Prizą lėmė receptas iš mokyklinio sąsiuvinio

Prizą lėmė receptas iš mokyklinio sąsiuvinio

Prizą lėmė receptas iš mokyklinio sąsiuvinio

Balandžio mėnesio kulinare išrinkta Jurgita Vielavičienė, Šiaulių rajono Kužių kultūros namų šokių kolektyvo „Pašėlusios kojotės“ narė, dažnai išbando „Šiaulių krašto“ paskutiniame puslapyje skelbiamus patiekalų receptus.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Balsavo 3,3 tūkstančio skaitytojų

Jurgita Vielavičienė „"Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlė tortuko receptą.

Jį Jurgita jau net buvo primiršusi. Receptas išlikęs mokyklos laikų sąsiuvinyje tarp daugelio kitų, taip pat vertų dėmesio.

Šiaulių 4-ojoje vidurinėje mokykloje (dabar – Jovaro progimnazija, – red. past.), kurioje ji tęsė mokslą baigusi mokyklą Kužiuose, buvo mokoma ir kulinarijos paslapčių. J. Vielavičienė sako čia daug naudingo išmokusi. Išbandžiusi ir tortuko receptą.

Jurgita pripažįsta, kad, ruošiant šį tortą, tenka nemenkai paplušėti. Juk atskirai daromi tešla, kremas, ruošiamas pudingas, verdama garuose. Dabar šeimininkė jį ruošti jau įpratusi, todėl darbas einasi sparčiai.

„Jurgitos tortuką“ jau ne kartą yra įvertinęs ne tik Kužių kultūros namų šokių kolektyvas „Pašėlusios kojotės“. Šokėjos, dalyvaudamos kai kuriuose renginiuose, turi pasiruošti ir savo stalą. Kadangi Jurgita keturias dienas dirba ir tiek pat turi laisvų, jos neretai ir paprašoma sumanyti ką nors gražaus.

Ne kartą puikiai įvertinto tortuko receptą Jurgita ir nusprendė nusiųsti „Dienos recepto“ rubrikai.

Dienraščio puslapyje internete už J. Vielavičienės pateiktą receptą balsavo 3,3 tūkstančio skaitytojų.

Recepto autorė stebėjo balsavimą, matė, jog kelmiškės pateiktas receptas vienu metu buvo surinkęs net daugiau balsų. Bet mėgstanti bendrauti Jurgita vien socialiniame tinklalapyje turi 500 draugų, ir Šiauliuose jų yra daug iš mokyklos laikų. Jos bičiuliai, pažįstami už ją ir balsavo.

Patiekalai – iš „Šiaulių krašto“

Su Jurgita Vielavičiene apie valgių gaminimą kalbamės jos jaukiuose namuose.

Ji sako, jog turbūt baisiausia yra rankas sukišti į miltus – pati darbo pradžia. Iškart dingteli, jog pribyrės miltų, nepavyks išvengti netvarkos. Bet kai pradedama, darbas ima patikti.

Kita vertus, parduotuvėje visko taip pat neprisipirksi – brangu. Šeimos biudžetui kur kas naudingiau, kai pats pasidarai.

Jurgita pripažįsta, kad tomis dienomis, kai ji dirba, kenčia šeima. Anądien sūnus neištvėręs paklausė: „Kada padarysi „Tinginį“? Šis pyragas, kurio receptas taip pat buvo paskelbtas „Šiaulių krašte“, „Dienos recepto“ rubrikoje, greitai padaromas, nieko kepti nereikia.

Namuose buvo šeši pakeliai sausainių. Jie tuoj pat buvo sugnaibyti, ištirpintas sviestas, įpilta pieno, pridėta kakavos. Per 15 minučių pyragas paruoštas. O jo gabaliuką nupirkti kainuotų apie 10 litų. Už tokią sumą pačiam galima pasidaryti daug tokio pyrago.

Jurgita džiaugiasi tomis dviejomis knygutėmis, sudarytomis iš „Šiaulių krašte“ skelbtų apskrities žmonių pateiktų valgių receptų: „Jos man tokios geros, tokios vertingos – visi receptai“. Ir visi – lengvi panaudojami.

Puikus tandemas

J. Vielavičienė kuklinasi, kad anokia ji šeimininkė, vis užsimena, kad Laimonas, jos vyras, 10 metų dirbęs barmenu, tai žinąs daug patiekalų receptų ir juos išbandąs. O ji labiau mėgstanti patiekalus puošti.

Laimonas, dirbantis, kaip ir ji, Šiauliuose, žiūrėk, ir paskambina: „Ką šiandien darom skanaus?“.

Savuose namuose ruošė vaišes. Laimonas pasiūlė: „Aš viską gaminsiu, o tu puošk stalą“. Ir parodė iš interneto išspausdintą krokodilą: „Tokį padaryk“. Jurgita iš agurko išpjovė puslankį, įdėjo alyvuogių akis, įtaisė liežuvį, riekelėmis papjaustė agurko – tai bus kojos. Krokodilas išėjo labai gražus.

Sūnaus gimtadienio proga taip pat jis gamino, o ji – puošė. Akį traukė mažytės picos su veidukais. Per visą stalą išsitiesė iš sumuštinukų padaryta gyvatė.

Pavarčiusi „Šiaulių krašto“ balandžio mėnesio kulinaro konkurse laimėtą knygą „Naujojo šaukšto receptai“, J. Vielavičienė sakė, kad bandysią iš jos gaminti. Knyga naudingiausia būsianti Laimonui.

Autoriaus nuotr.

ŠEIMININKĖ: Jurgita Vielavičienė tikina, kad laimėtosios knygos receptai netrukus bus išbandyti.