Teatras atsidaryti neskubės

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Valstybinio Šiaulių dramos teatro vadovas Aurimas Žvinys džiaugiasi, kad „kovidas“ nepakeitė aktorių trupės, neteko patirti skaudžių netekčių, pasikeitimų.
Valstybinis Šiaulių dramos teatras savo spektaklius planuoja pradėti rodyti gegužės viduryje arba antroje pusėje. Balandžio pabaigoje numatoma sulaukti gastrolių – Oskaro Koršunovo teatro. Premjerinius spektaklius tikimasi parodyti rudenį, švenčiant 90-ąjį teatro jubiliejų.

Nesitikėjo leidimo atsidaryti

Praėjusį ketvirtadienį Vyriausybė pranešė, jog nuo pirmadienio leidžiama atsidaryti teatrams – bendras žiūrovų skaičius turi neviršyti 150 žmonių, jie gali dalyvauti tik sėdėdami, užimdami ne daugiau 30 procentų visų sėdimųjų vietų patalpoje.

„Nepaisant to, kad labai džiugi žinia, jog mus atidaro, bet ji įvyko šiek tiek netikėtai, nes ilgą laiką buvo komunikuota viena žinutė, kad teatrai galėtų galimai planuotis, dirbti tik prie tam tikrų susirgimų rodiklių. Natūralu, kad matydami kreives ir skaičius, planavome dirbti užsidarę ir tik rudenį pasileisti pilnu pajėgumu ir rodyti visas premjeras“, – sako Valstybinio Šiaulių dramos teatro vadovas Aurimas Žvinys.

Vyriausybės sprendimas planus privertė koreguoti, šiuo metu, pasako vadovo, svarstoma, kada galėtų teatras atsidaryti, nuo ko pradėti darbus.

Tikėtina, kad savo spektaklius teatras pradės rodyti gegužės viduryje arba antroje pusėje.

„Teatras – ne automobilis, į kurį gali įšokti ir važiuoti, teatre yra ir planavimas, viešinimas, komunikavimas, bilietų pardavimai, visa tai greit neužsikuria. Daugelyje spektaklių esame sudarę sutartis su kviestiniais aktoriais. Staiga atsidarius, visi teatrai puolė stačia galva planuoti ir užsiiminėti laisvai samdomus aktorius. Yra pakankamai daug paruošiamojo darbo“, – sako A. Žvinys.

Pasak vadovo, daug įsipareigojimų likę su gastroliuojančiais teatrais. Prieš karantiną buvo išparduoti bilietai į Oskaro Koršunovo teatro, Keistuolių teatro, kitų teatrų spektaklius. Tikimasi, kad iki sezono pabaigos žiūrovai šiuos spektaklius galės pamatyti.

„O. Koršunovo teatras turėtų gal jau net balandžio 29–30 dienomis spektaklius rodyti, jei jiems viskas gerai“, – tikisi A. Žvinys.

Valstybinis Šiaulių dramos teatras akcentuoja bendradarbiavimą su mokyklomis – jei moksleiviai grįš į mokyklas, jiems bus skirtas maksimalus dėmesys, mokykloms preliminariai planuojama parodyti 8–10 spektaklių, kad vaikai, mokslo metus prasėdėję namuose ir pražiūrėję į kompiuterį, galėtų vėl pajausti teatro magiją.

„Reikia pripažinti, metus su trupučiu spektakliai prastovėjo lentynoje, kiekvienam spektakliui reikia pasiruošti, vėl jį prisiminti, kad būtų šviežias, įdomus, kokybiškas, kad po tokio laiko tarpo negrįžtume su atvėsusiais blynais į sceną. Įvertinkime ir tai, kad yra šiltasis metas, žmonės, tiek laiko prasėdėję namuose, rinksis laiką leisti lauke. Net ir pačiomis geriausiomis aplinkybėmis gegužė būdavo išsemtas laikotarpis, birželį vos 2–3 spektaklius parodydavome. Todėl nesinori iššauti visų savo pistonų į pustuštę salę, norėtųsi palaukti, kada žiūrovas bus labiau nusiteikęs būti teatre, kai į teatrą galėsime įleisti daugiau žiūrovų“, – sako A. Žvinys.

Premjeras planuoja rudeniui

Premjeras žiūrovai turėtų pamatyti rudenį – jei viskas bus gerai.

Rugsėjo 24 dieną turėtų vykti didysis teatro jubiliejus – 90 metų.

„Rodysime visas premjeras, kurias per karantiną užgyvenome: „Remygą“, „Hamletą“, Protect me“, „Ežerą“. Pavasaris bus įsivažiavimas, „reabilitacija“, grįžimas į vėžes, o rugsėjis turėtų žengti pilna koja su visu repertuaru.“

O. Koršunovo režisuotas spektaklis „Remyga“, kuriuo pernai turėjo prasidėti 90-asis teatro sezonas, Šiauliuose taip ir nebuvo parodytas. „Remygą“ rudenį galėjo pamatyti Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Pakeleivingi 2020“, vykusio Anykščiuose, žiūrovai. Psichodelinė roko baladė apie Šiaulių „mentą“ buvo išrinkta ryškiausiu festivalio spektakliu.

Agniaus Jankevičiaus režisuotas spektaklis „Ežeras“ iki karantino buvo parodytas tik kartą.

Spektaklį „Protect me“ (režisierius Paulius Ignatavičius) žiūrovai galėjo pamatyti tik per televiziją.

Po O. Koršunovo teatre dirbo Šarūnas Datenis – statė vaikišką spektaklį pagal Hanso Kristiano Anderseno pasaką „Bjaurusis ančiukas“. Būtent spektaklį „Bjaurusis ančiukas mokykloje“ dar šį sezoną tikimasi parodyti moksleiviams.

Šiuo metu Paulius Ignatavičius kuria „Hamletą“ jaunimui, darbinis spektaklio pavadinimas – „Hamletas N-14“.

„Gink Dieve, nereikia suprasti, kad tai – spektaklis, turintis vaikams žalingų elementų. Priešingai. Spektaklis buvo nuo pat pradžių sumanytas truputį vyresnio mokyklinio amžiaus moksleiviams, 13–16 metų auditorijai. Imami autentiški V. Šekspyro tekstai, tekstas spaudžiamas, koncentruojamas į pagrindines Hamleto linijas“, – sako A. Žvinys.

Teatre repeticijos beveik nebuvo nutrūkusios (išskyrus laiką, kai buvo uždrausta repetuoti).

A. Žvinys džiaugiasi, kad „kovidas“ nepakeitė aktorių trupės, neteko patirti skaudžių netekčių, pasikeitimų – dirba tas pati sudėtis, kaip ir iki karantino.

„Visą laiką siekiame ir norime kolektyvą atnaujinti, kad įsilietų nauji žmonės, matysime, kaip seksis tai daryti rudenį“, – sako A. Žvinys.