimybes, siekia tobulumo kurdamas elegantiškai choreografiškas kompozicijas.

Šiauliams šį kartą atstovauja vienintelis autorius, dailininkas Ričardas Garbačiauskas. Jo kuriami aktai išskirtiniai, tapytojo potėpis gražina kūnui jo medžiagiškumą, faktūrą. „Tai itin būdinga Ričardo kuriamiems aktams. Jie gražūs ir baugūs vienu metu. Kaip ir kūniška mūsų prigimtis“, – akcentuojama menininko darbų pristatyme.

„Menas iki šiol yra pats vizualiausias ir emocionaliausias žmogaus kūniškos prigimties pažinimo kelias“, – teigia parodos rengėjai.Paroda veiks iki spalio 1 dienos.