Žagarėje nuaidėjo jau 17-asis Vyšnių festivalis

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Gyvosios kaliausės plaukė Švėtės upe.
17-ajame Vyšnių festivalyje „Visiems, kas su mumis“ renginiai virte virė: papuošalų kūrėjos iš Murano stiklo karoliukų Jurgos Alminaitės ir juvelyro Sebastian Ariel Liotta dirbtuvėlėse buvo galima pasigaminti ar įsigyti papuošalų, čia vykusiose edukacijose taip pat pakvipo ispaniška paelija, vyšnių ir vynuogių gėrimais, aplinką puošė vaikų piešiniai, miesto aištėje grūmėsi galiūnai, parke – futbolininkai, turguje savo produktais ir kaliausių gražumu varžėsi prekybininkai, o Švėtės upe žemyn pasileido gyvosios kaliausės, įsitaisiusios ant plaustų. Netrūko koncertų, istorinių pranešimų, ekskursijų.

Nukėlė ir į praeitį

Renginiai prasidėjo dar ketvirtadienio vakarą, kai Senosios Žagarės šv. Petro ir Povilo bažnyčios kalvelės papėdėje buvo iškilmingai atidengta Barboros Žagarietės skulptūra, kurios modelį prieš kelerius metus sukūrė šviesaus atminimo žinomas skulptorius Romualdas Kvintas, o darbus pabaigė jo kolega Mindaugas Šnipas. Tą patį vakarą pagerbtas ir autorius, jam atidengtas atminimo krėslas Miesto aikštėje.

Penktadienį Žagarės istorijos slėpinių puslapiais nuvedė Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus organizuota konferencija „Žagarės praeities slėpiniai“, kurios pranešėjai istorikas dr. Tomas Baranauskas ir kraštotyrininkė, „Žiemgalos galių“ įkūrėja, edukatorė Lina Vaitekūnienė susirinkusius vedžiojo po istorinę Žiemgalos praeitį ir šio krašto šventvietes, o prozininkas Vytautas Almanis pristatė atsiminimų knygą „Antrasis žiemgalių išėjimas“. Muziejininkai kitą dieną pakvietė ir į ekskursiją susipažinti su tiudoriškos dvaro architektūros elementais, to meto kultūra, vyko atvirukų gamyba skrebinimo technika, o vėliau koncerte–piknike skambėjo solisto Jono Sakalausko ir pianisto Dariaus Mažinto atliekami kūriniai.

Galėjo paaukoti kilniam tikslui

Į edukacijas kvietė medžio meistras Dalius Udrakis, lėlininkė Aušra Petrauskienė, papuošalų iš Murano stiklo kūrėja Jurga Alminaitė su juvelyru Sebastian Ariel Liotta. Pastarosios šeimos sodyboje organizuotas renginys su paskaitomis apie vyšnias ir vynuoges, ispaniškos paeljos gamybos edukacija, piešimo užsiėmimai, grojo jaunieji muzikantai sesė ir broliai – Auksė, Ervidas ir Adrijus Balčiūnai.

Renginyje buvo galima paaukoti lėšų kilniam tikslui – būsimoms papuošalų kūrėjos dirbtuvėlėms, kuriose ji vestų edukacijas vaikams, neįgaliesiems ir kitiems lankytojams. Savo namuose tokios vietos ji neturi, gali vienu metu priimti ne daugiau kaip 15 vaikų, o klasėse paprastai jų būna daugiau. Vasarą galima dirbti ir lauke, bet ką daryti kitais metų laikais?.. Moteris pasakojo ieškojusi galimybių išsinuomoti patalpas. Tačiau Žagarėje, kur, regis, daug tuščių visuomeninės paskirties arba privačių pastatų, nelengva tinkamas rasti. Vienur varva stogas, išpuvę langai, neįrengtas tualetas, kitur – daug mažų kambarėlių, nėra vienos erdvės, nepritaikyta neįgaliesiems, tad arba iškart netinka, arba reikia daug investicijų. O kam lėšas skirti pastatui, kurio savininku niekada nebūsi?.. Tad menininkė prieš porą metų nupirko greta buvusią sodybą su begriūvančiu raudonų plytų namu. Dabar norėtų jame dirbtuvėles ir įrengti.

Daugiau kaip 300 pardavėjų

Tradiciškai Švėtės upe plaukė gyvosios kaliausės, vėliau kvietusios šokti bendroje diskotekoje, susižavėjimo sulaukė senųjų automobilių paroda, o palaikymo šūksnių – Lietuvos galiūnų komandinio čempionato ir futbolo varžybų dalyviai. Ištroškę gamtos ir ramybės klausėsi žolininkės Adelės Karaliūnaitės pasakojimų apie žolynų paslaptis.

Tris dienas karštame ore kepė vyšnių turgus, kuriame dar pirmą kartą varžėsi vestuvių muzikantai iš Joniškio, Šiaulių rajonų, Mažeikių ir Vilniaus. Festivalio turguje šiemet prekiavo daugiau nei 300 pardavėjų, kurie viliojo praeinančius įvairiausiomis prekėmis – nuo dailių latviškų suknelių, atgabentų tiesiai iš Rygos (tokia įdomi sąsaja iš senų tarpukario ir pokario laikų, gi tada dar žagarietės vykdavo į Rygą prekiauti turguose ir apsipirkti ar net naujausią šukuoseną pasidaryti – aut. past.), iki įvairiausių buičiai tinkančių daiktų, nuo vaismedžių sodinukų iki dekoratyvinių medelių sodyboms, nuo siūtų ar megztų žaislų iki odinių vienetinių rankinių, nuo rankomis suvertų karolių, segių iki autentiškų šalių, skraisčių iš Maroko.

Išalkusius viliojo duonos kepėjai, uogienių gamintojai, sūrininkai, mėsininkai, žuvies, medaus pardavėjai. Kone populiariausia, nors ir dideliame karštyje, šiemet turguje buvo „šilkinė“ košė. Beje, pardavėjaui savo prekybos vietas papuošė kaliausėmis.

Du vakarus koncertinėje zonoje prie Žvelgaičių ežero kvietė daug metų žinomi atlikėjai ir naujos įsižiebiančios žvaigždės: „Austieja su grupe“, Igoris Šifris, „Poliarizuoti stiklai“, Saulius Prūsaitis, Jurijus Veklenko, Kostas Smoriginas, Inga Jankauskaitė ir kt.

Susijusios naujienos