Prisikėlimo aikštėje – magiškas ir efemeriškas teatro pasaulis

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Aktoriai Danguolė Petraitytė ir Dalius Jančiauskas atidengia kubus ir atskleidžia paslaptį, ką jie slepia.
Penktadienį Prisikėlimo aikštėje atidaryta paroda „Theatrum Mundi“, skirta profesionalaus teatro Šiauliuose 90-mečiui paminėti. Šiandien Valstybiniame Šiaulių dramos teatre (VŠDT) bus pagerbti geriausi praėjusių metų aktoriai ir teatralai bei rodomas spektaklis „Man šiandien – Hamletas“ (režisierė Ieva Stundžytė). Tarptautinė teatro diena visame pasaulyje minima kovo 27-ąją.

„Theatrum Mundi“ – pasaulis kaip teatras arba teatre telpa visas pasaulis – toks yra pagrindinis šios parodos motyvas ir tema, – vakar Prisikėlimo aikštėje sakė VŠDT vadovas Aurimas Žvinys. – Apžvelgę parodą galėsite dar kartą susipažinti su labai ryškia, marga, daugialype Valstybinio Šiaulių dramos teatro 90 metų istorija, dar kartą prisiliesti ar naujai pažinti efemerišką ir magišką teatro pasaulį.“

Pasak parodos sumanytojos, idėjos autorės, teatro meno vadovės dr. Nomedos Šatkauskienės, paprastai yra sakoma, kad žmonės eina į teatrą, šį kartą teatras, švenčiantis jubiliejų, eina į žmones.

Paroda sudaryta iš kelių erdvių. Pirminis sumanymas buvo surengti fotografijų parodą miesto centre. Rengiant parodą, ambicijos didėjo.

„Fotografijų paroda norėjosi dar kartą priminti, kokie vyko spektakliai, kaip keitėsi teatras, estetika, technologijos, kokie žmonės kūrė, kaip atrodė scenografija. Berengiant parodą, kilo mintis parodyti įvairias teatro puses: kubuose perteikti jausmą, kad teatras iš esmės gimsta iš nieko ir sukuria didžiulę magiją. Trys paslaptingi kubai skirti parodyti, iš ko gimsta teatras, koks jis mažas mikrokosmosas, į kurį taip smagu žiūrėti“, – sakė N. Šatkauskienė.

Kubuose galima pamatyti miniatiūrinius, koliažo principu sukurtus scenovaizdžių maketus (nes ir pats teatras yra iki scenos dėžutės dydžio susitraukęs pasaulis) su aktorių figūrėlėmis „Pilis“, „Miškas“, „Naujasis pasaulis“.

Trečioji parodos dalis bus atidaryta gegužės mėnesį. Prisikėlimo aikštės sienoje bus įrengta instaliacija – trys teatro ložės, ten įsitaisę žiūrovai galės žiūrėti į miestą kaip į sceną, stebėti pasaulį, kuriame teatras vyksta kiekvieną dieną.

Parodos idėją įgyvendino žinoma teatro dailininkė Renata Valčik, paroda veiks iki liepos 31 dienos.

Parodos atidaryme aktorius Vladas Baranauskas trumpai priminė teatro istoriją, kai 1931 metais pagal įsakymą iš Kauno valstybės teatro keturiolika jaunų aktorių atvažiavo į Šiaulius, tarp jų buvo ir V. Baranausko specialybės dėstytoja Galina Jackevičiūtė.

1931 metų rugsėjo 23 dieną įvyko premjera „Princesė Turandot“ – teatras skendėjo gėlėse: buvo ne tik premjeros, teatro, aktorių, bet visos Šiaurės Lietuvos triumfas.

„Nėra buvusio teatro, nėra būsimo teatro, yra esamas teatras“, – sakė V. Baranauskas.