Laukiančiųjų kompensacijų eilės tik auga: „pasityčiojimas iš žmonių“

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiauliai, Tilžės gatvė 22, Socialinių išmokų ir kompensacijų skyrius – laukiančiųjų eilės dėl kompensavimo už šildymą – pulkai.
Šiaulių savivaldybės Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus koridoriai pastarosiomis dienomis sausakimši. Žadėtų kompensacijų už šildymą besitikintys šiauliečiai bando gauti taloną vizitui pas kompensavimo specialistus.

Šiaulietis Rimantas Burneckis Tilžės gatvėje 22 įsikūrusiame Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriuje sako stovintis trečią dieną. Savo eilės talonėliui gauti dar nesulaukė. Laukiančiųjų eilė kiekvieną darbo dieną skyriuje – 30 ar 40 žmonių.

Eilėje – kelios dešimtys

Šios savaitės ketvirtadienio rytas. Pietinėje miesto rajone įsikūrusio Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus laukiamasis vėl pilnut pilnutėlis žmonių. Daugelis laukiančiųjų – vyresnio amžiaus. Žmonės įsiutę, nes dirba tik viena darbuotoja. Eilė juda labai lėtai.

Arčiau kabineto laukiantieji pasakoja prie skyriaus atvykę dar jam nedirbant – apie septintą iš ryto, tikėjosi iki pietų užsiregistruoti, tai yra gauti talonėlį, kuriame nurodyta data ir laikas atvykti pas kompensacijų specialistą.

Atvykusieji vėliau sako neturintys daug vilčių, kad iki skyriaus darbo pabaigos pavyks tikslą pasiekti. O čia netrukus dar ir pietų laikas.

Anot žmonių, skyriaus darbuotojai primygtinai ragina registruotis telefonu, tačiau skambinant nurodytu numeriu niekas neatsiliepia. Žinių registruotis priėmimui internetu vyresnio amžiaus stinga, todėl toks būdas jiems taip pat nėra priimtinas.

„Šiaulių kraštui“ paskambinęs šiaulietis R. Burneckis sakė ateinantis stovėti eilėje jau trečią dieną. Taip buvę ir išvakarėse – nuo ryto palaukęs iki 16 valandos suprato, kad iki skyriaus darbo pabaigos sulaukti nepavyks, paliko eilę. Ketvirtadienį vėl tas pats – prieš Rimantą eilėje – ne viena dešimtis šiauliečių.

„Pasityčiojimas iš žmonių. Ligos ieškojimas, kai laukiame susigrūdę“, – sakė R. Burneckis, rodydamas į čia pat, informacijos lentoje, kabantį perspėjimą laikytis atstumo, siekiant apsisaugoti nuo COVID-19.

Problema esą dėl panikos

Šiaulių savivaldybės Socialinių išmokų ir kompensacijų skyriaus vedėja Aušra Gailiūnienė „Šiaulių kraštui“ sakė, kad dauguma laukiančiųjų skyrių šturmuoja visai be reikalo.

„Problemos esmė yra ta, kad kylančių kainų išgąsdinti žmonės panikuoja. Patarčiau pirmiausia namuose susirasti kiekvienam atsiųstą pranešimą, kuriame nurodyta, iki kada galioja kompensacija“, – teigė skyriaus vadovė.

A. Gailiūnienė primygtinai patarė priėmimui pas specialistą registruotis internetu – garbaus amžiaus žmonėms tai padaryti galbūt padėtų vaikai, kaimynai ar pažįstami, nes registracija esanti visai paprasta.

Vadovės teigimu, situacija turėtų ženkliai pagerėti, jei Seimas priims nutarimą dėl šildymo kompensacijos visam šildymo sezonui, nepaisant to, kada žmogus kreipiasi – sezono pradžioje ar jam baigiantis.

Pernai kompensacija už šildymą priklausė 10 500 šiauliečių. Pirminiais apskaičiavimais, šiais metais šis skaičius gali išaugti apie pusketvirto karto.