Žymaus latvių dailininko paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Os­val­das Zvej­sal­nieks pristato savo ta­py­bos pa­ro­dą.
Jau dešimt metų Šiaulių „Laiptų galerija“ tęsia gražią tradiciją lapkričio 18 d. paminėti Latvijos nepriklausomybės dieną. Kiekvienais metais pristatomi vis nauji Latvijos dailininkai. Per dešimtmetį dailės mylėtojai turėjo progą susipažinti su populiarių Latvijos dailininkų Rolando Grosso, Ilgvarso Zalanso, Ievos Carukos, Intos Klasonės, Aldžio Klavinšo, Dainiaus Gudovskio ir kt. kūryba. Šiais metais galerija pakvietė į kaimyninės respublikos dailininko prof. Osvaldo Zvejsalnieks tapybos parodą.

Osvaldas Zvejsalnieks Latvijos dailės akademijos dėstytojas, profesorius, nuo 1979 m. rengiantis parodas Latvijoje ir užsienio šalyse. Su Lietuvą dailininką sieja glaudūs ryšiai, nors Šiauliuose tai pirmoji jo paroda. Dailininkas pasakoja, jog jį ypač žavi etno motyvai ir daugelyje jo darbų susipina kaimo sodybų gėlynai su močiučių austomis staltiesėmis. Regi, kad dailininkas pamėgęs Dauguvą ir gimtinės miestelius, ypač Rezeknę bei Agluoną. Daug darbų susietų su Lietuva: nuo Vilniaus baroko perlo iki Justino Vienožinskio gimtosios sodybos Rokiškio apylinkėse.

Parodoje regime paskutiniojo dešimtmečio darbus. Pagrinde tai peizažai, ypač atspindima Latvijos ir Lietuvos architektūra, pavyzdžiui, cikle „Baltos bažnyčios“. Žavi „grynosios“, žėrinčios fovistinės spalvos tapyba, dailininko žavėjimasis ir supančios aplinkos atskiromis, kad ir smulkiomis detalėmis, ir viso plataus gyvenimo lauko bei jo formų ir būsenų pajautimas.

Dailininkas vienas iš organizatorių Agluonoje statant Mindaugo paminklą, jam ypač artima LDK tema, kuri ryški ir šioje parodoje.

Į parodos atidarymą pasveikinti dailininko atvykęs Lietuvos dailės akademijos tapybos katedros vedėjas prof. Arvydas Šaltenis pastebėjo, jog kuo labiau artėjo prie Šiaurės Lietuvos, tuo labiau juto ir greta esančią Latviją bei džiaugėsi bičiulio paroda pakiliai pradėjęs sveikinimo žodį: „Tegyvuoja Latvija! Tegyvuoja Osvaldo tapyba!“ Parodos svečias juokavo, jog atskubėjęs iš Vilniaus kur tik ką studentams skaitęs paskaitą apie fovizmą, o reikėjo atsivežti visus studentus į Šiaulius pasigrožėti šia puikia fovizmo kūrėjo paroda.

Apie draugystę su Osvaldu Zvejsalnieks pasakojo ir šiaulietis prof. Ričardas Garbačiauskas, parodos atidaryme talkino Baltų apdovanojimo laimėtoja, Latvijos universiteto latvių kalbos instituto ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos mokslininkė, dr. Regina Kvašytė.

Paroda veiks iki gruodžio 7 d.