Rinkėjai, kokį pažymį sau rašysime?

Rūta Jankuvienė.
Rinkimams artėjant politikai ima atsigręžti į rinkėjus. Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui parūpo, kokį pažymį iš 10 balų parašytume Šiauliams? Ne miestą valdžiusiems merui ar savivaldybės Tarybos nariams, o miestui.

Klausimą meras uždavė socialinių tinklų viename burbule, sulaukė per 400 „patiktukų“ ir tiek pat komentarų-vertinimų. Burbului – daug, šimtatūkstantiniam miestui – tik lašas. Bet verta pažvelgti, kokias tendencijas atskleidžia ši internetinė diskusija.

Klausė meras apie miestą, sulaukė atsakymų apie save. Daugiausia pagyrų: „10 balų... šis meras padarė labai daug, kad būtų gražus Saulės miestas... ačiū ... geriausias meras“ ir panašiai.

Absoliuti dauguma merą vertino pagal miesto gatvių būklę. Galėtume ironizuoti, kad žiūrėjo tik sau po kojomis. 10 balų rašė už miesto centrą, kuris buvo sutvarkytas europiniais pinigais, skirtais visiems didiesiems miestams tvarkyti. Vienas kitas priekaištavo dėl duobių Pietiniame mikrorajone ar dėl remonto aplenktos savo gatvės ir rašė 5 balus. Bet kritikų balsai bendrame chore skambėjo kaip baltų varnų kranksėjimas.

Retas iš komentatorių bandė atkreipti dėmesį ne tik į gatves. Vienas iš jų ironiškai palygino tuštėjantį dėl demografinės krizės ir kitų krizių miestą su ligoniu, kuris puošiamas naujais batukais: „... pacientas guli prijungtas prie gyvybės palaikymo aparato ir kaip vertinti jam užmautus naujus batukus ar užsegtą auksinę grandinėlę? Taip, tai gražu, bet padėties iš esmės nekeičia. Dabar kaip niekada turim visi susitelkti ir pagalvoti ką iš tikrųjų reikia daryti.“

Meras džiaugėsi atsakymais: „... žmonės mato ir nėra taip, kad būtų abejingi. Jaučiasi, jog miestas yra gyvas ir dar nepatekome į „negyvų žuvies akių planetą”.

Taigi, pasidžiaugėme burbule, kad esame neabejingi. Toliau laukia savivaldos rinkimai, jie vyks 2023 metų kovo 5 dieną. Per rinkimus kas ketverius metus rašome savivaldos politikams tikruosius pažymius.

Kai meras vertinamas pagal komunalinį ūkį, gal nebereikia nė politiko-mero? Užtektų rinkti miesto ūkvedį, kitaip tariant, miesto ūkio vedėją. Beje, po šių rinkimų pagal Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus meras vykdys vykdomosios valdžios funkciją, taps savivaldybės administracijos galva ir iš tiesų tiesiogiai taps atsakingas už miesto ūkį. Savivaldybės tarybai irgi įtakos turės – pirmininkaus jos posėdžiuose, turės veto teisę.

Ką ši savivaldos reforma atneš, sunku prognozuoti. Bet pavojinga yra nuvertinti politinius reikalus savivaldoje. O tokių tendencijų yra. Patys politikai, ypač vadovų krėsluose sėdintys ne vieną kadenciją, mėgsta aiškinti esą savivaldoje nereikia jokios politikos. Ir partijas keikti tapo ypač madinga. Tokia tendencija demokratijai ypač pavojinga.

Kai savivaldoje ignoruojama politika (o jos esmė – politinio sutarimo ieškojimas, įvairių socialinių grupių interesų, nuomonių derinimas), kuriamos kunigaikštystės su vienintelio ir nepakeičiamo valdovo įvaizdžiu.

Bloga tendencija ir neiti į rinkimus. Sėdėti ant sofos, keikti valdžią, bet iš „sofos lygos“ nepakilti. Kuo mažiau rinkėjų ateina savo valios pareikšti, tuo daugiau šansų politikams karaliauti, o ne tarnauti. Patys taip auginame vienvaldžiams sparnus, leidžiame manipuliuoti atstovavimu visiems rinkėjams, nors iš tiesų atstovaujama tik mažai jų daliai.

Galiu priminti, kaip per praeitus rinkimus Šiauliai, pavyzdžiui, rinko merą? Nekankinsiu dalyvavusiųjų rinkimuose skaičiais ar procentais, palyginsiu situaciją 10 rinkėjų pavyzdžiu. Iš dešimties rinkėjų atėjo balsuoti keturi, iš tų keturių du išrinko merą, o kitų dviejų balsai nuėjo nesėkmę patyrusiems jo varžovams.

Taigi, įgijusio valdžią mero nerinko net aštuoni iš dešimties šiauliečių rinkėjų. Tai kokį pažymį gali sau parašyti rinkėjas už situaciją Savivaldybėje ir mieste?