Parodoje „Laiptų galerijoje“ – žmonės, kuriantys Lietuvą

Simonos UMARAITĖS nuotr.
Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ atidaryta fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus paroda „Žmonės, kuriantys Lietuvą“, kurioje įamžinti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.

Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ Valstybės dieną atidaryta vieno garsiausių portretinio žanro kūrėjų fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus paroda „Žmonės, kuriantys Lietuvą“. Portretuose įamžinti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.

Parodos atidaryme dalyvavo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas A. Aleksandravičius, koncertavo pianistas Rokas Zubovas.

Šiauliuose eksponuojamas 61 aukščiausią įvertinimą ir garbingiausią apdovanojimą už kultūros ir meno kūrinius pelniusio nepriklausomos Lietuvos šviesuolio portretas. Portretai stebina jų kūrėjo įžvalgų aštrumu ir išskirtiniu talentu.

„Pats nustebau savo fotoarchyve radęs 125 Nacionalinių kultūros ir meno premijos laureatų portretus. Tai tikras lobis! Tai mūsų iškiliausieji, išskirtiniai savo kūrybine energetika bei talentu meno pasaulio atstovai, turintys savo gerbėjų ir mokinių, kurių ne vieną yra paskatinę kūrybiniam skrydžiui ar kilniam poelgiui. Žavimės jų kūryba ir su pagarba pasakojame vaikams ir anūkams, kad tai – žmonės, kuriantys Lietuvąׅ. Džiugu, kad kasmet laureatų gretas papildo šeši nauji menininkai. Akivaizdu – mes turime ateitį“, – sakė A. Aleksandravičius.

„Džiaugiamės ir dėkojame Vilniaus kultūros centro ir šio projekto vadovui Pauliui Jurgučiui už galimybę Šiauliuose pristatyti parodą – tikrąjį Lietuvos kultūros elitą, arba perfrazuojant pianistą Roką Zubovą, – žmones, lyg pamatinius granito akmenis, kurie yra ir bus, ir privalo būti mūsų atmintyje bei širdyse“, – kalbėjo Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ direktorė Janina Ališauskienė.

Kasmet Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, kaip aukščiausiu išskirtinio menininko braižo ir kūrybos pripažinimu, įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat per visą gyvenimą sukurti kūriniai.

Premijos laureatus, įvertinusi visuomenės pateiktų kandidatų veiklą Lietuvos kultūros ir meno kontekste, atrenka speciali komisija. Nuo 1989 metų šiomis premijomis apdovanota daugiau kaip 200 asmenų.

Paroda „Žmonės, kuriantys Lietuvą“ pirmą kartą buvo eksponuota kovo mėnesį Vilniaus skaitmeninėse miesto vitrinose. Vilniečiai išvydo 125 portretus.