Tradicinė paroda subūrė Šiaulių regiono tautodailininkus

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Tautodailės paroda sulaukė didelio susidomėjimo.
Šeštadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta 56-oji tautodailės paroda „Tradicinio ir šiuolaikinio meno darna Šiaulių regiono tautodailėje“.

Parodą sudaro bendra ekspozicija, konkursiniai darbai, autorinės Adelės Adomaitienės ir Rimanto Daugino parodos bei kūrybinių dirbtuvių darbai.

A. Adomaitienė parodoje „Toj rąstų trobelėj“ pristato tekstilę, skiautinius, R. Daugino parodoje „Švelnumas“ eksponuojama tapyba.

Dalis autorių pateikė kūrinių kolekcijas respublikiniam liaudies dailės konkursui „Aukso vainikas“.

Parodoje savo darbus eksponuoja mezgėjai, pynėjai, kalviai, keramikai, audėjai, medžio ir akmens skulptoriai, tapytojai, margučių margintojai, karpinių, sodų kūrėjai ir kiti tautodailininkai.

Įspūdinga parodos statistika. Parodoje dalyvauja apie 150 Šiaulių miesto ir regiono tautodailininkų, meno mėgėjų, kartu jie eksponuoja per 1 000 vaizduojamosios, taikomosios paprotinės tautodailės kūrinių.

Aštuoniolika Akmenės rajono autorių pristato 69 darbus, 23 Joniškio rajono autoriai – 64, 6 Kelmės rajono autoriai – 45, 25 Pakruojo rajono autoriai – 48, 30 Radviliškio rajono autorių – 145, 40 Šiaulių rajono autorių – 142, 46 Šiaulių miesto autoriai – 252 kūrinius.

Paroda atliepia ir skaudžius šių dienų įvykius – karą Ukrainoje: ekspozicinėje salėje stovi kryžius, pažymėtas Ukrainos vėliava.

Gausi eksponatų paroda sulaukė ir daugybės lankytojų.

Atidarymo renginyje koncertavo tautodailininkų folkloro ansamblio „Margulis“ muzikantai.

Meno kūrėja Ilona Lukavičienė kartu su moksleiviais iš įvairių Šiaulių miesto gimnazijų atliko performansą „Raštai – gyvenimo kodai“. Pasak autorės, kiekvienas gimdamas iš protėvių atsineša savo gyvenimo kodus – raštus, kuriuos turime iššifruoti, suprasti ir perskaityti. Jeigu duotume žmonėms išsirinkti iš raštų įvairovės vieną raštą, pagal išsirinktą raštą galėtume nusakyti jo asmenybę.

Šiaulių dailės galerijoje, kol veiks paroda, planuojami amatų mokymai vaikams ir suaugusiems: šiaudinių žaislų kūrimo, margučių marginimo, juostų pynimo, vėlimo iš vilnos ir kiti.

Pasak menotyrininkės Michalinos Adomavičienės, tautodailės tradicijų tęstinumas, dermė su dabartimi yra vienas svarbiausių būdų išlaikyti savo krašto kultūrą, tradicijas.

Paroda Šiaulių dailės galerijoje veiks iki balandžio 23 dienos.