Aleksandras Ostašenkovas pristatė dvi parodas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Aleksandras Ostašenkovas Fotografijos muziejuje atidarė dvi parodas: „Kelias į atmintį“ ir „Kitas krantas“.
Penktadienį Šiauliuose, Fotografijos muziejuje, atidarytos dvi Aleksandro Ostašenkovo parodos: „Kelias į atmintį“ ir „Kitas krantas“.

Parodos pristatyme pagerbtas ir kitan krantan išėjusio Fotografijos muziejaus įkūrėjo Antano Dilio (1932–2021) atminimas.

Paroda „Kelias į atmintį“ eksponuojama Fotografijos muziejaus galerijoje, „Kitas krantas“ – mažojoje parodų salėje. A. Ostašenkovo fotografijos, kupinos laiko tėkmės simbolių, daugiaprasmių metaforų, kalba apie tylų žmogaus pasaulį, jo egzistenciją, būvį ir vidines jausenas. Eksponuojamos parodos įvardijamos kaip prisiminimų, būsenų ir išminties laikas.

Pasak Tomo Pabedinsko, kolekcijos „Kelias į atmintį“ darbuose atsiskleidžia atminties ir fotografijos santykio nepaprastumas – neinformatyvios, tariamai tuščios fotografijos yra prasmės ir emociniu požiūriu talpiausi A. Ostašenkovo kūriniai.

„Kitas krantas“ parodos autoriui – žmogaus gyvenimo esmė, egzistencinis klausimas, pasipildantis abejonėmis, išvadomis, pastangomis aprėpti neaprėpiamą, suprasti pasaulį ir save, įvardyti gyvenimo vertybes besikeičiančioje patirtyje; gyvenimo turinys tarp užgimstančios ir sukauptos patirties, tarp gimimo ir mirties, nuolat atrandant vis naujas tiesas ir prasmes.

Šiemet A. Ostašenkovas minėjo 70-metį. Jubiliejiniai metai pažymėti parodomis – vasarą paroda „Kitas krantas“ pristatyta Seime, rugsėjį fotomenininkas autorinę parodą atidarė tarptautiniame fotografijų festivalyje „BIALYSTOK INTERPHOTO 2021“ Balstogėje, Lenkijoje. Šioje parodoje autorius eksponuoja fotografijų kolekciją „Būsenos“.

Šiaulių fotografijos muziejuje abi A. Ostašenkovo parodos veiks iki gruodžio 12 dienos.