29-ąjį kartą „Laiptų galerija“ sulaukė Šv. Kalėdos

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Tarp­tau­ti­nė Ka­lė­di­nių mi­nia­tiū­rų pa­ro­da, ku­rio­je 250 mi­nia­tiū­rų pri­sta­tė 83 lie­tu­vių ir už­sie­nio dai­li­nin­kai.
Gruodžio 8 d. „Laiptų galerija“ jau 29-ąjį kartą pakvietė į vakarą „Jau atvažiuoja Šv. Kalėda“, kuriame susiliejo dailė, poetinis žodis ir muzika. Atidarytos dvi parodas: tarptautinė Kalėdinių miniatiūrų paroda, kurioje 250 miniatiūrų pristatė 83 lietuvių ir užsienio dailininkai bei galerijos bičiulio dailininko Raimondo Navakausko sakralinio meno paroda „Mano ikonos“, atskleidžianti kaip šiandienos dailininkas plėtoja ikonografinius kanonus. Aktorius Andrius Bialobžeskis baigiantis Vytauto Mačernio metams skaitė šio anksti mus palikusio poeto eiles „Savo sielą, alkaną kaip žvėrį, maitinu geriausiais žemės vaisiais“, M. K. Čiurlionio, J. Pakalnio, F. Latėno ir Ph. Glasso kūrinius grojo Lietuvos nacionalinės filharmonijos M. K. Čiurlionio styginių kvartetas, o lietuviškas kalėdines dainas atliko folkloro ansamblis „Salduvė“.

Miniatiūrų parodoje šiais metais dalyvavo rekordinis dailininkų skaičius. Nominacijomis pažymėti net 7 šiauliečiai: Virginijus Šimoliūnas, Gražina Arlauskaitė-Vingrienė, Irena Burneckienė, Antanas Visockis, Kazys Bimba, Juzefa Damskienė ir Vilija Lesauskienė.

Šiandienos gigantiškumą pamėgusiame pasaulyje (didžiulis ekranas, didžiulis langas, didžiulis namas...) preciziškumu ir plastikos subtilumu išsiskiria ir sužavi miniatiūrų pasaulis. Kiekviena miniatiūra tai mažytė istorija, kurioje randi duris, langus, plyšius į didelius pasaulius su kiekvieno kūrėjo savitu ir unikaliu braižu. Miniatiūros žavi savo elegancija ir estetika, miela secesija virstančiomis linijomis. Klysi manydamas, kad miniatiūros yra sumažinti dideli kūriniai, kūrėjai stengiasi išradingai talpinti savo idėjas mažyčiame pasaulyje ir tai tampa jiems iššūkiu.

Visų dėmesį patraukė ir Raimondo Navakausko sukurtos ikonos. Baigęs Telšių taikomosios dailės technikumą ir Vilniaus dailės akademiją nuo 1978 metų dailininkas dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Pirmoji dailininko paroda Šiaulių „Laiptų galerijoje“ įvyko 1994 m. ir štai po 27 metų jis čion grįžo. Su sakraliniu menu, ypač ikonomis, šiandienos dailininkui nėra lengva dorotis, nes šalia šiuolaikinės tapybos elementų negalima nubraukti nei vieno taško nuo „i“ dogmomis nužymėtose religinio meno tradicijose. Džiugu regėti jei dailininkui tai pavyksta.