Karikatūristo jubiliejinėje parodoje – apie moteris ir visa kita

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Dailininkas Sigitas Burneckis jubiliejinėje parodoje eksponuoja karikatūras, sukurtas per pastaruosius penkerius metus.
Šiaulių miesto „Laiptų galerijoje“ atidaryta šiauliečio dailininko Sigito Burneckio jubiliejinė karikatūrų paroda „Moterys ir visa kita“. Paroda skirta autoriaus 70-mečiui, o kūrybos keliu jis eina 50 metų. Per parodos atidarymą dailininkui linkėta: „Nesustoti.“

 

Temos be tabu

S. Burneckis jubiliejinėje parodoje eksponuoja keturiasdešimt karikatūrų, jos sukurtos per pastaruosius penkerius metus. „Šiaulių kraštui“ jis yra sakęs, jog „karikatūra man kaip liga, kuri niekaip nepraeina“. Nuo 2005 metų jis yra Nacionalinės karikatūristų asociacijos „Humor sapiens“ narys.

Parodoje karikatūristas kviečia su jumoru pažvelgti pirmiausia į moterų ir vyrų santykius.

„Viskas vystosi per moterį ir vyrą, reikia tik stebėti jų santykius ir gaudyti momentus, – dalijosi mintimis per atidarymą autorius. – Nors teigiama, kad Dievo pirmas buvo sukurtas vyras Adomas, o iš jo šonkaulio Ieva, bet iš esmės viskas prasideda nuo moters.“

S. Burneckis parodoje šaržuoja narkomanijos liūną ir kelionę anapilin. Žiūrovai šypsojosi ne tik žvelgdami į moteris išdykėles, bet ir į „nabašnikus“ karstuose. Garbus parodų lankytojas Zenonas Sabalys net prisiminė, iš kur kilęs žodis „nabašnikas“: „Tai žemaitiškas žodis – „uns nabašneka“.

„Kol gyveni, viską norisi matyti, žinoti, pažvelgti ir iš šono. Anapilio tema nėra tabu, mirtis – natūralus dalykas, ji ateis, bet negi turime gedėti, kol gyvi esame?“, – mano S. Burneckis.

Menotyrininkė Michalina Adomavičienė akcentavo, jog S. Burneckis per ilgą kūrybos laikotarpį sugebėjo išsaugoti aukštą kūrybingumo laipsnį.

„Jis – karikatūros meistras, – teigė menotyrininkė. – Kas karikatūroje svarbiausia? Gebėjimas lakoniškai ir apibendrintai reikšti mintis, sugebėjimas taikliai, greitai piešti. Karikatūristai – intelektualūs, remiasi žiniomis, sugeba stebėti aplinką, žmonių santykius ir iš gyvenimo semiasi idėjų.“

S. Burneckio karikatūras ji įvardijo miniatiūromis, emocionalia, linksmąja grafika. Kurdamas karikatūras jis dažniausiai naudoja tradicinę grafikos techniką – pieštuką, tušą ir plunksną, o idėjos gimsta netikėčiausiose vietose.

„Jis sugeba nedaugžodžiauti, o pasakyti daug, šaržas sumalonintas, jaukus, skleidžiantis geras emocijas. Brandus požiūris ne tik į karikatūros meną, bet ir į grafikos meną, jie čia taip susiję, kad neatriši, – sakė M. Adomavičienė ir autoriui linkėjo: – Neturi teisės sustoti.“

„Paskutinis mamutas“, – taip save vadina pats karikatūristas. Šiauliuose S. Burneckis bene vienintelis likęs iš gausios šiauliečių karikatūristų grupės, kurios aukso amžius buvo pažymėtas kelis metus Šiauliuose rengta tarptautine karikatūrų paroda „VELOCARTOON“.

Biografijos ir kūrybos faktai

Sigitas Burneckis gimė 1952 m. rugpjūčio 10 d. Stalmokų k., Radviliškio r. 1971–1976 m. studijavo Šiaulių pedagoginiame institute (dabar VU Šiaulių akademija), įgijo piešimo, braižybos ir darbų mokytojo specialybę. Nuo 2005 m. Lietuvos karikatūristų asociacijos „Humor Sapiens“ narys. Kuria karikatūras, ekslibrisus, akvareles, tapybą. Linoraižinio ir šilkografijos technikomis sukūrė per 150 ekslibrisų. Rengia autorines parodas, dalyvauja tradicinėje kasmetinėje Šiaulių miesto dailininkų parodoje. Sigitas Burneckis sukūrė per 3 000 karikatūrų, jas matė 34 valstybių žiūrovai, karikatūros publikuotos tarptautinių parodų kataloguose, respublikinėse bei tarptautinėse parodose autorius yra pelnęs daugybę apdovanojimų.

„Laiptų galerijoje“ S. Burneckio karikatūrų paroda veiks iki lapkričio 26 d. (Mažoji salė).