A. Ostašenkovo fotografijų paroda atidaroma Lenkijoje

Aleksandro OSTAŠENKOVO nuotr.
Fotografijų ciklą „Būsenos“ A. Ostašenkovas pristato tarptautiniame fotografijų festivalyje.
Šiaulietis fotomenininkas Aleksandras Ostašenkovas autorinę parodą atidaro tarptautiniame fotografijų festivalyje „BIALYSTOK INTERPHOTO 2021“ Balstogėje, Lenkijoje.

Į šį kas dvejus metus vykstantį festivalį A. Ostašenkovą pristatyti savo kūrybos pakvietė festivalio organizatorius ir kuratorius Grzegorz Jarmocewicz.

Šiauliečio autorinė paroda atidaroma Jaunimo bendruomenės centro galerijoje rugsėjo 23–26 dienomis ir veiks iki spalio 22 dienos. A. Ostašenkovas rodo savo garsiąją 30 fotografijų kolekciją „Būsenos“. Šio ciklo fotografijos yra įdėtos ir į festivalio katalogą.

A. Ostašenkovas parodoje pristato ir savo fotografijų albumus „Kitas krantas“, „Mano miestas“, „Mirties sodas“, „Būsenos“.

„Būsenos“, kaip jas apibūdina pats autorius, kai „būties tyloje, provokuojant išgyvenimus, prisiminimus, nuojautas, atsiveria jautrus asmeninis pasaulis, interpretacijų ir patirčių dienoraštis“. Ten, minties užribyje, nutolus nuo aistrų, materialumo, vienatvės tyloje, apmąstymų ir išgyvenimų teritorijoje yra menininko gyvenimo būdo dvasinė erdvė.

Šio išskirtinio ciklo fotografijose – intymus pasaulis, kuriame pinasi, sluoksniuojasi asmeninės ir bendražmogiškos sąvokos, o metaforos objektas ― atmintis ir jausmai. Tai subjektyvūs išgyvenimai, menininko patirtys, savotiška meditacijos forma fotografuojamoje ir išgyvenamoje aplinkoje, tai pokalbis su savimi sukauptos patirties, gyvenimo ir atminties teritorijoje.

Festivalio metu veiks 16 individualių, 9 grupinės fotografų parodos. Jų autoriai – fotografai iš Vokietijos, Baltarusijos, Jungtinės Karalystės, Naujosios Zelandijos, Ukrainos, Latvijos, Čekijos, Estijos, Lenkijos. Savo darbus pristatys Gdansko dailės akademijos studentai, Bialystoko fotografijos ir verslo akademijos studentai, Bialystoko fotografijos draugijos nariai, Lodzės kino mokykla, Lenkijos nacionalinė vaikų ir jaunimo studija.

Bialystoko fotografijos festivalis jau daug metų bendradarbiauja ir organizuoja žinomų Lenkijos ir Lietuvos menininkų parodas kartu su aštuonioliktus metus gyvuojančiu fotografijos festivaliu „KAUNAS PHOTO“ ir jo organizatoriumi Mindaugu Kavaliausku.