Valstybinio Šiaulių dramos teatro repertuare – nauji spektakliai ir patirtys

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Valstybinis Šiaulių dramos teatras pradeda jubiliejinį sezoną, jame numatytos aštuonios premjeros.
Rugsėjo 23 dieną Valstybinis Šiaulių dramos teatras švęs 90-ąjį gimtadienį. Šią sukaktį minėti planuojama visą sezoną. Be numatytų premjerų, žiūrovams norima pasiūlyti kuo platesnį spektaklių spektrą ir įvairesnių teatrinių patirčių. Šio sezono leitmotyvas – „Visos patirtys vertos scenos“.

Tikslas – geri spektakliai

„Jubiliejus išties solidus, tačiau neplanuojame vieno pompastiško šventinio renginio. Šiandien labiausiai norisi galvoti ne apie save, o apie į teatrą grįžtantį žiūrovą. Svarstėme, ką eiliniam žiūrovui reiškia teatro jubiliejus. Manau, kad šiandien didžiausia dovana ir šventė tiek mums patiems, tiek žiūrovams yra tiesiog geri spektakliai ir prasmingos patirtys. Toks ir yra šio sezono tikslas“, – sako teatro vadovas Aurimas Žvinys.

Naują dešimtmetį teatras pradeda su šiek tiek pasikeitusiu ir atsinaujinusiu meno kolektyvu. Nuo šios vasaros teatro meno vadovės pareigas pradėjo eiti teatrologė dr. Nomeda Šatkauskienė, o naujausiuose pastatymuose žiūrovai matys prie trupės prisijungusius jaunus aktorius Akvilę Vitkūnaitę, Aistę Šeštokaitę, Pijų Ganusauską, Modestą Vaitkevičių. Teatras tęs bendradarbiavimą su muzikantais Gintu Gascevičiumi, Eligijumi Žilinsku ir daugeliu kitų.

Karantino metu pavyko baigti teatro pritaikymo žmonėms su judėjimo negalia darbus: salėje įrengtos specialios sėdimosios vietos, liftas, keltuvai. Bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, planuojama bent keletą spektaklių pritaikyti ir regos negalią turintiems žmonėms.

Šio sezono leitmotyvas – „Visos patirtys vertos scenos“. Pasak N. Šatkauskienės, jis pabrėžia įvairovės, tolerancijos ir pagarbos kitam/kitokiam svarbą šiuolaikiniame pasaulyje.

„Labai norėtųsi, kad teatras ne tik kritikuotų ar kitaip reflektuotų susiskaldžiusią dabartinę visuomenę, bet kaip ne kartą Lietuvos teatro istorijoje jau yra buvę, taptų pažangių, drąsių idėjų ir vienijančių patirčių vieta. Karantino laikas labai aiškiai parodė, kad teatras yra skirtas bendrystei, gyvam santykiui, ryšiui, buvimui kartu ir energijos apsikeitimui“, – sako N. Šatkauskienė.

Sezono atidarymui – premjera ir paroda

Naująjį sezoną rugsėjo 24, 25 dienomis teatras pradės spektakliu „Remyga“, kurį pirmą kartą Šiauliuose režisavo Oskaras Koršunovas (asistentas – Jokūbas Brazys).

Sezono atidarymui teatras rengia ir fotografijų parodą „(Ne)pamiršti kadrai“, joje bus pristatyti iki šiol viešai nerodyti unikalūs kadrai iš teatro gyvenimo septintajame dešimtmetyje.

Fotografijų archyvas, kurį sudaro šiauliečių fotografų A. Puodžiūno, A. Dilio ir teatro garsistu dirbusio Jono Ramanausko fotografijos, įvairiais keliais pateko į aktoriaus, fotografijos entuziasto Juozo Bindoko rankas.

Parodos fotografijas jungia tas pats laikmetis – maždaug 1968–1973 metai. Atrinkti kadrai, kuriuose užfiksuotos neformalios teatro gyvenimo akimirkos, repeticijų, spektaklių momentai. Parodoje bus galima išvysti netikėtus garsių aktorių ir režisierių, dirbusių Šiauliuose, portretus: A. Ragauskaitės, N. Ogaj, P. Piauloko, V. Baranausko, N. Mirončikaitės, V. Mainelytės, F. Laurinaitytės, G. Girdvainio, I. Liutikaitės, S. Pauliukonio ir daugelio kitų.

Besidomintiems teatro istorija bus pristatytas skaitmeninis pastarąjį teatro dešimtmetį aprėpiantis spektaklių katalogas, o teatro tinklapyje atsiras virtualus turas po teatrą.

Laukia 8 premjeros

Šį sezoną teatro žiūrovai turėtų pamatyti 8 premjeras: keletas karantino metu sukurtų ar baigiamų kurti spektaklių tebelaukia pirmojo susitikimo su publika.

Paulius Ignatavičius karantino metu sukūrė spektaklį pagal F. Richterio pjesę „Protect me“, analizuojantį sudėtingą menininko kūrybos ir tapatybės santykį. Lapkričio viduryje visą šeimą teatras kvies į dar vieną P. Ignatavičiaus spektaklį „Hamletas N-14“. Spektaklis pateiks paaugliams adaptuotą V. Šekspyro pjesės versiją.

Spalio 30 dieną publikai bus pristatytas vokiečių kūrėjų projektas – kino spektaklis „Planeta EGO“. Tai – kiną ir teatrą apjungiantis spektaklis, kurį stato režisierius Nikolas Darnstädt.

Pirmoje dalyje (pagal F. Kafkos apysaką „Pilis“) žiūrovai išvys iš anksto teatre nufilmuotą kino filmą, o antroji dalis (kurta pagal romaną „Amerikoje, arba Pražuvėlis“) bus gyvai vaidinama scenoje. Spektaklis bus labai netikėta F. Kafkos kūrinių sceninė adaptacija, turinti fantastikos, magiškojo realizmo, vokiškojo ekspresionizmo elementų.

Naujųjų metų išvakarėse žiūrovams planuojama parodyti Šiaulių scenoje seniai nematyto detektyvinio žanro spektaklį, jį pagal A. Kristi romaną „Rodžerio Ekroido nužudymas“ statys režisierius Gildas Aleksa. Tai bus šiuolaikiška klasikinio detektyvo inscenizacija.

Spektaklį vaikams pagal K. DiCamillo romaną „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“ kurs režisierė Kotryna Siaurusaitytė. Tai bus tarsi tradicinė kalėdinė dovana jaunajai teatro auditorijai.

Po naujųjų metų Agnius Jankevičius žiūrovus kvies kritiškai pažvelgti į mus supančią realybę ir žiniasklaidos formuojamus modelius spektaklyje pagal garsaus vokiečių rašytojo, Nobelio premijos laureato H. Bolio romaną „Prarasta Katarinos Blum garbė“.

Vėlyvą pavasarį arba vasaros pradžioje režisierius Aleksandras Špilevojus, spektaklio „Bagadelnia“ autorius, žiūrovus pakvies drauge su aktoriais leistis į kelionę autobusu. Tai bus patyriminio pobūdžio spektaklis, kuris grąžins į laiką „Prieš Bagadelnią“ ir papasakos vieno iš jos gyventojų – Rapolo – gyvenimo istoriją. Spektaklis vyks skirtingose miesto vietose, jas žiūrovai pasieks autobusu.

Kaip ir kasmet, teatras planuoja dalyvauti Lietuvos teatrų festivaliuose, bus intensyviai keliaujama po Lietuvos regionus. Tikimasi neaplenkti ir didžiųjų miestų, praplėsti gastrolių geografiją už Lietuvos ribų.

Pasak N. Šatkauskienės, didelis žiūrovų susidomėjimas spektakliu „Remyga“ patvirtina nuojautą, kad publika Šiauliuose yra pasiilgusi teatro, o tiksliau, kokybiškų, aktualių ir juos jaudinančių spektaklių.„Kita vertus, matant dabartinę pandeminę situaciją, labiausiai norėtųsi, kad nepasikartotų praeitų metų scenarijus ir sezono planai nenusikeltų į neapibrėžtą ateitį“, – sako N. Šatkauskienė.