Naujas parodas Šiaulių dailės galerijoje vienija pagarba gamtai

Šiaulių dailės galerijos nuotr.
Šiaulių dailės galerijoje atidarytos Jūratės Jukštienės ir Manto Daujoto parodos.
Šiaulių dailės galerijoje pristatytos dvi naujos parodos: Manto Daujoto tapybos paroda „Lygu/nelygu“ ir Jūratės Jukštienės tapybos augalais paroda „Efemeriškas įspaudas“.

„Turiu neiškalbingą, bet didelę ir giliai įsišaknijusią pagarbą gamtai. Aukščiausios prabos grožis man yra platūs slėniai, upės ir miškai, todėl gamtos peizažų tapyti privengiu. Ten viskas ir taip sutverta tobulai, tad nesinori kišti rankų. Tapybiškai mane labiau domina žmonijos pėdsakai: įvairiausi pastatai, konstrukcijos, tiltai, takeliai, užtvankos, sienos ir langai, kuriuose užkoduotas infantilus ir begalinis žmogaus noras sulyginti paviršius – tiek fiziškai, tiek psichologiškai“, – sako M. Daujotas.

Pasak dailininko, kiekvienas žmogaus pėdsakas – statinys – savyje laiko užkoduotą dalį mūsų kultūros, ambicijų ir intencijų. Tad M. Daujoto meninio turinio šaltinis – buitis.

„Įrėminus vaizdą į keturias lygias kraštines, jis sulimpa į jaudinančią spalvų ir formų kompoziciją, tačiau kartu tai tėra pastebėjimas to, kas jau įgyvendinta, kas jau esti. Pats pėdsakas ir yra menas, kaip ir mes patys esame gamtos padariniai ir jos pėdsakas“, – apie kūrybą sako autorius.

Jūratė Jukštienė tapo neįprastai – augalais. Tradicinius dažus – akvarelę, akrilą, aliejų, pastelę – ji pakeitė žiedais, uogomis, lapais, grybais. Kuriant paveikslus, gamta dailininkei tampa pagrindiniu ir svarbiausiu elementu.

„Efemeriškas įspaudas” – meninis tyrimas, pradėtas 2021 metų pradžioje, pražydus pirmosioms gėlėms. Šiuo metu dailininkė jau išbandė per šimtą Lietuvoje augančių gėlių.

„Žavesys gamtos įvairiapusiškumu kūrybos procese užburia. Paliekama įtrintų gėlių žymė popieriuje galutinai pavergia. Mokausi tylėti, kai kalba gamta. Pievoje susirenku savo teptukus ir dažus: gėlių žiedus. Imu vieną gamtos man suteiktą teptuką ir braukiu per baltą popieriaus lapą. Suku, tepu, trinu. Pati gamta įsigeria į popierių, atiduodama visą save“, – sako autorė.

Abi parodos Šaulių dailės galerijoje veiks iki spalio 22 dienos.