Galerijos laukia lankytojų, bibliotekos – skaitytojų

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
„Laikysimės visų karantino reikalavimų, suderinsime saugumą ir šventišką nuotaiką“ – apie gegužės 14 dieną vyksiantį parodos atidarymą sako Šiaulių dailės galerijos laikinoji direktorė, kultūrinių renginių ir parodų kuratorė Ernesta Šimkienė.
Švelnėjant karantinui, duris atveria kultūros įstaigos. Šiaulių „Laiptų“ galerija veiklą atnaujino balandžio 29 dieną, Šiaulių dailės galerija kartu su paroda atsidarys gegužės 14 dieną. Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka per pirmąją atnaujinto darbo dieną sulaukė 546 skaitytojų, jiems buvo išduotos 1 656 knygos.

Parodą atidarys lauke

„Ruošiame ekspoziciją, nuo kitos savaitės pradėsime kviesti lankytojus“, – sako Šiaulių dailės galerijos laikinoji direktorė, kultūrinių renginių ir parodų kuratorė Ernesta Šimkienė.

Gegužės 14 dieną, ketvirtadienį, 17.30 val., Vilniaus gatvėje, prieš įėjimą į galeriją, bus atidaryta šiauliečio skulptoriaus Alvido Paškausko paroda „Šimšės stigmos“. Ši paroda turėjo būti eksponuojama balandžio mėnesį.

„Laikysimės visų karantino reikalavimų, suderinsime saugumą ir šventišką nuotaiką. Šis atidarymas – sugrįžimo šventė. Po keletą žmonių, „dozuotai“, įleisime į galeriją. Džiaugiamės, kad paroda – vieno autoriaus, ne grupinė, pradedame nuo atsargesnio varianto, bandysime kviesti lankytojus ir grįžti“, – sako E. Šimkienė.

Galerijos darbuotojai, priimdami lankytojus, laikysis visų numatytų reikalavimų, matuos temperatūrą, prašys, kad lankytojai ateitų su kaukėmis.

Pasak E. Šimkienės, galerijos kvadratūra yra didelė, paskaičiuota, kad antrame aukšte galima priimti apie 25 žmones.

Per karantiną Šiaulių dailės galerija surengė virtualią parodą – pristatė jaunosios kartos tapytojos Adelės Pukelytės kūrybą.

Virtualiai parodyta ir dalis didžiulės tautodailės parodos, jos eksponavimas galerijoje sutapo su karantino pradžia. Dalį šios parodos planuojama lankytojams parodyti vasarą.

Birželio pradžioje turėtų vykti tradicinė metinė šiauliečių dailininkų paroda.

„Žmonės gali eiti į parduotuves, o tankumas galerijose, kultūrinėse įstaigose yra mažesnis, tik žmonės yra įsibaiminę, įsibauginę, ne pirmo būtinumo reikalas. Bet tikimės, kad po truputį grįšime į ritmą“, – viliasi E. Šimkienė.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
„Lankytojai yra prasmė dirbti. Gal ir patiems žmonėms bus lengviau, jei pradės lankyti parodas“, – svarsto „Laiptų“ galerijos direktorė Janina Ališauskienė.

 

Ateina nedrąsiai

Šiaulių „Laiptų“ galerija veiklą atnaujino balandžio 29 dieną. Antradieniais-šeštadieniais galerija dirba nuo 11 iki 15 valandos. Šeštadienis galerijoje – šeimos diena, įėjimas su vaikais – nemokamas.

Pasak „Laiptų“ galerijos direktorės Janinos Ališauskienės, per praėjusį trečiadienį, ketvirtadienį ir šeštadienį (penktadienis buvo nedarbo diena) apsilankė tik keturi žmonės.

„Labai nedrąsiai. Atėjo vidutinio amžiaus žmonės. Nežinau, kada atsitiesime, žmonės įsibauginę“, – sako J. Ališauskienė. – Darbuotojai turi skydelius, nusipirkome termometrą, turime dezinfekcinio skysčio ir laukiame lankytojų. Lankytojai yra prasmė dirbti. Gal ir patiems žmonėms bus lengviau, jei pradės lankyti parodas.“

Žymiausių šiuolaikinės Lietuvos dailės atstovų paroda iš Julijos ir Evaldo Rimšelių kolekcijos karantino metu buvo pristatyta virtualiai.

Nuo gegužės 12 dienos papildyta paroda bus eksponuojama galerijos erdvėje. Dailėtyrininkė dr. Ramunė Rachlevičiūtė kolekciją pristatys vaizdo įrašu.

Iki gegužės 11 dienos galerijoje galima apžiūrėti Giedrės Riškutės ir Algio Kariniausko (1953–2009) tapybos parodas. Šios parodos iki karantino veikė tik vieną savaitę.

Gegužės 21 dieną trečiame galerijos aukšte pradės veikti Antano Krištopaičio (1921–2011) autoportretų paroda.

„Jis buvo miesto legenda, ypač vyresnio amžiaus žmonės, kultūros lauko žmonės jį mena. Ši paroda – savotiška motyvacija, kaip prijaukinti lankytojus, kad nebijotų ateiti. A. Krištopaičiui gegužę sukaktų 99 metai. Galvojome apie kitus metus, šimtmetį, bet pakeitėme numatytą aktoriaus J. Budraičio fotografijų parodą į A. Krištopaičio autoportretus. Jam gyvam esant, turėjome parodą „Laiptų“ galerijoje, autoportretų paroda pateko į Lietuvos rekordų knygą – daugiausiai vieno autoriaus autoportretų.“

Rimšelių kolekcijos ir A. Krištopaičio autoportretų parodos veiks iki liepos 1 dienos.

Liepos 6-ąją dviejuose galerijos aukštuose planuojama atidaryti Šarūno Saukos parodą iš Edmundo Armoškos kolekcijos. Paroda veiktų iki festivalio-plenero „Šiaulių Monmartro Respublika“, jo pradžia numatyta rugpjūčio 4 dieną.

Vakar „Laiptų“ galerija sulaukė geros žinios – Užsienio reikalų ministerija pažadėjo padėti į Šiaulius iš Ukrainos atvežti dailininko Matvejaus Vaisbergo parodą. Planuojama, kad rugpjūtį lankytojai galės pamatyti garsiąją dailininko „Sieną“ ir Žagarės įkvėptą ciklą „Svetimi namai“.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
„Pirma diena parodė, kad šiauliečiai buvo labai išsiilgę knygų“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė.

Išsiilgo knygų

Nuo balandžio 29 dienos bibliotekoms leista aptarnauti skaitytojus bekontakčiu būdu.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė sako, kad grąžinti ir pasiimti naujas knygas galima visuose bibliotekos filialuose.

Užsakyti, pratęsti, rezervuoti knygas galima telefonu, elektroniniu paštu, per elektroninį katalogą.

Į vidų skaitytojai kol kas neįleidžiami – aptarnaujami bibliotekų prieigose. Kurdami laikiną aptarnavimo sistemą, bibliotekininkai numatė vienam skaitytojui neišduoti daugiau nei 5 knygų.

Pirmąją atnaujinto darbo dieną atėjo 546 skaitytojai, išduotos 1 656 knygos, grąžinta 1 000 knygų. Antrą dieną atėjo 331 skaitytojas.

„Kartais sako, jog žmonės mažiau skaito, bet statistika įrodo, kad yra kitaip – žmonės skaito. Pirma diena parodė, kad šiauliečiai buvo labai išsiilgę knygų. Ir atėjo visi pasiruošę – su kaukėmis, pirštinėmis, visi laikėsi atstumų. Darbuotojai labai džiaugėsi tokiu susitikimu ir atsakingumu“, – sako I. Žilinskienė.

Pasak direktorės, pirmosiomis karantino dienomis buvo pasimetimo ir darbuotojams, ir skaitytojams, bet įstaiga greit persitvarkė. Skaitytojams buvo nurodytas telefonas, kuriuo buvo galima gauti visą informaciją, bibliotekininkai dirbo nuotoliniu būdu.

„Darbuotojai, dirbantys su skaitytojais, labai pasiilgo lankytojų, skaitytojai irgi išsiilgę abipusio kontakto. Biblioteka nėra vien knygos, atėjęs gali paskaityti ir spaudą, pasimokyti kalbų, pas mus vyksta kompiuteriniai kursai. Galime pasidžiaugti, kad biblioteka, vesdama šiuos mokymus, prisidėjo prie šiauliečių bendruomenės švietimo, karantino metu gal ne vienas senjoras galėjo panaudoti žinias“, – sako I. Žilinskienė.

Kompiuterinio raštingumo mokymai vykdavo trijuose bibliotekos padaliniuose: Lieporių filiale (lektorė Regina Vertelienė), Bibliografijos-informacijos skyriuje (Eglė Tarasevičienė) ir Saulės filiale (Ilona Amankavičiūtė).

Per 2019 metus Šiaulių miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje apsilankė beveik 192 tūkstančiai lankytojų.