Bairaktaras iš Zoknių keliauja į Ukrainą

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta ir Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas žiūri į Vanagą – būsimą ukrainiečių ginklą kovoje už Europos laisvę.
Vanago vardu pakrikštytas bepilotis kovinis lėktuvas „Bayraktar TB2“, kuriam Lietuvos žmonės surinko beveik 6 milijonus eurų, jau netrukus iškeliaus į Ukrainą. Lėktuvas buvo atgabentas į Šiaulius – Aviacijos bazėje Zokniuose jį šiandien išvydo šimtai žmonių.

Atėjo pamatyti, nes prisidėjo

Valstybės dieną Aviacijos bazėje vaikšto tūkstančiai žmonių. Nemažai jų suviliojo žinia, kad bus pristatomas bairaktaras, kuriam apie 200 tūkstančių žmonių per 3 dienas surinko 5 915 207 eurų.

Šiek tiek po vidurdienio prasiveria uždanga, ir Vanagą išvysta šimtai susibūrusių žmonių – daugelis jų puola filmuoti pirkinį, kurių dalis priklauso ir jiems. „Taip ir jaučiuosi – kaip bendrasavininkis“, – teigia iš Tauragės atvykęs Eligijus. Prisimena: tik sužinojęs, kad lėktuvui renkami pinigai, nelaukė ir pervedė pinigų – tiek, kiek galėjo. „Bijojau, kad nespėsiu, paskui nereikės jau. Būsiu neprisidėjęs – bus nesmagu“, – pasakojo vyras.

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Eligijus iš Tauragės.

 

„Ne vien tik Ukrainos karas tai yra. Karas turi baigtis kuo greičiau. Karas visus mus palietė visomis prasmėmis – emocine, finansine“, – teigė šiaulietė Raimonda, taip pat prisidėjusi prie bairaktaro. Sako, vaizdas įspūdingas – tik galvojo, kad lėktuvas bus kiek didesnis. Anot moters, svarbiausia, kad jo galia yra didžiulė.

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulietė Raimonda.

 

Paskutinis formalumas, ir į Ukrainą

„Rytoj Vyriausybė patvirtina šio bairaktaro perdavimą Ukrainai“, – pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Pasak jo, lėktuvas į Ukrainą bus nugabentas nedelsiant, tačiau tikslios datos įvardyti negalėjo. Kaip ir kur Vanagas atsidurs, spręs patys ukrainiečiai.

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

 

Bairaktaro įsigijimas ir perdavimas Ukrainai, anot A. Anušausko, buvo rekordiškai trumpas: keturios savaitės praėjo nuo sutarties pasirašymo iki pristatymo į Lietuvą. „Normalia tvarka tai įvyktų rugsėjo mėnesį“, – teigė ministras.

Į Šiaulius atvyko ir bairaktarus gaminančios Turkijos bendrovės „Baykar“ generalinis direktorius Haluk Bayraktar. „Ar tikėjotės, kad kompanija padovanos bairaktarą?“ – trumpam stabtelėjęs pakalbėti su žurnalistais klausė svečias.

Artūro STAPONKAUS nuotr.
„Baykar“ generalinis direktorius Haluk Bayraktar.

Įspūdį jam paliko tai, kad bairaktarui aukoję lietuviai gavo sertifikatus, patvirtinančius apie prisidėjimą prie pagalbos Ukrainai. Pats faktas, kad žmonės surinko beveik 6 milijonus eurų taip pat nustebino, todėl bendrovė ir priėmė sprendimą lėktuvą padovanoti. „Tai geriausia, ką galėjome padaryti“, – tikino H. Bayraktar.

Sutarta, kad moderniausios komplektacijos kovinį droną „Bayraktar TB2“ Turkija padovanos, o Lietuvos krašto apsaugos ministerija droną apginkluos raketomis. Dronui apginkluoti iš surinktos sumos skirta 1,5 milijono eurų. Pasak A. Anušausko, raketų komplektų nupirktas ne vienas.

Siūlome pasižvalgyti po fotogaleriją. O plačiau „Šiaulių kraštas“ šia tema rašys šeštadienį, liepos 9 dieną.