Parodoje pristatyta skulptoriaus Michaelio Brennerio kūryba

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Aleisteris Crowley‘is, 1908. Bronza, 38 x 24 x 26,7 cm. Kūrinį lydi citata: „Ryte pozavau Michaeliui Brenneriui skulptoriui, kuris vieną dieną taps įžymiu. Dar labai jaunas, bet manau, kad geriausias savo kartos žmogus – iš tų, kuriuos aš mačiau.“
Ketvirtadienį Chaimo Frenkelio viloje Šiauliuose vyko parodos „Michaelis Brenneris. Laisvas kritimas. Šiauliai–Niujorkas–Paryžius–Šiauliai“ pristatymas. Renginyje dalyvavo muziejaus ir projekto „Dingęs štetlas“ iniciatorius ir vadovas Sergejus Kanovičius, parodos kuratorė Milda Jakulytė, menotyrininkė dr. Vilma Gradinskaitė.

Paroda Chaimo Frenkelio viloje eksponuojama nuo metų pradžios, bet jos pristatymą dėl pandeminės situacijos teko pavėlinti. Apie M. Brennerio parodą „Šiaulių kraštas“ išsamiai rašė kultūros, meno, literatūros priede „Atolankos („Tarp Niujorko ir Paryžiaus. Michaelio Brennerio grįžimas į Šiaulius“, 2022-01-29).

Skulptoriaus M. Brennerio (1885–1969) kūryba Lietuvoje eksponuojama pirmą kartą. Jo darbus Šeduvos žydų istorijos muziejui „Dingęs štetlas“ padovanojo skulptoriaus sūnus Josephas Brenneris su žmona Nadya.

Parodoje „Michaelis Brenneris. Laisvas kritimas. Šiauliai–Niujorkas–Paryžius–Šiauliai“ pristatomos skulptūros, eskizai, parodą lydi M. Brennerio sūnaus Josepho eilėraščiai, perteikiantys tėvo gyvenimo istoriją.

Nors M. Brenneris įamžino ne vieną garsią asmenybę, jo kūrybą pripažino Paryžiaus kultūros elitas, meno pasaulyje liko mažai žinomas. Pasaulyje garsus jo brolis medalistas Viktoras Davidas Brenneris (1871–1924), sukūręs JAV 1 cento monetą.

Parodos pristatyme koncertavo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytojos Raimondos Sližienės mokinės.

Muziejaus ir projekto „Dingęs štetlas“ iniciatorius ir vadovas S. Kanovičius priminė, kaip buvo rengiama paroda, pristatė Šeduvos žydų istorijos muziejų „Dingęs štetlas“, kuris duris atvers 2023 metais.

Renginio dalyviai išklausė J. Brennerio vaizdo sveikinimą ir trumpą pasakojimą apie šeimą bei tėvą M. Brennerį.

M. Brenneris gimė Šiauliuose, augo kūrybingoje žydų šeimoje. Pirmasis iš Šiaulių į JAV 1890 metais išvyko Viktoras Brenneris, vyriausias Brennerių šeimos sūnus. Kiek vėliau, 1895 metais, parsikvietė visą šeimą. Michaeliui, kai persikėlė į Niujorką, buvo 10 metų. Mokėsi meno mokyklose, o būdamas šešiolikos, paskatintas savo mokytojų, 1901 metais persikėlė į Paryžių studijuoti prestižinėse The École Des Beaux-Arts ir The Académie Julian meno mokyklose.

Nuo to laiko gyvenimą susiejo su dviem miestais – Paryžiumi ir Niujorku, turėjo studijas abiejose miestuose.

Gyvendamas Paryžiuje, menininkas sutiko įdomių asmenybių, jas įamžino skulptūrose. Vienas pirmųjų įamžintas buvo Alisteris Kroulis, magas, okultistas, rašytojas, alpinistas, seksualinis revoliucionierius. M. Brenneriui pozavo rašytoja Gertrūda Stain, žymus ginekologas, Nobelio premijos nominantas ir ilgametis draugas Izidorius Rubinas.

Anot parodos kuratorės Mildos Jakulytės, nors menininkas įamžino ne vieną garsią asmenybę, o jo kūrybą pripažino Paryžiaus kultūros elitas, meno pasaulyje liko mažai žinomas. Nors buvo labai vertinamas kitų menininkų ir litvakų, neišgarsėjo dėl itin uždaro būdo. Be to, nemokėjo ir nenorėjo pataikauti klientų įnoriams.

Pasak dr. Vilmos Gradinskaitės, autoriaus skulptūros byloja jį buvus labai modernų ir plačiai mąstantį dailininką. XX a. 1–2 dešimtmečiuose M. Brennerio kurtos skulptūros tikrai būtų sukėlusios sensaciją parodose.

Paroda Chaimo Frenkelio viloje veiks iki gegužės 16 dienos.