Kelmės rajono meras netrukus išgirs teismo sprendimą

Archyvo nuotr.
Kelmės rajono meras netrukus išgirs jo bylą apeliacine tvarka nagrinėjusio Šiaulių apygardos teismo nuosprendį. Liko laukti iki birželio 28 dienos.
Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija apeliacine tvarka nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis kaltu pripažintas už kyšininkavimą, išklausė valstybės kaltintojo, nuteistojo gynėjo baigiamąsias kalbas, pasisakė ir nuteistasis. Sprendimą teismas numato skelbti birželio 28 dieną.

Nuteistasis pageidauja išteisinimo

Paskutiniame teismo posėdyje prie nagrinėjamos bylos buvo prijungtas jau trečias Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktas atsakymas, kuriame pažymima, kad tarnyba detalių duomenų apie slaptuosius asmenis, atskleisti jų tapatybę pagal galiojančius atitinkamus Kriminalinės žvalgybos įstatymus negali, dokumente akcentuojama, jog tarnyba privalo užtikrinti tokių asmenų slaptumą. Nesitikėdamas, kad konkrečiu klausimu STT kažką naujo pateiks, nuteistojo gynėjas sutiko, kad teismas pereitų prie baigiamųjų kalbų.

Savo kalboje šioje byloje valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras teigė, jog bylą išnagrinėjęs pirmosios instancijos teismas teisingai įvertino byloje esančius įrodymus ir priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Valstybės kaltintojas teigė neišgirdęs iš gynybos argumentų, kaip Tytuvėnų miesto Viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą vykdžiusios bendrovės direktorius, iš kurio V. Andrulis priėmė dalį reikalauto kyšio, provokavo merą. Prokuroras pabrėžė, jog pirmosios instancijos teismas kaltu pripažintam merui nepagrįstai paskyrė per mažą baudą.

Valstybės kaltintojas apeliacinės instancijos teismo prašė Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų šių vasario 11 dieną nuosprendį dalyje dėl nuteistajam paskirtos bausmės ir baudžiamojo poveikio priemonės pakeisti ir paskirti 1 500 MGL (75 000 eurų) dydžio baudą.

Nuteistojo advokatas pabrėžė, jog prokuroras neišdrįso gilintis į proceso pažeidimus, kurie buvę padaryti atliekant ikiteisminį tyrimą šioje byloje. Gynėjas akcentavo, jog STT nepagrįstai neatskleidė savo agento. Gynėjas apeliacinės instancijos teismo prašė panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir jo ginamąjį išteisinti.

V. Andrulis teismui teigė, jog sekamas buvo visus metus, anot jo, būtent bendrovės direktorius buvo jų susitikimų iniciatoriumi, jis ir provokavęs. Meras pabrėžė, jog dėl minėto projekto niekada niekam jokio poveikio nedarė. V. Andrulis teismo prašė būti išteisintas.

Sulaikytas STT pareigūnų

Šiuo metu nuo Kelmės rajono savivaldybės mero pareigų teismo nušalintas 59 metų V. Andrulis Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmų nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu už tai, kad pareikalavo iš kito asmens 10 tūkstančių eurų kyšį už palankumą vykdant Tytuvėnų miesto Viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą.

Pirmosios instancijos teismas už padarytą nusikaltimą paskirtą 25 tūkstančių eurų baudą V. Andrulį įpareigojo sumokėti per vienerius metus. Jam buvo paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje penkerius metus.

Kelmės rajono savivaldybės meras V. A. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų buvo sulaikytas 2020 metų gegužės 19 dieną, kai iš minėtą projektą įgyvendinančios bendrovės direktoriaus priėmė dalį reikalauto kyšio – penkis tūkstančius eurų.