Naujausios
Žemaitiškas patiekalas
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus virtuvėje savo patirtimi dalijosi Trečiojo amžiaus universiteto atstovės Gražina Mažeikienė ir Vanda Švėgždienė.
Dounininkė nuo Rietavo G. Mažeikienė mokė, kaip iš kanapių sėklų ir sėmenų pagaminti spirgučius.
„Žiemos metu žmonės nelabai turėjo mėsos, nelabai turėjo ką valgyti, bet reikėjo ir vitaminų, ir mineralų, buvo sugalvota gaminti spirgučius iš kanapių ir sėmenų. Toks maistas buvo gaminamas visą žiemą, dabar pritaikytas Kūčių stalui“, – sakė G. Mažeikienė. Šio patiekalo skonį žemaitė puikiai prisimena iš vaikystės.
Sėklas reikia maždaug 5 minutes pakepinti ant sausos įkaitintos keptuvės, kol pradės spragsėti.
Anksčiau pakepintos sėklos buvo grūdamos grūstuvu, dabar sumalamos kavamale.
Pagal skonį įdėti druskos, galima pagardinti ir kepintais svogūnais. Spirgučiai valgomi su virtomis bulvėmis, tinka prisikąsti su raugintais kopūstais ar agurkais.
Pagamintą patiekalą šeimininkės atnešė ant Kūčių stalo.
Iš močiutės skrynios
Kūčių stalą dengusi profesijos mokytoja Aneta Salinkienė parinko tradicinę lininę staltiesę iš močiutės skrynios, linines apnertas servetėles, kompozicijas iš žalumynų, puošybai naudojo vasarą Palangoje prisirinktus kankorėžius. Centre padėjo advento vainiką su keturiomis žvakėmis. Jaukumo stalui suteikė šviesa ir šiluma – sendintuose žibintuose mirksinčios žvakės.
„Norisi ramybės, šilumos, pabuvimo kartu. Per pandemiją mažai bendravome, buvome izoliuoti, smagu kartu susėsti ir pagaminti paprastą tradicinį lietuvišką maistą. Norime gaminimo tradicijas perduoti vaikams, kad jie išmoktų ir nesugalvotų per Kūčias vaišintis sušiais. Be abejo, kiekviena šalis turi nuostabių patiekalų, bet tam galima daryti, tarkime, ispanišką ir kinietišką vakarienę, bet ne Kūčias. Mes už tradicijų išlaikymą ir puoselėjimą“, – sakė A. Salinkienė.
Pagrindinis Kūčių stalo simbolis – kalėdaitis. Ant Prekybos ir verslo skyriaus padengto stalo buvo padėti ir kiti tradiciniai valgiai: tirštas spanguolių kisielius, silkė su pagardais – morkomis, svogūnais ir petražolėmis, sėmenų ir kanapių spirgučiai su bulvėmis, rauginti agurkai, rauginti kopūstai, gardinti spanguolėmis ir šlakeliu aliejaus, ir, žinoma, kūčiukai.
Pasak Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, tikrasis kūčiukų receptas yra labai griežtas: miltai, vanduo, aguonos ir šiek tiek mielių.
A. Salinkienės namuose kūčiukus ir aguonų pieną gamina močiutės: „Sako, palikite mums šį džiaugsmą. O aš šioms Kūčioms tradiciškai gaminsiu žuvį, silkę, pyragėlius su džiovintais baravykais pagal močiutės receptą, virtinukus su grybais ir svogūnais, spanguolių kisielių, aguonų pyragą.“
Profesijos mokytoja mėgsta ir paeksperimentuoti: pernai išbandė silkę su kiviais, šiemet – su persimonu. Gaminant šį patiekalą, reikia apkepinti raudoną svogūną ir įpjaustyti persimono. Svarbiausia, pabrėžia Aneta, riebi, kokybiška silkė.
Kalėdaitis ir linkėjimai
Kalėdaičius ir Kūčių stalą palaimino Šiaulių Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčios klebonas Saulius Paliūnas.
„Metų pabaigoje ateina gražiausios šventės, mūsų Viešpaties užgimimo šventė, šv. Kalėdos, o prieš Kalėdas būna Kūčių vakarienė. Pagal mūsų bočių šimtametį paprotį Kūčių vakarienei rengiasi visa šeima, – sakė klebonas. – Valgysime Kūčių vakarienę, dalinsimės kalėdaičiu, linkėsime ramybės ir meilės, tikėjimo ir vilties, užuojautos ir supratimo, visų tų gerų dalykų, kurių labai reikia kasdieniniam mūsų bendravimui.“
Prekybos ir verslo skyriaus rekordų fiksuotojas, dizaineris, kraštotyrininkas Vilius Puronas priminė, kiek nedaug šalių sėdama prie Kūčių stalo ir dalijamasi kalėdaičiu. Anksčiau kalėdaičiai buvo gaminami vienuolynuose, bažnyčiose. Šią tradiciją pratęsia Prekybos ir verslo skyrius – profesijos mokytojas Mindaugas Bartkus kalėdaičius nuo 2013 metų kepa unikaliu kepimo aparatu, dovanotu Šv. Jurgio bažnyčios zakristijono.
Iškepti kalėdaičiai pašventinami ir išdalijami Šiaulių labdaros valgyklos, laikino apgyvendinimo namų bendruomenei – kad visi pajaustų šv. Kalėdų dvasią.
Lygiai prieš 10 metų Prekybos ir verslo skyrius iškėlė idėją – pagaminti didžiausią Europoje kalėdaitį. Gamybai buvo pasiruošta, bet idėjos technologiškai įgyvendinti nepavyko.
„Atsėlina Kalėdos“
Šių metų Kalėdų stalą Prekybos ir verslo skyriaus darbuotojos pavadino „Atsėlina Kalėdos“.
„Iš tiesų atsėlina 2022 metai, Tigro metai, todėl Kalėdų stalui panaudojome tigrinių elementų. Stalui rinkome ramias, natūralias smėlio spalvas, priderintas prie aplinkos. Natūralių žalumynų puokštes papildėme ne tik kalėdiniais žaisliukais, bet ir medvilne, primenančia minkštas tigro letenėles. Puokštes sudėjome į daugkartinio naudojimo „rankinukus“. Augaliniu motyvu dekoruotos ir kėdės. Stalą šildo žvakių šviesa“, – idėją pristatė A. Salikienė.
Profesijos mokytoja paragino tausoti gamtą ir naudoti dekoracijas ne kartą – apsižvalgyti, ką turime namuose ir kūrybingai pritaikyti, rinktis gamtos dovanas.
Kalėdų vakarienę A. Salikienė kviečia pradėti nuo aperityvinio kokteilio „Mimoza“, pagaminto iš natūralių apelsinų sulčių ir nealkoholinio putojančio vyno. Taures galima papuošti rozmarino šakele, apelsino griežinėliu, spalvingu šiaudeliu. O kalėdinei vakarienei siūlo paruošti šaltą patiekalą, iškepti paukštį, patiekti desertą su kava ar arbata.
Per Naujuosius metus šiemet rekomenduojama puoštis violetinės – atradimo, kūrybinio džiaugsmo, paieškų – spalvos akcentais.
DESERTŲ RECEPTAI
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas linki gražių švenčių ir dalijasi desertų receptais.
Panakota
Reikės: 0,5 l grietinėlės, 0,5 l pieno, 100 g cukraus, trupučio vanilinio cukraus, 30 g želatinos.
Užmerkti želatiną ir palaikyti apie 20 minučių. Užvirinti pieną su grietinėle, dėti išbrinkintą želatiną, cukrų ir vaniliną. Išmaišyti ir išpilstyti į indelius. Sustingus ant viršaus dėti mėgiamus trintus vaisius ar uogas.
Vaisių užpiltinė
Paruošti norimo skonio želė. Į indelius dėti mandarinus arba norimas uogas ir užpilti paruošta žele. Puošti plakta grietinėle ir vaisiais ar uogomis.
Spanguolių putėsiai
Reikės: 250 g spanguolių, 1 l vandens, 150 g cukraus, 40 g želatinos.
Želatiną užpilti virintu vandeniu ir palikti brinkti 20 minučių. Į puodą pilti 1 l vandens, dėti spanguoles, cukrų ir užvirti. Pavirti apie 10 minučių, nukaisti ir per sietelį pertrinti spanguoles. Dėti želatiną. Pradėjus stingti, plakti mikseriu iki standžių putų. Dėti į indelius ir puošti spanguolėmis arba šilauogėmis.
Keptų obuolių putėsiai
Reikės: 200 g keptų obuolių tyrės, apie 100 g cukraus (pagal skonį) 50 g manų kruopų (4 valgomi šaukštai), 500 g vandens.
Obuolius iškepame su odele, pertriname per sietelį. Atsveriame 200 g tyrės, atskiedžiame vandeniu, dedame cukraus pagal skonį. Puodą su putėsių mišiniu dedame virti. Į užvirusį skystį plona srovele pilame manų kruopas ir verdame apie 4–5 minutes ant lėtos ugnies.
Išvirusi košė atvėsinama iki 30°C ir išplakama iki purios masės. Išplakti putėsiai dedami į indelius ir dekoruojami savo nuožiūra – cinamonu, uogomis, mėtų lapeliais.
Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.