Šiemet lauks disidentiškai rožinis Šiaulių Monmartras

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Organizatoriai sako: „Šiaulių Monmartro respublikos“ renginiuose lauks visų – ir pasiskiepijusių, ir nepasiskiepijusių – lankytojų.
„Spalvos disidentas: ružava“ – tokia devynioliktojo festivalio „Šiaulių Monmartro respublika“ tema. Renginių ciklas prasidės rugpjūčio 3 dieną.

Dėmesys – pamirštiems

Festivalį organizuojančios „Laiptų galerijos“ vadovė Janina Ališauskienė sako, kad renginių ciklas šiemet rožine spalva dažysis, nes kartu su Šiaulių Monmartru galerijoje bus atidaryta ir dailininko Raimundo Sližio (1952–2008) paroda.

„Žodį ir spalvą įtvirtino būtent Raimundas Sližys, paskelbtas „ružavos“ spalvos disidentu. Jeigu visi šaiposi, tai jis su šia spalva lošia – tai jo korta“, – paaiškina J. Ališauskienė.

O kodėl R. Sližys?

Menininko darbų paroda, demonstruota 2019 metų pradžioje, galerijos direktorės teigimu, sulaukė didelio žmonių susidomėjimo. Kartu liko ir daug neatsakytų klausimų, kuriuos uždavė R. Sližio kūryba. „Laiptų“ menotyrininkas Ričardas Jakutis priduria: dailininkas yra primirštas, todėl yra galimybė jį prisiminti.

Planuojama eksponuoti iki 30 R. Sližio darbų. Iššūkis buvo juos surinkti: padėjo Vilniaus dailės akademijos, kur jis dirbo, muziejus, taip pat kolekcininkai.

Plenere menininkų netrūks

Tradicinis Šiaulių Monmartro akcentas – dailininkų pleneras, vyksiantis Dailės mokykloje. Jame dalyvaus 20 menininkų ir menotyrininkų. Praeitąmet jų buvo mažiau – 17.

Į festivalį šiemet planuoja atvykti Ukrainos menininkai Anastasija Prontenko, Oleg Mazur-Prontenko ir Matvei Vaisberg. Būtent pastarojo menininko darbų paroda „Svetimi namai“ pradėjo praeitų metų Šiaulių Monmartrą, tačiau pats kūrėjas dėl pandemijos liko Ukrainoje.

Iš Latvijos turėtų atvykti Aldis Kļaviņš, Inta Klasonė ir Solvita Spirģe-Sēne. Dėl pandemijos į Šiaulius atvyks ne visi menininkai, su kuriais buvo tartasi, – nebus Nyderlandų atstovų.

Plenero dalyvių branduolį sudarys Lietuvos atstovai: Dalia Karatajienė, Giedrė Riškutė, Ieva Skauronė, Lilija Puipienė, Linas Liandzbergis, Gintaras Palemonas Janonis, Ilona Daujotaitė-Janulienė, Ričardas Bartkevičius, Ramunė Rachlevičiūtė iš Vilniaus, Mindaugas Juodis iš Kauno, Vaidė Gaudiešiūtė iš Klaipėdos, taip pat šiauliečiai Irena ir Vilius Šliuželiai, Saulius Jankauskas.

Festivalio metu taip pat numatomos įvairios parodos, koncertai ir užsiėmimai Šiauliuose, Kelmėje, Pakruojyje ir Joniškyje. Geroji žinia dar prieš festivalį Žagarėje nuskambės rugpjūčio 2-ąją, o „Šiaulių Monmartro respublika“ savo sienas šiemet užvers rugpjūčio 8-ąją.