Šamotinės skulptūros bus išdegtos prie ežero

Organizatorių nuotr.
Skulptūrų išdegimas vyks Talkšos ežero pakrantėje.
Šiauliuose, Talkšos ežero pakrantėje prasidėjo pirmą kartą mieste vykstantis keraminių šamotinių ugnies skulptūrų festivalis "Saulės stulpai". Rugsėjo 21 dienos vakarą, 20 valandą,  bus įspūdingai išdegamos ir atidengiamos pirmosios keturios šamoto skulptūros. 


Profesionalių menininkų kuriamos keramikinės ugnies skulptūros yra technologiškai sudėtingo, labai specifinio kūrybinio proceso rezultatas. 

Skulptūros kuriamos iškart ant specialių krosnių, lipdomos maždaug vieną – dvi savaites, jų aukštis yra apie 2 metrus ir turi ažūrinį dekorą. Būtent tai sukuria ypatingą grožį skulptūras išdegant ir vėliau naudojant kaip viešų erdvių meninius akcentus. 

Skulptūrų lipdymas bei išdegimas vyks Talkšos ežero pakrantėje. Šis procesas yra vizualiai labai efektingas reginys – skulptūros degamos suvyniojus jas į specialią dangą, uždegtos jos kibirkščiuoja ir žaižaruoja, todėl tamsiu paros laiku sukuria įspūdingą reginį. 
Pirmajame ugnies skulptūrų plenere – festivalyje dalyvauja Latvijos ir Lietuvos menininkai: Aleksnadrs Djačenko, Marite Djačenko, Ilze Emse-Grinberga, Irena Šliuželienė, Vilius Šliuželis, Vitalija Kurtinaitienė. 
Plenerą-festivalį rengia Šiaulių dailės mokykla. 

Festivalio pavadinimas "Saulės stulpai" parinktas dėl Šiaulių miesto, kaip Saulės miesto identiteto įtvirtinimo. Skulptūrų išdegimo pagrindas – ugnis, ta pati materija kaip ir Saulės, todėl tai vienija ir fizine, ir dvasine bei istorine prasme. Pirmojo plenero metu interpretuojama būtent saulės simbolika pasitelkiant mitologiją, šiuolaikišką interpretaciją, o skulptūrų vaizdas, primenantis stulpus, siejasi ir su mūsų valstybės simbolika – Gediminaičių stulpais.
Skulptūrų išdegimas ir atidengimas vyks rudens lygiadienio šventės "Baltų jungtys" metu.