Trapūs sausainiai

Mindaugo BARTKAUS nuotr.
Trapūs sausainiai – šventinio stalo skanėstas ir puošmena.
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė šv. Velykų stalui iškepė gardžių trapių sausainių, o šventinę kompoziciją sukūrė profesijos mokytoja Aldona Kairienė.

Trapūs sausainiai

Kietai trapiai tešlai reikės: 200 g miltų (+60 gramų lentos pabarstymui), 105 g cukraus pudros, 150 g sviesto, 1 kiaušinio, 1 g kepimo miltelių, 1 g druskos, 4 g vanilinio cukraus.

Cukraus pudros glajui: 190 g cukraus pudros, apie 20 g kiaušinio baltymo, apie 2 g citrinos rūgšties, 20 g pabarstukų, 50 g cukrinės masės, 2 g maistinių dažų.

Sviestas supjaustomas, išsukamas. Įdedama persijota cukraus pudra, druska, vanilinis cukrus – viskas plakama iki purios masės apie 10 minučių. Įdedamas kiaušinis, viskas išsukama iki vientisos masės. Galiausiai sudedami persijoti miltai su kepimo milteliais ir užmaišoma tešla.

Tešlos pusgaminis 30 minučių palaikomas šaldytuve. Iš tešlos iškočiojamas 3–4 mm stačiakampis. Formelėmis spaudžiami sausainiai ir dedami į paruoštą skardą. Kepama apie 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Ataušinama.

Sausainiai puošiami paruoštu cukraus pudros glajumi.