Sparčiai plintant kovidui – poliklinikų apgultis

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis sakė, kad dauguma susirgusių kovidu serga nesunkiai, tačiau į šeimos gydytojus masiškai kreipiasi dėl nedarbingumo.
Trečiadienį Statistikos departamentas paskelbė apie per parą Lietuvoje nustatytus 12 278 COVID-19 atvejus. Šiauliuose koronavirusas plinta ypač sparčiai. Tarp šalies savivaldybių pagal sergamumą kovidu Šiaulius tik nežymiai lenkia Vilnius.

Per parą Šiauliuose nustatyta 712 kovido atvejų. Tai didžiausias skaičius per visą pandemijos laikotarpį. Mieste fiksuojamas sergamumas – 6 068 atvejai per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų. Per savaitę naujų atvejų skaičius išaugo 77 procentais.

Tarp kitų Šiaulių apskrities savivaldybių daugiau nei 4 000 atvejų per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų skaičiuoja Akmenės ir Radviliškio rajonai. Prie 3 000 atvejų ribos artėja Šiaulių, Joniškio ir Pakruojo rajonai. Mažiausias sergamumas – Kelmės rajone. Čia jis siekia 1 897 atvejus.

Nežiūrint rekordinių susirgimų skaičiaus, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje grėsmingo „kovidinių“ pacientų skaičiaus augimo nestebima. Vasario 1 dieną čia buvo gydomi 78 tokie ligoniai. Iš jų – 10 vaikų. Aštuoni „kovidiniai“ pacientai gydomi Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, vienas iš jų – vaikas. Šešiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Akivaizdu, kad augant užsikrėtimų atvejams, o ligoninei dirbant stabiliu režimu, didysis krūvis tenka poliklinikoms. Centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis sakė, kad pastaruoju metu itin išaugo nedarbingumo pažymėjimų poreikis. Nors dalį šios paslaugos perėmė Nacionalinis visuomenės centras, vadovas sakė, kad naudos iš to nedaug, nes dauguma į izoliaciją patekusių žmonių anksčiau ar vėliau pajaučia požymius ir kreipiasi į šeimos gydytojus.

M. Maželis apgailestavo, kad specialistų darbą apsunkino ir praėjusią savaitę krūvio neatlaikiusi ir sutrikusi „Sodros“ informacinė sistema.

„Gerai, kad nedarbingumo pažymėjimus galime išduoti 5 dienas atgal. Kitaip iš viso būtų problemiška“, – sakė poliklinikos direktorius.

Teko sustiprinti skambinantį gyventojams personalą, nes per parą atliekama po 2 000–3 000 skambučių. Perskambinama praėjusią savaitę besikreipusiems asmenims ir darbingumo pažymėjimai išrašomi naujai besikreipiantiems. Daugiausiai dėl nedarbingumo gyventojai kreipiasi pirmadieniais ir penktadieniais.

M. Maželis pažymėjo, kad sunkių „kovidinių“ ligonių šeimos gydytojai beveik neturi, dažniausiai pasireiškia elementarūs peršalimo požymiai.

Šiauliuose kovidu serga apie 4,5 tūkstančio gyventojų. Dar keli tūkstančiai yra izoliacijoje. Tai pajuto aptarnavimo paslaugas teikiantis verslas. Atšaukia registracijas dalis grožio salonų klienčių, uždaromi mažesnių parduotuvių skyriai, nes nebėra kam dirbti – pardavėjos izoliacijoje.