Bibliotekoje – grafikės Dovilės Tomkutės darbų paroda

Bibliotekos nuotr.
Paroda „Parafrazės / Naujas laikas“ eksponuojama Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III aukšto galerijoje.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III aukšto galerijoje eksponuojama Dovilės Tomkutės darbų paroda „Parafrazės / Naujas laikas“.

„Visi mes šiuo metu išgyvename naują laiką – niekas negalėjo net pagalvoti ar nuspėti, kad toks laikas ateis. Krito taika, humaniškumas, vertybės. Balta pavirto juoda ir atvirkščiai. Šviečia saulė, pavasarį pakeitė vasara, o taip netoli mūsų, Ukrainoje, verda tikras pragaras, vyksta žudynės, tvyro kančia. Kasdien laužomi žmonių likimai, dūžta gyvenimai. Širdis plyšta, klausantis naujienų, svyra rankos, ašaros gniaužia gerklę. Grėsmė ir skausmas tvyro ore. Visas ligšiolinis mūsų gyvenimo pastovumas ir daiktiškumas neteko prasmės. O kiek prasmingas tokiomis aplinkybėmis yra menas? Kokią žinutę jis gali atnešti karo akivaizdoje?“ – kelia klausimus autorė.

Naujausias D. Tomkutės darbų ciklas „XXI a. apokalipsė“ yra skiriamas dabarties laikui ir šiuo metu vykstančiai katastrofai. Tai – asmeninė kūrėjos pozicija, rezistencija ir meditacija. D. Tomkutė kviečia žiūrovus kartu pasidalyti emocijomis, apmąstyti žmogiškąsias vertybes ir civilizacijos ateitį.

D. Tomkutė – dailininkė grafikė, per 30 metų dirba dailės parodų rengimo srityje Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengusi per 900 Lietuvos ir užsienio menininkų parodų, Lietuvos dailės pristatymų įvairiose šalyse ir miestuose: Vašingtone, Čikagoje, Maskvoje, Pekine, Stambule, Londone, Zalcburge, Reikjavike ir t. t. Paroda Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje yra 20-oji personalinė autorės paroda.

Šiauliai D. Tomkutei – ypatingas miestas. Čia gimė mama, o Radviliškyje – tėtis aktorius Vytautas Tomkus, gyveno seneliai. Šiaulių dramos teatre V. Tomkus pradėjo aktorinę karjerą, sukūrė pirmuosius įsimintinus vaidmenys. V. Tomkus anapilin išėjo liepos 24 dieną, liepos 29 dieną jam būtų sukakę 82-eji.