Burbiškio dvaro vasaros susitikimuose – spektaklis „Šimtmečio moterys“

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Sekmadienį Burbiškio dvaro konferencijų salėje Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės Jurga Kalvaitytė ir Neringa Bulotaitė vaidins spektaklį „Šimtmečio moterys“.
Liepos 31 dieną 14 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos skyriuje (Radviliškio r.) tęsis ciklas „Burbiškio vasaros susitikimai“ – Burbiškio dvaro konferencijų salėje Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės Jurga Kalvaitytė ir Neringa Bulotaitė vaidins spektaklį „Šimtmečio moterys“.

Istorinis dokumentinis spektaklis skirtas Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui ir pirmosioms Lietuvos feministėms, kurios savo kūryba ir veikla prisidėjo prie valstybės atstatymo darbų.

Šio spektaklio idėjos autorės yra pačios aktorės – Neringa Bulotaitė ir Jurga Kalvaitytė. Spektaklio dramaturgė, inscenizacijos autorė – Ingrida Ragelskienė, video projekcijos – Kornelijaus Jaroševičiaus ir Nido Kaniušo, spektaklio scenografė, kostiumų dailininkė – Jurgita Jankutė, grimo dailininkė – Dalia Jovaišienė, muziką parinko Antanas Kučinskas.

Spektaklio siužetą istoriškai įrėmina dvi kertinės datos – 1907 ir 1937 metais Kaune vykę I-asis ir II-asis Lietuvos moterų suvažiavimai.

Spektaklyje netikėtais rakursais pristatomos tokios legendinės moterys kaip rašytojos Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Julija Žymantienė-Žemaitė, seserys Chodakauskaitės – Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė, aktorė Ona Rymaitė, visuomenininkė, leidėja Felicija Bortkevičienė. Spektaklio kūrėjos, pateikdamos ištisą plejadą subtiliai sukurtų vaidmenų, išradingai keliauja šių moterų gyvenimo istorijomis, atskleidžia sudėtingų likimų peripetijas. Atkurdamos to laikotarpio moterų kostiumų madas, perteikia ne tik jų vidinį, bet ir išorinį grožį, o taip pat priartina jas prie šiandienos, leidžia šiuolaikinei moteriai geriau suprasti Lietuvos moterų laisvėjimo istoriją.

Aktorės Neringa Bulotaitė ir Jurga Kalvaitytė į spektaklį įpina ir originalius XX amžiaus pirmosios pusės Lietuvos filmuotus kadrus. Vaidinimo metu ekrane žiūrovai mato unikalius, archyvinius istorinio Kauno vaizdus, Prezidentą Antaną Smetoną, Premjerą Augustiną Voldemarą, dipolmatą, ministrą Petrą Klimą, pirmąją šalies ponią Sofiją Smetonienę, rašytojas Žemaitę, Gabrielę Petkevičaitę-Bitę ir kt. Įdomu tai, kad Gabrielė Petkevičaitė-Bitė ne kartą yra buvusi Burbiškio dvare.

Spektaklyje keliami klausimai: kas lietuviams šiandien yra pirmosios Lietuvos valstybės kūrėjos, kokią vietą moterys, kovojusios už nepriklausomybę, užima mūsų amžininkų atmintyje? Po spektaklio vyks susitikimas su aktorėmis – bus galima ieškoti atsakymų kartu.Rugpjūčio 20 dieną lankytojų lauks dar vienas „Burbiškio vasaros susitikimų“ renginys – dvaro parke muzikinę programą pristatys atlikėja Jurga Šeduikytė su akomponuojančiu muzikantu.