Galerija Ukrainos menininkams paremti organizavo koncertą ir aukcioną

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.
Labdaros koncerte grojo Gleb Pyšniak (violončelė), Simona Zajančauskaitė (fortepijonas), Dalia Dėdinskaitė (smuikas).
Ketvirtadienį Šiaulių „Laiptų galerijoje“ vyko labdaros koncertas Ukrainos menininkams paremti „Svetimi namai“. Būtent tą vakarą galerijoje turėjo svečiuotis Odesos teatras „Lanžeron“ ir charizmatiškasis aktorius Vitalijus Bondarevas. Šiauliečiams planuota rodyti tragikomediją „Monia“, sukurtą pagal Efraimo Sevelos knygą „Monia Cackes – vėliavnešys“. Bet viską apvertė karas.

Sekmadienį „Laiptų galerijos“ direktorė sulaukė violončelininko Gleb Pyšniak skambučio: muzikantas pasiūlė Šiauliuose surengti koncertą „Svetimi namai“. Taip vadinasi ir Ukrainos dailininko Matvei Vaisberg tapybos darbų ciklas, jį sukurti dailininką įkvėpė Žagarėje pamatyti buvę žydų namai.

Ketvirtadienio vakarą galerijoje muziką ir širdis Ukrainai skyrė Europos muzikos virtuozai Gleb Pyšniak (violončelė), Simona Zajančauskaitė (fortepijonas), Dalia Dėdinskaitė (smuikas). Solidarumo mokestis į koncertą buvo 10 eurų.

„Muzikantai sakė: mes neturime kitų ginklų, mūsų ginklai instrumentai, tegul tai bus malda. Jiems grojant atrodė, kad visi klausytojai meldžiasi“, – sako „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė.

Koncerto metu ekrane buvo rodomi Matvei Vaisberg tapybos darbai iš ciklo „Svetimi namai“ – šis dailininkas yra dalyvavęs galerijos organizuojamuose pleneruose, jo darbai eksponuoti parodose.

Paramos aukcionui galerija atrinko 17 paveikslų, sukurtų „Šiaulių Monmartro respublikos“ festivaliuose, jų autoriai – žymūs Lietuvos, Latvijos, Ukrainos dailininkai. Dar iki koncerto buvo nupirkti trys darbai. Kūrinių galerijoje galima įsigyti ir šiandien.

Ketvirtadienį buvo surinkta 1 500 eurų, iki vakar vakaro aukų suma išaugo iki beveik 2 000 eurų.

„Pinigai nėra dideli, bet pats jautiesi, kad kažkaip prisidėjai – ne tik vėliavėlę įsisegei“, – sako J. Ališauskienė.

Spektaklis „Monia“ „Laiptų galerijoje“ įvyks, kai tik Šiaulius pasieks aktoriai iš Ukrainos. „Duok Dieve, kad atvažiuotų sveiki ir gyvi“, – viliasi galerijos direktorė.