Dailininkės kelionių erdvės

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Ilona Daujotaitė-Janulienė: „Kelionė yra gyvenimo ratas. Keliaujame į naujas patirtis, kitas kultūras, į savo vidinį pasaulį ar net sapnus. Į naujus atradimus.“
Vasaros parodų sezonas Šiaulių „Laiptų galerijoje“ prasidėjo įdomia daugiasluoksne paroda – Ilonos Daujotaitės-Janulienės „Kelionė(s)“. Menininkė šįkart pateikia ne tik tapybos, bet ir piešinių, fotografijos bei meninės instaliacijos darbų. Pasak autorės, tai pirmoji jos tokia rimta, įvairialypė paroda.

 

„Ta pati, o sunkiai atpažįstama“

Į parodos atidarymą susirinko gausus būrys bendramokslių ir dailės pedagogų, talentingos menininkės augimo „kaltininkų“ ir liudininkų. Ilona Daujotaitė-Janulienė – 1987 metų tuometinio Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakulteto absolventė.

Dailininkas R.Garbačiauskas pristatydamas parodą sakė: „Iloną pažinojom kaip tvirtą studentę. Jos diplominis darbas ligoninės trečiame aukšte buvo romantiškas gaivus gūsis: kopos, stichija. Kaip menininkė ji išlieka romantiška, bet nėra tradicinė kūrėja: nei mokyklos, nei metodikos prasme, eina savitu ieškojimų keliu. Dažnas personažas moteris. Iš senų nuotraukų konstruoja sąsajas su praeitimi ir dabartimi. Centrinė kompozicija, laiko simbolika – runos, laikrodžiai... Menininkė siekia įžvelgti filosofines būsenas, gilinasi į laiko tėkmę, būties prasmę...“

Ilonos diplominio darbo vadovas profesorius Antanas Visockis stebėjosi menininkės darbų įvairove, daugiasluoksniškumu, filosofine gelme. Pasak jo, kiekvienas, žvelgdamas į pateikiamas vizualias metaforas, turės savo minčių, savaip perskaitys praeities-ateities vizijas.

Grupės kuratorius Tomas Rimantas Buivydas džiaugėsi, kad dailininkė išmoningai jungia fotografiją, portretą ir peizažą, ieško naujų faktūrų.

Menotyrininkė Michalina Adomavičienė vertino emocingai: „Fantastiškai įdomi paroda. Subtilus santykis su tikrove, kiekvieno savaip pajaučiamas. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šį kartą daug juodos spalvos. Bet ji nėra akla. Pirmas įspūdis, kad tamsu, bet ypatingi tonai, sprendimai: visur švysteli koks nors motyvas, veidas ar detalė. Tai suteikia gyvybingumo. Raudona spalva irgi nėra įprasta raudona, o skirtingais atspalviais pereinanti, savita. Užburia abstrakcijos ir tikrovės jungtis. Labai subtiliai panaudojamos tikrovės detalės, metaforos, simboliai sukelia viziją – gyvenimo kelionės, jausmų, minčių... „

Gyvenimo kelionė – į kitas erdves ir į save

Ilona Daujotaitė-Janulienė paaiškino savo parodos „Kelionė(s)“ koncepciją: „ Mėgstu keliones, dažnai dalyvauju tarptautiniuose simpoziumuose, pleneruose, parodose. Žodis „Kelionė“ – įprastas, bet kartu daugiareikšmis ir sudėtingas. Dažniausiai, kai galvojame apie žodį „Kelionė“ – sąmoningai kūnu arba mintimis keliaujame realiame ir išoriniame pasaulyje iš vienos vietos į kitą. Ši kelionė vyksta vadinamuoju Gyvenimo Ciklu, gyvenimo etapais nuo Gimimo iki Mirties. Taip pat galime keliauti į prisiminimus, peržiūrėdami savo patirtis“.

Ilonos Daujotaitės-Janulienės kūrinių yra įsigiję Raseinių krašto istorijos muziejus, Trakų istorijos muziejaus Medininkų pilis, Lietuvos tautodailės fondai, Dailės parodų rūmai (dabartinis Šiuolaikinio meno centras), Rusnės etnokultūros ir informacijos centras, privatūs užsienio ir Lietuvos kolekcininkai.

Menininkė yra surengusi keliasdešimt parodų, tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse, aktyviai dalyvauja tarptautiniose kūrybiniuose projektuose. Ji nuolatinė dailės festivalio „Šiaulių Monmartro respublika“ dalyvė. Tai trečia jos personalinė paroda „Laiptų galerijoje. Vis dėlto autorė sako, kad šitokia paroda – pirmoji. „Tai pirma tokia rimta paroda. Anksčiau siekiau išlieti emocijas, dabar iš meninio žaidimo pereinu į rimtas inspiracijas. Atradau save fotografijoje, nors fotografija dar negaliu vadinti, greičiau mobiliografija. Meninės instaliacijos man irgi atradimas. Galiu išreikšti savo mintis, savo patirtis skirtingais būdais. Kiekvienas darbas yra skirtinga patirtis, skirtinga emocija. Man svarbu, kad žiūrovas nepralėktų pro paveikslus per keletą minučių, o sustotų, susimąstytų, kažko savęs paklaustų. Tai ir būtų mūsų kelionė.“

Paroda „Kelionė(s)“ Šiaulių „Laiptų galerijoje“ veikia iki liepos 3 d.