Žuvies produktų gamybos įmonėje rasta pažeidimų

VMVT nuotr.
Žuvies produktų gamyba besivertusios įmonės Šiauliuose veikla sustabdyta. Įmonei pavesta susitvarkyti.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai Šiauliuose sustabdė veiklą įmonės, kuri gamino ir pardavinėjo žuvies produktus, nesilaikydama maisto saugos reikalavimų.

Planinio patikrinimo metu nustatyta, kad jau daugiau kaip du mėnesius ši įmonė nepildė savikontrolės žurnalų, neatliko laboratorinių tyrimų. Aptikti žuvies gaminiai be ženklinimo ir atsekamumo, juos uždrausta tiekti į rinką.

Inspektoriai taip pat rado itin netvarkingas žuvies ruošimo vietas, peilių laikymo lentynėles, paveiktas korozijos, nenuvalytus inventoriaus paviršius, druskos, naudojamos žuviai ruošti, indus pilnus įvairių nešvarumų. Patalpose taip pat nebuvo sudaryta sąlygų asmens higienai, aptikta ir daugybė kitų sanitarinių pažeidimų.

VMVT primena, kad norint pradėti prekiauti maistinėmis žuvimis mažmeninės prekybos vietose, įskaitant turgavietėse ar paviljonuose, šią veiklą būtina užregistruoti teritoriniuose VMVT padaliniuose.

Ką būtina žinoti vartotojams?

Norint išsirinkti kokybiškiausią ir saugiausią žuvį ar jos produktą, reikėtų žinoti keletą paprastų aspektų prieš ketinant ją pirkti prekyvietėje ar parduotuvėje:

* tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus. Ledas turi būti švarus, skaidrus, sušaldytas iš švaraus vandens;

* pasitaiko atvejų, kad turgavietėse ar kitose atvirose prekyvietėse nesupakuotos šviežios žuvys ir jų produktai būna parduodami be ledo arba krūvoje „viena ant kitos“ . Taip laikant žuvį didelė tikimybė, kad ji bus nekokybiška ir nesaugi;

* supakuotos šviežios žuvys ir jų produktai turi būti laikomi šaldymo įrenginiuose, kuriuose užtikrinama tirpstančio ledo temperatūra (0º C);

* pirkdami sušaldytus žuvų produktus, atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo -18 laipsnių;

* atšildytos žuvys turi būti laikomos tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir šviežios, tik prie pavadinimo pateikiama nuoroda „atšildyta“ ar „atitirpinta“.

Žuvys yra greitai gendantis maisto produktas, todėl nusipirkus šviežią ar atšildytą žuvį reikėtų jos nelaikyti be papildomo apdorojimo ir iškart gaminti, jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą jau atšildytos žuvies.