Piešinių parodoje – lietuviškumo žymens paieškos

Ievos SLONKSNYTĖS nuotr.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III aukšto galerijoje atidaryta Jolantos Rudokienės piešinių paroda „Žymuo“.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III aukšto galerijoje pristatyta Jolantos Rudokienės piešinių paroda „Žymuo“.

Pasak auotorės, paroda susideda tarsi iš dviejų dalių: pagrindinės temos ir nejučia prisigretinusios minties apie žmogaus vidinius išgyvenimus karantino laikotarpiu. Abi tos temos tarsi prieštarauja viena kitai, bet yra glaudžiai susijusios, susipynusios.

Žymuo – tai tam tikras matas pasirinktoje analizuoti temoje. Keliaudama po Lietuvą, J. Rudokienė analizuoja save – kiek joje yra lietuvės? Tėvas kilęs iš Anykščių rajono, jo tėvas – kaimo šviesuolis, paštininkas, buvo lenkas, o mama – lietuvė. Mama, kilusi iš Marijampolės rajono Obelynės kaimo, labai žymių šeimų – Gustaičių ir Montvilų – palikuonė, jos giminėje buvo susimaišę lietuviai, prancūzai ir rusai. J. Rudokienės tėvai susipažino Sibire, tremtyje, ji gimė Radviliškyje – šeima negalėjo apsigyventi paliktuose namuose. Dabar J. Rudokienė gyvena Panevėžyje, vyro gimtajame mieste.

„Savo darbais pabandžiau susidėlioti prisiminimus, jausmus ir mintis, analizuodama nustatyti sau tą lietuviškumo žymenį, kuris man asocijuojasi su mano tėvų gimtaisiais namais, likusiais jų sapnuose, svajose, pasakojimuose, į kuriuos jie niekada taip ir negrįžo“, – apie parodą sakė autorė.

J. Rudokienės paroda bibliotekoje veiks iki birželio 20 dienos.