Chaimo Frenkelio vilos parke skambėjo chorinė siuita „Ilgesiui ir vilčiai“

Kristinos STEPONAVIČIŪTĖS nuotr.
XIX tarptautiniame Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalyje skambėjo chorinė siuita „Ilgesiui ir vilčiai“ (Frenkelių šeimos istorija).
Šiauliuose, Chaimo Frenkelio vilos parke, vyko XIX tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys – skambėjo chorinė siuita „Ilgesiui ir vilčiai“ (Frenkelių šeimos istorija).

Kūrinį atliko Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, Egidijus Ališauskas (birbynė), Matas Ričkus (elektrinė gitara), Dainius Rudvalis (kontrabosas), Arkadij Gotesman (perkusija). Dirigentas – Povilas Vanžodis. Koncerto režisierė ir skaitovė – Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė.

Simboliška, kad būtent Chaimo Frenkelio vilos parke buvo atliktas specialiai iškiliai Chaimo Frenkelio (1851–1920) asmenybei praėjusių metų rugsėjį kompozitoriaus Gintauto Venislovo (tekstas Vlado Braziūno) parašytas muzikos kūrinys.

Chorinės siuitos „Ilgesiui ir vilčiai“ siekis – meno kalba simboliškai įžiebti po vieną menoros žvakę, aliuziškai ją siejant su žydų ir lietuvių sambūviu, šimtmečių šalìgreta, net ir nevilty negęstant ilgesiui ir vilčiai.

Ch. Frenkelis buvo pripažintas vienu geriausių visų laikų Lietuvos verslininkų, išgarsinusių XX amžiaus pradžios Šiaulius kaip pasaulinį odų apdirbimo centrą. Chaimas, jo žmona Dora, sūnus Jokūbas su žmona Roza garsėjo kaip dosnūs mecenatai ir filantropai.