Burbiškio dvaras šventė tulpių žydėjimą

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Tulpių lysvėse sklido muzikinių dėžučių ant ratų muzika.
Šeštadienį po dvejų metų pertraukos Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvare (Radviliškio r.) vėl vyko tradicinė Tulpių žydėjimo šventė, sulaukusi gausybės lankytojų, tarp kurių – Premjerė Ingrida Šimonytė. Tulpių žydėjimas Lietuvoje švenčiamas tik Burbiškio dvare. Kad būtų galima kuo ilgiau gėrėtis žiedais, muziejus iki gegužės 25 dienos pailgino darbo laiką.

Laukta šventė

Ilgamečio muziejaus-draustinio direktoriaus Egidijaus Prascevičiaus sumanyta Tulpių žydėjimo šventė Burbiškio dvare antrąjį gegužės savaitgalį vyksta nuo 1999 metų. Šiemet Tulpių žydėjimas švęstas 21-ą kartą.

„Ši šventė, apie kurią žino praktiškai kiekvienas lietuvis, ta gausybė žmonių, gausybė mašinų, važiuojant į šitą dvarą, nuteikia labai viltingai ir optimistiškai“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Šventės pradžią paskelbė Daugyvenės istorijos kultūros muziejaus-draustinio direktorė dr. Laura Prascevičiūtė.

„Mes jūsų labai laukėme visus metus, dirbome, kad galėtumėte grožėtis Burbiškio dvaru. Kviečiu jus aplankyti net tik gėlių ekspoziciją, bet ir parką, kuris užima net 28 hektarus“, – sakė direktorė ir ragino lankytojus į dvarą sugrįžti kuo dažniau, švęsti žydėjimą ir pavasarį.

„Viskas patinka!“ – sakė iš Ukrainos į Lietuvą pirmą kartą atvykusios Novovolynsko miesto mero Boris Karpus padėjėja Ivanka Cyciuk ir kultūros skyriaus vedėja Marija Dušuk. B. Karpus Radviliškyje apsilankyti planuoja liepą: dabar iš šalies išvykti negali. Ukrainietės tikisi, kad tarp Novovolynsko ir Radviliškio savivaldybių bus pasirašyta bendradarbiavimo sutartis ir miestai taps partneriais.

Novovolynskas nuo sienos su Lenkija yra nutolęs 18 kilometrų. Mieste sąlyginai ramu, nevyksta koviniai veiksmai ir apšaudymai. Didelis rūpestis – dėl persikėlusių iš Rytų Ukrainos. Skaičiuojama, kad į 54 tūkstančius gyventojų turėjusį miestą atvyko apie 11 tūkstančių žmonių. Vieni lieka gyventi, kiti išvažiuoja į Vakarų Europą. Mieste itin trūksta būstų, reikia skubiai organizuoti statybas. Pasak M. Dušuk, nors statybos brangu, nėra laiko svarstymams.

„Jaučiame visos Europos pagalbą. Labai malonu, kai atvyksti pirmą kartą į miestą ir matai plakatuose, televizijoje informaciją apie finansinę paramą. Kiekvienas supranta, kad nėra svetimo skausmo, yra problema, kurią reikia spręsti kartu“, – sakė Marija Dušuk.

Vakarop į Tulpių žydėjimo šventę atvyko Premjerė Ingrida Šimonytė. Ministrė Pirmininkė pasveikino šventės dalyvius, apžiūrėjo muziejaus ekspozicijas, parodas, žydinčias tulpes, oranžeriją, peizažinį parką. Burbiškio dvare Ministrė Pirmininkė lankėsi antrą kartą, bet pirmą kartą – lydima išsamaus pasakojimo.

Muziejus dirbs ilgiau

Tulpių žydėjimo šventėje koncertavo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su Justinu Lapatinsku, Jeronimas Milius ir Karina Krysko su Kauno bigbendu, Monique su grupe, Linas Adomaitis su ritmo grupe.

Meninėse ir edukacinėse erdvėse lankytojai buvo kviečiami išbandyti įvairiausias pramogas – spręsti kryžiažodį-tulpę, pūsti muilo burbulus, dalyvauti moksliniame šou, apžiūrėti senovinių automobilių parodą, apsilankyti mugėje. Bet labiausiai visus viliojo kasmet naujomis veislėmis pasipildantis tulpynas.

Pasak Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio sodininkės-gėlininkės Anastasijos Rutos Abukauskaitės, šiemet lankytojai gėlyne mato daugiau violetinių ir baltų atspalvių, nes Europos soduose itin madingos purpurinės, vyšnių ir baltos spalvos.

„Susiduriu su lankytojais, turistais iš visos Lietuvos, lankosi ir latviai: žmonės šiemet labiau ieško įdomių formų, nebenori kūginės klasikinės tulpės, o aikčioja nuo lelijažiedžių, pilnavidurių, papūginių“, – sakė sodininkė-gėlininkė. Ji atkreipė dėmesį, kad Burbiškyje yra ir keletas veislių margalapių tulpių.

Pirmoji tulpė Burbiškio dvaro gėlyne šiemet pražydo kovo 25 dieną. Vėlyvosios tulpės galbūt dar žydės ir birželio pradžioje. Savaitgalį buvo prasiskleidę apie 50–60 procentų žiedų.

Tulpėms, sakė specialistė, šiemet pritrūko ne tik šilumos, bet ir drėgmės.

„Tulpės Olandijoje gerai prigijo, nes jūrinis klimatas, gana drėgna ir gana šilta. Visi pamirštame, kad olandai tulpes pradėjo vežtis iš Osmanų imperijos, dabartinės Turkijos. Pirmosios tulpės buvo kalninės tulpės. Lietuvoje tulpės pradėtos masiškai auginti maždaug XVII amžiaus pabaigoje pas dvarininkus, o XVIII amžiaus pradžioje – ir vienuolynuose“, – pasakojo A. R. Abukauskaitė.

Jei nusikeltume gerą šimtmetį atgal, į Baženskių valdomą Burbiškio dvarą, kokias veisles pamatytume? „Burbiškio dvare augo klasikinės ankstyvosios arba vidutinio ankstyvumo tulpės. Anksčiau jas augindavo vazonėliuose oranžerijoje ir nešdavo į rūmus“, – sakė sodininkė gėlininkė.

Burbiškio dvaro gėlyne dabar sukaupta 480 veislių tulpių. Tulpės skleidžiasi ne tik lysvėse, kaip būdavo sodinama XX amžiaus pradžioje, bet ir vidiniame dvaro rūmų kieme, pakrantėse, parteryje.

Kad būtų galima kuo ilgiau gėrėtis žydėjimu, muziejus specialiai pailgino darbo laiką: iki gegužės 25 dienos antradienį–sekmadienį dirbs nuo 9 iki 20 valandos, pirmadienį – nuo 9 iki 18 valandos.

Žydint tulpėms, Burbiškio dvare tęsis ir renginiai. Gegužės 15 dieną 14 valandą koncerte „Pavasario muzikos spalvos“ gros Šiaulių pučiamųjų orkestras, dainuos operos solistas Liudas Mikalauskas. Gegužės 14–15 dienomis vyks Klemento Sakalausko veikiančių senoviškų gramofonų ir muzikinių dėžučių paroda.