Knygų mugė Šiauliuose kvietė pasikrauti kultūros energijos

Organizatorių nuotr.
Knygomis mugėje prekiavo ir leidyklos, ir patys knygų autoriai.
Šeštadienį Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko septintoji Knygų mugė, šiemet kvietusi pasikrauti kultūros energijos.

Knygų mugę muzikiniu pasveikinimu atidarė Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“.

Visą dieną įvairiose bibliotekos erdvėse vyko pokalbiai su rašytojais, edukacijos, viktorinos ir kitos kultūrinės veiklos.

Į pirmuosius mugės susitikimus pakvietė Akvilina Cicėnaitė, su literatūros kritike Danguole Šakavičiūte pristačiusi knygą „Anglų kalbos žodynas“, bei edukacinio knygos „Pirmokykla“ pristatymo dalyviai – knygos autorius Benas Bėrantas ir dizainerė Vilija Kvieskaitė.

Su ukrainiečių autoriais supažindino vertėjas dr. Vytas Dekšnys, istorikė iš Ukrainos Oleksandra Petrauskaitė, literatūros kritikė dr. Neringa Butnoriūtė. Pristatytos dvi knygos: Serhijaus Žadano „Internatas“ ir Viktoro Neborako „Eilėraščiai iš Vyhovskio gatvės“.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka pristatė leidinį „Prisiminimų beieškant: terapiniai skaitiniai demencija sergantiesiems“. Gintauto Jazdausko moderuotame pokalbyje apie skaitymo terapiją kalbėjo prof. Džiuljeta Maskuliūnienė, Urtė Šulskienė, knygos recenzentė prof. Liuda Radzevičienė.

Apysakų knygos „Nakvynė Berlyne“ pristatyme autorius Laurynas Katkus ir kultūros istorikas dr. Aurimas Švedas klausytojus įtraukė į intriguojančią diskusiją ne tik apie knygą.

Pokalbiai apie naujausius ledinius keitė vienas kitą. Knygą „Kur dingo Edvinas Kratas?“ pristatė autorė Daina Opolskaitė, knygą „Šaltienos bistro“ – autorė Ieva Dumbrytė, knygos redaktorė Goda Grigolytė-Lučiūnienė, lietuvių literatūros ir medijų tyrinėtojas Dainius Vaitiekūnas, poezijos knygą „Tamsa yra aštuonkojis“ – autorius Dominykas Norkūnas ir dr. Neringa Butnoriūtė.

Jaunimo ir edukacijų erdvėje vyko Jūratės Sučylaitės esė knygos „Gelmių šviesa“ pristatymas ir kūrybinės terapijos dirbtuvės „Belangis depresijos kambarys“. Susitikime dalyvavo autorė ir knygos iliustruotojas Romas Klimavičius. Apie žurnalą „Rubinaitis“, skirtą vaikų ir jaunimo literatūrai, kalbėjo žurnalo vyr. redaktorė prof. Džiuljeta Maskuliūnienė ir literatūrologas dr. Kęstutis Urba.

Į diskusiją „Negalios samprata mene ir gyvenime“ kvietė knygos „Gyvatės kojos: negalios samprata gyvenimo pasakojimuose“ autorės Giedrė Šmitienė ir Jurga Jonutytė. Literatūrologės dr. Dalios Jakaitės vestame susitikime dalyvavo ir aktorius Darius Gumauskas.

Evelinos Savickaitės-Kazlauskės knygos „Kaktusas ar pienė“ pristatyme autorę kalbino sociologas Pranas Benikas.

Pokalbyje apie leidyklos „Kitos knygos“ leidinius ir amerikiečių literatūrą diskutavo poetė dr. Aušra Kaziliūnaitė, pedagogas, Dubysos aukštupio mokyklos direktorius Vaidas Bacys, leidyklos „Kitos knygos“ projektų vadovė Aira Niauronytė. Pristatytos knygos: Franko Herberto „Kopa“, „Kopa. Mesijas“, Toddo Strasserio „Banga“, Vytauto Pliuros „Švelnumas pragare“.

Didžiąją skaityklą užliejo garsai – saviugdos centras „Sielos harmonija“ organizavo „Gongų ir Tibeto dubenų garsų terapiją“.

Teatralizuotas pamokas „Čiaba nekantrauja“ vaikams pagal autorinę R. Lazdin 7 intelektų lavinimo programą „Kelionės“ vedė Dovilė Karklelė.

Bibliotekos antro ir trečio aukšto erdvėse knygomis prekiavo per dvidešimt leidyklų, knygų autorių. Edukacinius užsiėmimus, viktorinas parengė Šiaulių apskrities, miesto ir rajono, Joniškio, Radviliškio, Pakruojo rajonų viešosios bibliotekos.

Šiaulių „Aušros“ muziejus visus norinčius nufotografavo senovine „Camera obscura“, o Knygos grafikos centre buvo galima susikurti ekslibrisą.

Knygų mugę uždarė muzikanto, grupės „Arbata“ lyderio Andriaus Zalieskos-Zalos koncertas.