Mamos dienai – šventinis stalas ir gardūs desertai

Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.
Šventinio stalo detalė – glazūruoti kepiniai, skirti Mamai.
Artėjant Mamos dienai Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus padavėjai-barmenai ir jų profesijos mokytojos Aneta Salinkienė ir Aldona Kairienė pademonstravo, kaip šventiškai paserviruoti stalą tema „Banguotas gyvenimas“. Kolektyvas dalijasi ir originaliais patiekalų receptais.

ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus padavėjai-barmenai, virėjai ir konditeriai dalijasi receptais, kuriais galite nustebinti savo mylimą Mamą.

„Banguotas gyvenimas“

Motinos diena Lietuvoje pradėta švęsti 1928 metais – švenčiama pirmąjį gegužės mėnesio sekmadienį.

Pasak profesijos mokytojų, kiekviena šeima turi savo tradicijas ir šią dieną stengiasi padėti savo mamoms, jas nustebinti, parodyti daugiau dėmesio, pradžiuginti ir visaip kitaip išreikšti meilę ir dėkingumą. Ta proga tėtis su vaikais padengia pietų stalą svetainėje, galvodami apie mamą, kuri labai mėgsta jūrą, saulę, kopas ir šilumą...

Stalą profesijos mokytojos užtiesė drapiruota staltiese, kuri atrodo tarsi banga. Padėjo gražių lėkščių, elegantiškų taurių, servetėlių, primenančių vėduokles karštą vasaros dieną.

Kadangi 2022 metų spalva – „Very Peri“ (violetinė), stalą dekoravo pavasarinėmis gėlytėmis, violetiniais katilėliais. Violetinė spalva – tai pasitikėjimo savimi, energingumo, kūrybiškumo spalva, tad serviruojant stalą paliekama daug laisvės kūrybiškumui, polėkiui, eksperimentavimui.

ŠVENTINIAI RECEPTAI

Kokteilis „Žydroji svajonė“

Reikės: 20 ml „Monin blue curacao“ sirupo, 20 ml citrinos sulčių. Papildymui – gaivaus gėrimo „Sprite“.

Į taurę dedame daug grūsto ledo, pilame sirupą, per apverstą baro šaukštą pilame citrinos sulčių ir papildome „Sprite“. Papuošiame ant iešmelio suvertomis tamsiomis vynuogėmis ir įsmeigiame našlaitę – ji simbolizuoja saulę.

Kokteilis „Rožinė kopa“

Reikės: 200 ml ananasų sulčių, 20 ml grietinėlės, 10 ml „Monin grenadine“ (granatų) sirupo.

Viską suplakame plaktuvėje su ledu, supilame į taurę, pridėtą grūsto ledo, papuošiame puse ananaso griežinėlio ir vyšnaite. Juk mama mėgsta sėdėti ant kopos ir stebėti saulėlydį!

Desertas mamai su persikais

(10 porcijų)

Pagrindui reikės: 2 kiaušinių, 80 g miltų, 70 g cukraus, 1 šaukšto pieno, 1 šaukšto aliejaus, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Kremui: 500 ml konservuotų persikų, 250 ml persikų jogurto, 250 ml grietinėlės (35% riebumo), 50 g cukraus, 20 g želatinos.

Papuošimui: 1,5 konservuoto persiko, 1 pakelio persikų želė.

Paruošimo laikas: apie 45 minutės.

Tešla. Kiaušinius plakame su cukrumi plakikliu (didžiausiu galingumu), kol masė padvigubės ir taps grietinės tirštumo. Per 3 kartus atsargiai įmaišome persijotus miltus ir kepimo miltelius. Maišome, kad neliktų sausų miltų gumulėlių. Įmaišome pieną ir aliejų.

Maždaug 18x24 centimetrų kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą ir kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 15 minučių. Patikriname biskvitą mediniu pagaliuku. Jei pagaliukas sausas, biskvitas iškepęs. Biskvitą paliekame formoje atvėsti.

Kremas. Želatiną užpilame 100 ml šalto virinto vandens, paliekame išbrinkti. Persikus sutriname trintuvu (3 puseles pasiliekame papuošimui), supilame į jogurtą ir dar kartą viską sutriname iki vientisos masės.

Želatiną ištirpiname ant viryklės, atvėsiname ir plona srovele supilame į jogurtą, išmaišome. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Atsargiai sumaišome su jogurtu. Pastatome į šaldytuvą, kol truputį sustings (iki grietinės tirštumo). Užpilame kremą ant formoje esančio pagrindo (kepimo popieriaus neišimame, jis turi būti ir ant sienelių). Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų (1–2 val.).

Papuošimui želė pakelio turinį ištirpiname 400 ml vandens. Atvėsiname. Ant pyrago jogurtinės masės išdėliojame norimu ornamentu skiltelėmis supjaustytus persikus, truputį juos paspaudžiame į jogurtą, kad užpylus želė jie nepasikeltų. Užpilame želė. Laikome šaldytuve, kol sustings (geriausia per naktį).

Desertas su pasiflorų kremu

Profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė pateikia dar vieną deserto mamai receptą. Desertų kiekis priklausys nuo pasirinktos ar turimos formos (būtų gerai, kad ji būtų silikoninė). Galima gaminti pusę normos.

Biskvitas. Reikės: 168 g kiaušinių baltymų, 200 g cukraus pudros, 288 g kiaušinių, 40 g cukraus, 36 g sviesto, 200 g migdolų miltų, 64 g miltų, 3 g kukurūzų krakmolo, 1 g druskos.

Pasiflorų kremas (galima pasirinkti ir kitą tyrę). Reikės: 500 g baltojo šokolado, 500 ml 35% riebumo grietinėlės, 3 vnt. (60 g) kiaušinių trynių, 3 vnt. (90 g) kiaušinių baltymų, 200 ml pasiflorų tyrės, 5 vnt. (po 2 g) želatinos lapelių.

Biskvito gamyba. Kiaušinių baltymai išplakami su cukraus pudra, druska iki standžių putų. Atskirai išplakami kiaušiniai su cukrumi iki standžių putų. Atsargiai abi masės sujungiamos, supilamas išlydytas sviestas ir visi likę persijoti sausi produktai (migdolų miltai, miltai, krakmolas). Viskas lengvai sumaišoma (nepermaišoma!). Tešla pilama į paruoštą skardą 3–5 mm storio. Kepama 190⁰ C 6–8 min. (priklauso nuo orkaitės).

Pasiflorų kremo (muso) gamyba. Šokoladas išlydomas iki 32⁰ C. Tryniai išplakami vandens vonelėje virš garų. Baltymai išplakami. Grietinėlė išplakama iki 70% tvirtumo. Šokoladas sumaišomas su tryniais, sudedami baltymai, supilama pasifloros tyrė. Sudedama išmirkyta ir ištirpinta želatina – pamaišoma. Atsargiai sudedama išplakta grietinėlė – lengvai sumaišoma. Kremas (musas) tuoj pat išpilstomas į norimas formeles, uždedamas išpjautas biskvito pusgaminis (tokio skersmens, koks formelės skersmuo) ir paliekama stingti šaldymo kameroje.

Kai sušąla, deserto pusgaminis išimamas iš formos ir puošiamas. Galima puošti glazūra, šokoladu, uogomis (jei turite, tinka ir šaldytos), vaisiais.

„Pasistenkite, pafantazuokite, nes desertas – Jūsų brangiausiajai Mamytei!“ – ragina D. Vidugirienė.

Skanaus!